IV Międzynarodowe Mistrzostwa Polski – Podsumowanie

Opublikowano: 18-08-2009

dscn0651_resize.jpg

Rada Zbójnicka Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim z siedzibą w Ustroniu oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni  informują, że w 15 sierpnia 2008 r. od godz. 12 odbyły się w Ustroniu w AMFITEATRZE IV Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w podawaniu baraniny czyli Baranina – Ustroń  

dscn0593_resize.jpg

Impreza została zorganizowana przez Rade Zbójnicką Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim z siedzibą w Ustroniu z Wielkim Zbójnikiem Janem Sztefkiem na czele we współpracy z Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni w Warszawie z naszym Zbójnikiem honorowymZenonem Hołubowskim na czele.

dscn0515_resize.jpg

Wspomagali imprezę organizacyjnie i finansowo: Urząd Miasta, Śląski Urząd Marszałkowski oraz sponsorzy i ludzie dobrej woli. Ze sponsorami mieliśmy kłopot wielki, stąd wyróżniamy postawę Hoteli Diament a z osób prywatnych Agatę Czudek i Zbigniewa Drozda.

dscn0669_resize.jpg

Patronat objął Burmistrz Miasta Ustronia Ireneusz Szarzec, Marszałek Sejmiku Śląskiego Bogusław Śmigielski, Starosta Cieszyński Czesław Gluza, który wziął udział w pracach  jury. Wspierały nas  media. Wsparli nas np. Zbóje ze Skoczowa z armatą, strzelbami, pistoletami i wielkim hukiem.

dscn0571_resize.jpg

Impreza, mimo dużej konkurencji innych świetnych imprez, które w tym samym czasie odbywały się w Ustroniu,  zgromadziła w amfiteatrze tysiące osób, w tym entuzjastów dobrej kuchni, owczarstwa i jagnięciny. Przyjechali specjalnie na BARANINĘ pasjonaci z całej Polski. Hotele i pensjonaty nie miały w ten weekend wolnych miejsc.

dscn0517_resize.jpg

Jury konkursowe, którego członkowie są Zbójnikami honorowymi Gromady Górali.

Zenon Hołubowski – przewodniczący rady sędziowskiej, członek zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni

Sebastian Krauzowicz – przewodniczący jury Degustacyjnego, Szef Kuchni Hotel Crocus Zakopane, -Członek komisji weryfikacyjnej do spraw sędziów i zawodników, działający z ramienia OSSKIC na arenie Polskiej i międzynarodowej

Piotr Szczygielski – przewodniczący jury technicznego – Sekretarz Komisji Weryfikacyjnej przy Zarządzie OSSKiC, oraz Rzecznik Prasowy IV Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny ze strony OSSkiC

Jan Wojtanek  – Szef Kuchni Restauracji Po Zbóju Zakopane

Carlos Gonzales Tejera – dziennikarz, Stalgast, niezwykła osobowość, znawca tematów gastronomiczno – góralskich

Piotr Paweł Malewski – Stalgast

Grzegorz Komendarek – Gwiazda telewizji kucharz Grześ ze „Złotopolskich”

Iwona RudnikProwana Raps dla kucharzy

dscn0519_resize.jpg



Jury smakoszy
:

Czesław Gluza – przewodniczący, starosta cieszyński

Korneliusz Kapołka – rozstrzygający spory, Zbójnik, Gazda Jurysta, Wielki Chorąży trombity, góral spiski etc. 

Andrzej Wojcieszek – delegat Hoteli Diament, Zbójnik najpotężniejszyWiesław Wróblewski – Prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, Zbój ze SkoczowaJan SztefekWielki Zbójnik Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim

dscn0533_resize.jpg

IV Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w podawaniu baraniny

dscn0534_resize.jpg

Okrasą byli młodzi kucharze, ambitnie walczący o Międzynarodowego Mistrza Polski.

Startowało 10 ekip.

