BALTIC CULINARY STAR CUP Sankt Petersburg 10-12 marca 2010 rok

Opublikowano: 12-03-2010

Polskę  reprezentuje  zespół  kulinarny  BBQ  FIRE  HORNS

Startują:

    Kapitan – Zbigniew Łegowski

    Kucharz – Daniel Gołębiewski

    Kucharz – Paweł Wojtkowski

baltic_cup009.jpg

09 marca 2010 rok – rejestracja i odprawa startujących ekip kucharskich

10 marca 2010 rok – dzień pierwszy zmagań konkursowych

                        

W przeciągu 120 minut trzeba było przygotować narodową zimną przekąskę w temacie „Fish salad for one person” na 9 talerzach (1 porcja do prezentacji + 8 mini porcji do degustacji-dla jurorów).

W tej konkurencji wystartował  Daniel  Gołębiewski.

  baltic_cup008.jpg

Wśród wielu technik kucharskich, wykorzystał on do obróbki termicznej łososia proces wędzenia. Wędzenie dymem z drzewna śliwkowego.

  baltic_cup007.jpg

Dzięki tej nowatorskiej technice poszło mu super. Sędziowie z 7 państw byli zachwyceni i zszokowani prostotą  zastosowanej techniki , efektem smakowym i finalną aranżacją dania.

Występ Daniela  Gołębiewskiego wzbudził duże zainteresowanie tak jurorów, jak i obserwatorów.

Z niepokojem czekamy na występ następnego członka teamu w drugim dniu zmagań konkursowych.

Mamy nadzieję, że udany debiut Daniela Gołębiewskiego ułatwi start kolejnym polskim zawodnikom.

  logooskicbalticcup.jpg                        logo_baltic_cup.jpg                             fire_horns_logo.jpg