BIESIADA HRABINY I HRABIEGO CZYLI WIELKA UCZTA MIESZCZAN
Opublikowano: 02-09-2009
W rolę Hrabiny i Hrabiego, czyli honorowych gospodarzy wieczoru, wcielili się Pani Poseł na Sejm RP Monika Wielichowska i Starosta Kłodzki Pan Krzysztof Baldy, którzy nie tylko bawili gości specjalnych przy vipowskim stole, ale również powitali zaproszonych do współpracy kucharzy, których na czele stał Wiesław Bober członek Kapituły Szefów Kuchni oraz przedstawiciele firm wspomagających to największe widowisko kulinarne w kraju.
Biesiadę rozpoczął turniej kulinarny „ Kuchnia trzech kultur”, a cztery startujące w nim załogi przygotowały:
1. „Comber z królika faszerowany rukolą” wg przepisu mistrza kulinarnego Wolfganga P. Menge- Prezydenta Europejskiego Stowarzyszenia Kucharzy Euro -Toques Niemcy;2. „Morawski skowronek z karlowarskim knedlem” wg przepisu mistrza kulinarnego Karela Drapala z Moraw Wiceprezesa Stowarzyszenia Kucharzy i Cukierników Republiki Czeskiej;3. „Sandacz po polsku” – wg przepisu Hanny Szymanderskiej, autorki ponad 50 książek kulinarnych.
Wyżej wymienieni autorzy przepisów byli równocześnie jurorami i ocenili zaproponowane przez siebie potrawy.
Ten niecodzienny konkurs, w którym chodziło o jak najwierniejsze odtworzenie poszczególnych receptur, a tym samym oddanie oryginalnych smaków i charakteru dań, wygrała załoga Restauracji „Anatewka” z Łodzi- Paweł i Jarosław Antasowie, zdobywając nagrodę pieniężną w kwocie 2500 zł i nagrody rzeczowe ufundowane przez firmę Rational Polska.
Miejsce drugie i kwotę 1500 zł .i nagrody rzeczowe zdobył „Team Kulinarny Kujawska Brać „ Jacek Maksymowicz, Jacek Siemiątkowski z Włocławka.Natomiast miejsce III i nagroda – 1200 zł przypadła Arkadiuszowi Kruszikowi i Sebastianowi Francuzowi z Hotelu „Verde Montana ” z Kudowy Zdroju , zaś miejsce
IV – i nagrodę 1000 zł zdobyła „Grupa Cateringowa -Tradycja Smaku”- w składzie : Grzegorz Walczuk i Mateusz Tomasik z Wrocławia.
Jeszcze nie ostygły emocje kulinarnego konkursu, a kilka tysięcy biesiadników obserwujących do tej pory zmagania kucharzy rozpoczęło ucztę. Oczywiście jak to dawniej bywało, uczta nie mogła obejść się bez muzyki dawnej. Jak na Hrabstwo Kłodzkie przystało, do późnych godzin nocnych grały zespoły z Polski , Czech i Niemiec gorąco przyjmowane przez tłum biesiadników.
Ponad 6000 porcji „Żurku kłodzkiego” z kotła, i „Gulaszu Kłodzkiego” z gigantycznej patelni. Króliki, bażanty oraz sarny z rożna. Jesiotry, sandacze, pstrągi i łososie, łącznie ponad 1,5 tony mięs i warzyw, a wszystko to przygotowane przez koordynatora Wiesława Bobera z Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Oczywiście nie byłoby możliwości zorganizowania tak wielkiego przedsięwzięcia, gdyby nie zaangażowanie ze strony takich osób jak pan: Marian Półtoranos Kanclerza Kapituły Hrabstwa Kłodzkiego oraz radnego powiatu kłodzkiego. Maciej Wroński- Dyrektor Zarządzający i pan Piotr Kaczmarek- Regionalny Menadżer, obaj z Rational Polska, którzy zapewnili piece konwekcyjno-parowe i nagrody rzeczowe dla zawodników i wszystkich kucharzy. Pana Grzegorza Białka, Waldemara Kałuskiego oraz Janusza Skrobot z KKK, dyrektora sprzedaży i Grzegorza Golca, przedstawiciela regonalnego firmy z firmy Frosta. Pana Jana i Tomasza Łapajów z Capitol sp. Zawiercie czy pani Ani Rogozińskiej z ChemaN – Bydgoszczy i pana Roberta Szuberta – dyrektora Hotelu Bornit w Szklarskiej Porębie. Dla wszystkich państwa wielkie podziękowania.