Lista ekip startujących w IV Mistrzostwach Polski w podawaniu baraniny – BARANINA Ustroń 2009

 Lp  Nazwa  Adres   Kapitan   Kucharz  Nazwa potrawy
 1  Beskidzki Klub Kulinarny  Beskidzki Klub Kulinarny  Tomasz Cieślar  Władysław Zięcina  WĘDZONY COMBER JAGNIĘCY W TOWARZYSTWIE OWCZEGO SERA

PODANY NA PŁATKACH RUCOLI

Z SOSEM Z CZERWONEJ CEBUL
 2  DENNY’S STEAKHOUSE  Szczyrk, ul. Beskidzka 65  Marcin Korzun  Robert

Miczko
 comber jagniecy w ziolach
 3  Hotel Marlene,    Słowacja  Jaroslaw

Cabuk
 Jan Kralik    Pečený baraní chrbát na cibuli a čiernom pive
 4  Hotel Diament-Restauracja Słoneczna  Zabrze 41-800, ul. Cisowa 4  Michał Suchanowski 30   Łukasz Smela 28  marynowany w śliwowicy comber jagnięcy podany na postumencie z kapusty włoskiej,boczku i ziemniaków z puree ze świeżych śliwek
 5  Restauracja Vincent  Szczecin, ul.Tkacka 68  Jarosław Knyszyński

28
 Michał Pietrzynski

27
 COMBER JAGNIECY W SOSIE SOSNOWYM  Z ZIEMNIAKAMI  KASZTANOWYMI I WARZYWAMI GLAZUROWANYMI
 6  hotel Relax kety    Stanislaw Saferna  Tomasz

Donocik
 Comber jagniecy podany na zlotym dukacie otoczony lesnym aromatem
 7  Szkoła Policealna Nr 13  Warszawa 00-734, ul. Krasnołęcka 3  Piotr

Fortuna
 Karol Pietrzak  Kotleciki jagnięce z sosem kurkowym
 8  Restauracja ,,Staro Izba’’  Zakopane, Krupówki 28  Józef Skupień  Krzysztof

Orawiec
 Marynowany comber jagnięcy w czosnku niedzwiedzim z kruszonką ziołową i oscypkiem ,podany z kapustą góralską , sezonową fasolką szparagową i chrupiącymi ziemniakami
 9  "Restauracja Castello"  Warszawa, ul.Wiertnicza 96  Jacek Kużmicki  Artur Kowal  COMBER JAGNIĘCY Z PRZEGRZEBKAMI PODANY NA MUSIE Z BOBU I CZARNEJ TRUFLI
 10  Restauracja „SECESJA”  Gliwice ul.Grodowa  Damian

Kupis
 Mateusz

Konopka
 Pieczony comber jagnięcy podany na sałatce z groszku cukrowego w asyście trzech sosów i kluseczek z dodatkiem koziego twarożku

Wyniki:

dscn0714_resize.jpg

Wyniki BARANINY Ustroń  – V Międzynarodowych Mistrzostw Polski w podawaniu baraniny  15.08.2009

 Lp  Nazwa  Adres  Kapitan  Kucharz  Nazwa potrawy
 1  Hotel Marlene  Oscadnica Słowacja  Jaroslaw

Cabuk
  Jan Kralik  Pečený baraní chrbát na cibuli a čiernom pive
 2  Restauracja ,,Staro Izba’’  Zakopane, Krupówki 28  Józef Skupień  Krzysztof

Orawiec
 Marynowany comber jagnięcy w czosnku niedźwiedzim z kruszonką ziołową i oscypkiem ,podany z kapustą góralską , sezonową fasolką szparagową i chrupiącymi ziemniakami
 3  Hotel Relax  Kęty  Stanislaw Saferna   Tomasz

Donocik
 Comber  jagnięcy podany na złotym dukacie otoczony leśnym aromatem

dscn0535_resize.jpg

Wygrali Słowacy.

I miejsce – 2x 750 zł od Burmistrza Ustronia, Puchary od Burmistrza Miasta i OSSKiC  Były i inne nagrody m.in. patelnie ze Stalgastu, nagrody z Prowany, czasopism gastronomicznych.

II miejsce – 2x 500 zł od Burmistrza Ustronia, Puchary od Burmistrza Miasta i OSSKiC Były i inne nagrody m.in. patelnie ze Stalgastu, nagrody z Prowany, czasopism gastronomicznych.

