Ciepła atmosfera mimo mrozów na Konferencji IBA

Opublikowano: 27-01-2010

 spb017.jpg

W dniach 23-24 stycznia 2010 w hotelu Mariott Courtyard w Warszawie gościli prezydenci europejskich członków IBA (Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów). W międzynarodowym gronie dyskutowano o najważniejszych problemach dotyczących świata barmańskiego jak i samego Stowarzyszenia i jego dalszego rozwoju oraz o organizacji Mistrzostw Świata.

spb001.jpg

Na zebraniu obecni byli przedstawiciele 32 Stowarzyszeń z państw europejskich. Nie zabrakło pana Derricka Lee –Prezydenta IBA oraz Prezydenta europejskiej struktury IBA pana Rona Busmana.

Było to drugie spotkanie europejskich członków Stowarzyszenia (pierwsze odbyło się we Frankfurcie), na którym podzielono się wspólnymi pomysłami i przygotowano do międzynarodowego zebrania w Singapurze wyznaczonego na  22-27 listopada 2010.

spb005.jpg

Po oficjalnym powitaniu wszystkich zebranych przez przewodniczącego Stowarzyszenia Polskich Barmanów Ryszarda Berenta, równie ciepło powitano nowych przewodniczących członków IBA – p. Bogdana Gheorghiu z Rumunii oraz p. Andrew O’Gormana z Irlandii.

spb006.jpg

Wśród poruszanych tematów znalazła się m.in. kwestia arkuszy ocen używanych podczas mistrzostw. Przedyskutowano obowiązujące zasady oceniania i zaproponowano zmiany w systemie sędziowania. Ciekawą sugestią było wprowadzenie tzw. digital judging, dzięki któremu publiczność znałaby oceny sędziowskie na bieżąco, bezpośrednio po pokazie barmańskim. Zwrócono także uwagę na sposób przyznawania mistrzowskich tytułów. Aprobatę zyskała idea zwiększenia ilości kategorii, w jakich nagradzano by barmanów. Można by było je poszerzyć np. o tytuł najlepiej ozdobionego drinka. Wszystkie te zabiegi miałyby uatrakcyjnić formułę Mistrzostw i przyciągnąć zainteresowanie sponsorów.

spb007.jpg

Zajęto się również sprawą komunikacji pomiędzy członkami poszczególnych stowarzyszeń. Zasugerowano wykorzystanie programów Skype, Facebook i Twitter. Ważną kwestią okazała się również sprawa stron internetowych. Zaapelowano o odnowienie strony International Bartenders Association (IBA) oraz o to by każde Stowarzyszenie posiadało własną stronę, również w wersji anglojęzycznej.

iba008.jpg iba009.jpg

Po części formalnej konferencji goście skorzystali z bogatego wieczornego programu. Na początek wszyscy udali się do Warszawskiego Centrum Finansowego na ul: Emilii Plater na powitalnego drinka do firmowgo baru  WYBOROWA S.A. W pięknie oszklonym lokalu na 22 piętrze wieżowca goście mogli podziwiać nocną panoramę Warszawy racząc się najlepszymi trunkami. Wznosząc toast za spotkanie prezes Andrzej Szumowski wyraził przekonanie iż stopi  ono z pewnością wszystkie lody w niezwykle mroźnej tego wieczoru Warszawie.

iba013.jpg

Kolejnym punktem programu  była uroczysta kolacja w restauracji Stary Dom przy ul: Puławskiej. Szef kuchni osobiście powitał gości i dbał o ich zadowolenie. Delektując się polskimi przysmakami wszyscy się radośnie integrowali, a następnie wyruszyli na podbój warszawskich barów. Na liście odwiedzonych miejsc znalazły się m.in. Paparazzi i Nine Club.

iba016.jpg iba017.jpg iba018.jpg

Pomimo nocnych inspekcji wszyscy rano pojawili się na prezentacji propozycji miejsc organizacji Mistrzostw Świata Barmanów w 2011 roku w Polsce. Jeszcze przed odjazdem Prezydenci mieli okazję podzielić się pozytywnymi wrażeniami z konferencji oraz przychylnie ocenić kulturę koktajlową w naszym kraju. Wywiady z uczestnikami konferencji już wkrótce na naszym portalu!

*******************************************************************************************************************

From the 22nd till the 25th of January hotel Mariott Courtyard in Warsaw played host to Presidents of European Bartender Societies and Organisations that are part of IBA. They discussed important problems concerning the bartender’s environment as well as the Association itself and its development. Salient issue was also the organization of World Championships.

The meeting was attended by 32 Presidents of Bartender Societies and Organisations from different European countries. The guest of honor at the Conference was Mr. Derrick Lee – the President of I.B.A.Present was also Mr. Ron Busman – Vice President Europe.

It was the second Europe Sector Meeting (the first one was held In Frankfurt). Its aim was to share common ideas and prepare for 59th IBA Meeting scheduled in Singapore, 22-27 November 2010.

After the official welcome by the President of Polish Bartenders Association Mr. Zbigniew Berent, also the new guild-presidents attending the IBA Meeting Europe 2010: Mr. Bogdan Gheorghiu, President ABPR, Romania and Mr. Andrew O’Gorman, President BAI, Ireland were warmly welcomed.

The agenda of the meeting included among others the discussion about IBA scoring sheets used in contests. The current assessment rules were talked over and a new format on judging was proposed. In this respect an interesting suggestion was the introduction of digital monitoring screen, in full view of the audience.  Attention was also drawn to the system of awarding world champion titles. The idea to add new categories to the World Cocktail Competition met with the approval of the assembled. The new categories would include for instance the price for Best Garnish. All these actions are supposed to make WCC more attractive and to give advantages to the sponsors.

The topic of concern was also the global communication between members of various guilds and associations. The implementation of Skype, Facebookand Twitter was proposed in this respect. An important issue turned out to be the one connected with websites. It was suggested that IBA website should be improved and that each guild should have its own website also in English.

After the formal part of the conference the guests took advantage of a rich entertainment programme. Firstly, everybody went for a welcome cocktail to WYBOROWA S.A. brand bar in Warsaw Financial Centre on Emilii Plater Street. In a beautifully designed premises on the 22nd floor of the building the guests could admire the night panorama of Warsaw while tasting the best drinks. In his welcoming speech the President Andrzej Szumowski said that he is convinced that this meeting will melt all the ice in the freezing cold that evening Warsaw.

The next item in the programme was a ceremonial dinner in Stary Dom restaurant on Puławska Street.The head chef welcomed the guests personally. After tasting delicious Polish delicacies everybody went to check out Warsaw bars. On the list of visited places were among others Papparazzi and Nine Club.

Despite the long night inspections nearly everybody was present at the presentation in the morning. It concerned the organization of WCC in the year 2011 in Poland. Before setting off the Presidents had an opportunity to exchange positive opinions about the conference and favourably asses the cocktail culture in our country. Interviews with the participants of the conference soon on our website!