Bocuse d’Or Poland on Tour w Poznaniu
Opublikowano: 11-10-2022
Za nami piąta już kolacja z cyklu Bocuse d’Or Poland on Tour, która odbyła się 7 października w Chef’s Table by Ernest Jagodziński w Poznaniu. Za kompozycję menu odpowiadali szefowie Ernest Jagodziński, gospodarz kolacji, członek Akademii Bocuse d’Or Poland, srebrny medalista polskiej selekcji 2019, juror edycji 2021 oraz trener i uznany juror konkursów kulinarnych w kraju i za granicą oraz Adam Chrząstowski Head Chef Akademii Bocuse d’Or Poland, od 32 lat wielki autorytet w branży gastronomicznej, szef kuchni Restauracji Bałkańska Dusza i Dawid Cieśliński młody adept sztuki kulinarnej, który u boku Jakuba Kasprzaka reprezentował w marcu tego roku Polskę w europejskiej selekcji Bocuse d’Or.
Niewątpliwe był to wyjątkowy wieczór. Za sprawą kameralnej atmosfery, autorskiego menu pełnego smaków i aromatów oraz wspaniałych szefów kuchni Goście znaleźli się w innym wymiarze.
Na talerzach zagościł łosoś MOWI Supreme, kacza wątróbka, comber z daniela i szarlotka. Oczywiście nie mogło zabraknąć poznańskiej pyry, którą na pierwszą przystawkę przygotował Dawid. Goście byli naprawdę zadowoleni a to prawdziwa nagroda dla wszystkich, którzy przyczynili się do tego wspaniałego wydarzenia.
Już dziś zapraszamy na ostatnią kolację, która odbędzie się 13 października w Warszawie i tym samym zamknie cykl Bocuse d’Or Poland on Tour w tym roku.
Zachęcamy do śledzenia aktywności Akademii Bocuse d’Or Poland, która już rozpoczęła przygotowania do kolejnej krajowej selekcji i wielu smacznych projektów.
Organizator: Akademia Bocuse d’Or Poland
Partnerzy wydarzenia: MOWI Supreme, Churchill1795, Fine Dine, Plastmet, MEIKO Polska, Evian
***
Bocuse d’Or to najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie, który odbywa się przed publicznością i jest prezentacją najnowszych światowych trendów kulinarnych. W konkursie kładzie się duży nacisk na kreatywność, technikę, smak oraz teksturę. Bocuse d’Or ma na celu promowanie i rozwijanie młodych talentów w kraju i poza jego granicami, promowanie różnorodności dziedzictwa kulinarnego oraz polskiej gastronomii jak również zwiększenie świadomości kulinarnej kucharzy i szefów kuchni.
Finał konkursu Bocuse d’Or odbywa się co dwa lata w samym sercu Sirha, profesjonalnych targów w Lyonie poświęconych gastronomii.
Biuro prasowe:
Smarten PR – oficjalny przedstawiciel marki Bocuse d’Or w Polsce