III miejsce – 2x 250 zł od Burmistrza Ustronia, Puchary od Burmistrza Miasta i OSSKiC Były i inne nagrody m.in. patelnie ze Stalgastu, nagrody z Prowany, czasopism gastronomicznych.

dscn0513_resize.jpg

Wszystkie ekipy otrzymały upominki od Starosty Cieszyńskiego. 

dscn0509_resize.jpg 

Gwiazdami na  tegorocznej BARANINIE byli:

Grzegorz Komendarek – kucharz Grześ z serialu „Złotopolscy”,

Stanisław Wróbel – odkryty, idealny dla Baraniny konferansjer,  góral z  Bystrzycy (Czechy), który debiutował i  prowadził po mistrzowsku Baraninę.  Na co dzień jest wice starostą Bystrzycy, dyrektorem szkoły, pasjonatem kolarstwa górskiego itd.

Carlos Gonzales Tejera – znawca kuchni całego świata jak się okazało również owczarstwa

Zbigniew Wałach – świetny skrzypek,  wirtuoz, wybitny animator muzyki góralskiej i neofolkowej,twórca i lider zespołu „WAŁASI”.

Kazo Nędza Urbaś – tym razem w roli profesora, jako że wykształcił wielu wybitnych muzyków, świetny skrzypek,  wirtuoz, wybitny animator muzyki góralskiej i neofolkowej, który wraz z zespołem „Torka”i przyjaciółmi zapewnił świetną oprawę muzyczną całej imprezy

Henryk Kukuczka – pasjonat i animator kultury góralskiej, „wojewoda wołoski”, gazda ze Stecówki, który wyrabiał ser owczy i dzielił się swoją wiedzą

Tadeusz Rucki – właściciel galerii w Koniakowi, wykonujący trombity i rogi pasterskie – niezrównany da popis gry na tych instrumentach

dscn0709_resize.jpg

Sensacją było nadanie dr. Janowi Olbrychtowi najwyższego tytułu Gromady Górali – tytuł Zbójnika nad Zbójnikami z dopiskiem rozbójnika Wybitnemu europalamentarzyście.  Stosowną, piękną laudację wygłosił dr. Marek Rembierz – Zbójniki, Gazda filozof, doktor niezbadany.

dscn0669_resize.jpg

Atmosferę tworzyła grupa Zbóji ze Skoczowa, którzy strzelali na wiwat z armaty, strzelb i pistoletów.

Wzbudzały duże zainteresowanie stoiska rzemieślników  „Gorolskiej swobody”, można powiedzieć śmiało twórców, Ze Słowacji, Czech i Polski. Trzem z nich wręczono uroczyście Certyfikaty.

Dużym zainteresowaniem cieszył się konkurs plastyczny pt.: „Łowiecki sie pasom”

Dzieci z wielkim zacięciem rysowały owce, które były w zagrodzie.

Jury pracowało w składzie

Zbigniew Niemiec – przewodniczący jury – Zbójnik, Gazda grafik etc.

Joanna Pyka – sekretarz jury i organizatorka konkursu

Renata Kubok – członek jury

dscn0566_resize.jpg

Zwycięzcy otrzymali nagrody rzeczowe z Urzędu Miasta, firmy Smakosz i Słonecznik.

Wszystkie startujące dzieci otrzymały upominki i gadżety. Wszystkie dzieci w amfiteatrze otrzymały dowolną ilość paczuszek ze słonecznikiem.

Innymi atrakcjami były:

Na miejscu była gotowana zupa zbójnicka oraz przyrządzane były potrawy z jagnięciny (smaczne mięso byłoprzyrządzone przez górali z Wisły, p.p. Andrzeja Pilcha z Malinki i Jana Śliwkę. Kolejki były duże i jagnięcina rozeszła się błyskawicznie.

dscn0621_resize.jpg

Impreza, zorganizowana po raz czwarty miała poza Mistrzostwami w podawaniu baraniny miłą na celu za zadanie odtworzenia owczarstwa na naszym terenie, w tym ratowanie polan górskich przez reklamę i poprawienie prestiżu baraniego mięsa, przygotowywanego przez ekipy kucharzy z renomowanych restauracji, którzy wystartowali w Mistrzostwach   – ocenianych przez szefów kuchni najlepszych polskich restauracji należących do OSSKiC. Promowano też wybitne osobowości i osobistości Śląska cieszyńskiego.

IV Mistrzostwa w Podawaniu Baraniny, Ustroń 15.08.2009

„Łowiecki sie pasom” czyli o konkursie plastycznym dla dzieci

Nagrody rozdane, dzieciaki już pewnie w domach przed telewizorami a tu jakoś nie sposób zapomnieć o ich wesołych buziach (w ilości szesnaście ?), dociekliwych pytaniach i entuzjastycznym zaangażowaniu w rysowanie „Owiec w górach” na tle dwóch nieco otumanionych owieczek w kojcu nieopodal, które pewnie same sobie urządziły konkurs pod tytułem „Który z gapiów ma lepsze „Beeee”.

Do rzeczy więc: Nagród (dziękujemy sponsorom) i dyplomów i było sześć (tu podziękowania dla pana Zbigniewa Niemca za ich przygotowanie), zatem wyłoniono sześciu najlepszych rysowników (jury w składzie: Renata Kubok, Zbigniew Niemiec, Marcin Pyka, Joanna Pyka – i Wam wielkie dzięki):

1. miejsce – Karolina Górska – 12 lat

2. miejsce – Paulina Lankocz -11 lat

3. miejsce – Julia Fujarska – 7 lat

4. miejsce – Dominika Wilk – 10 lat

5. miejsce – Martyna Olszak – 8 lat

6. miejsce – Ewelina Kubok – 9 lat

Serdecznie gratulujemy wyżej wymienionym i nie zapominamy oczywiście jeszcze o pozostałych fanach kolorowych kredek i lokatych czworonogów, którzy pewnie teraz zajadają się jeszcze rozdanym im słonecznikiem (proszę nie śmiecić przed telewizorami!). A byli to:

Nikoś (lat 2), który nie żałował kolorów, żeby pokazać, jak barwne są Beskidy,

Patrycja Głąb (lat 5), która w niewymownie artystyczny sposób „zasadziła” nowe świerki w zamian za te zakornikowane

Wincent Wolnik (lat 8), który pamiętał, że owce zawsze się trzymają w kupie

Kasia Lankocz (lat 6), która jako jedyna upamiętniła owcę czarną!

Paulina Mira (lat 8), która nie zapomniała o pasterzu i lasce, bo przecież ktoś musi owiec pilnować…

Kacper Górski (lat 9), który uwiecznił też męskich przedstawicieli tego jakże pożytecznego zwierzęcia

Jacek Wróblewski (lat 10), który umieścił swoje chętne przygód owieczki w zagrodzie, żeby nie uciekły

Krzysiu Gójski (lat 7), który na swoim rysunku kazał jednej swojej owcy stać na prostych nogach a drugiej się położyć

Paweł Lankocz (lat 4), który z wielkim rozmachem zarysował góry i uwiecznił owieczki z uśmiechem

No i wreszcie Ala Badora (lat 1 i 2 miesiące), która jako jedyna pokusiła się o farby a nie kredki (pewnie mama jej to podpowiedziała…)

Wszystkim małym artystom jeszcze raz serdecznie gratulujemy i zapraszamy na „Baraninę” w przyszłym roku. Napisała: Joanna Pyka

Organizator

Wielki Zbójnik

Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim

Jan Sztefek

Podziękowania: dla sponsorów Baraniny

Urząd Miasta Ustroń

Urząd Marszałkowski

Hotel- Diament

Rezydencja Parkowa

Agata Czudek

Stalgast

Smakosz

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Jan Bielesz

Zakład Kuźniczy  Karol Grelowski

Servicebud

Przedsiębiorstwo Komunalne Sp. Z o.o.

Gomola trans Skoczów

Poran

Nadleśnictwo Ustroń

Słonecznik

Kosta

Betlehem

Beskid Frut2

Marlan.pl

Olbrzymi wysiłek i praca paru członków Gromady Górali i sympatyków Gromady

Sponsorzy gastronomiczni:

OSSKiC

Stalgast

Prowana Sp. z o.o