Dania wygrała 19. finał Bocuse d’Or 2023

Opublikowano: 24-01-2023

23 stycznia 2023 r., po dwóch dniach wspaniałej rywalizacji na wysokim poziomie, zwycięstwo Danii reprezentowanej przez Briana Marka Hansena i jego pomocniczkę Elisabeth Madsen zamyka 19. wielki finał Bocuse d’Or. Drugie zaszczytne miejsce zajęła drużyna z Norwegii w składzie szefa kuchni Filipa Augusta Bendiego i jego commisa Leona Haarberga Nilsena zdobywając statuetkę Bocuse d’Argent. Podium uzupełniły Węgry reprezentowane przez Bence Dalnokiego i jego commisa Patrika Nyikosa.

24 członków Jury wydało swój werdykt po pięciu i pół godzinach testów, nagradzając technikę, prezentację produktu oraz zero-waste.

Innowacyjna i inspirująca edycja dla przyszłych pokoleń! potwierdza Jérôme Bocuse, prezes Bocuse d’Or. Test Feed The Kids jest doskonałym wyrazem tego, jak ważne jest wprowadzanie młodych ludzi w dobre odżywianie, a tym samym niesienie wartości przyszłych szefów kuchni.

Wszyscy kandydaci musieli wykorzystać żabnicę do testu na platerze oraz dynię podczas nowego testu „Nakarm dzieciaki”, mającego na celu propagowanie edukacji na temat zdrowego odżywiania się wśród młodszych pokoleń.

– Przyjechałam tutaj z pokorą, aby zainspirować się tymi szefami kuchni – wyjaśnia Dominique Crenn, honorowa przewodnicząca tej edycji. Uwielbiam to, że jest tak wiele krajów, tak wiele różnych kultur i wszystkie opowiadają nam swoją historię, a nie jedną wspólną. Dzieci, które oglądały Bocuse d’Or, mogą teraz powiedzieć sobie: ja też mogę tam być, mam też historię do opowiedzenia.

Wyniki Wielkiego Finału Bocuse d’Or 2023

Bocuse d’Or : Dania – Brian Mark Hansen
Bocuse d’Argent : Norwegia – Filip August Bendi
Bocuse de Bronze : Węgry – Bence Dalnoki

4 miejsce: Szwecja – Jimmi Eriksson
5 miejsce: Francja – Naïs Pirollet
6 miejsce: Finlandia – Johan Kurkela
7 miejsce: Wielka Brytania – Ian Musgrave
8 miejsce: Islandia – Sigurjón Bragi Geirsson
9 miejsce: USA – Jeffery Hayashi
10 miejsce: Szwajcaria – Christoph Hunziker
11 miejsce: Kanada – Samuel Sirois
12 miejsce: Japonia – Tomoyuki Ishii
13 miejsce: Estonia – Alexander Gureev
14 miejsce: Belgia – Sam Van Houcke
15 miejsce: Nowa Zelandia– Will Mordido
16 miejsce: Kolumbia – Carlos Pajaro
17 miejsce: Chiny – Nick Yuli Lin
18 miejsce: Australia – Alex Mcintosh
19 miejsce: Mauritius – Kritesh Halkory
20 miejsce: Korea Południowa – Byeonghyen Hwang
21 miejsce: Chile – Ari Zuñiga Salas
22 miejsce: Meksyk – Marcelo Hisaki
23 miejsce: Maroko – Faical Zahraoui
24 miejsce: Sri Lanka – Mihishan Rashminga Silva

Best commis award: Norwegia – Leon Haarberg Nilsen
Best „Feed the Kids” test award: Francja – Naïs Pirollet
Best theme on a platter award: Szwecja – Jimmi Eriksson
Social Commitment Award: Meksyk – Marcelo Hisaki

Po zwycięstwie w europejskich eliminacjach Brianowi Markowi Hansenowi po raz kolejny udało się sprawić, że duńska gastronomia zabłysnęła podczas Wielkiego Finału, zastępując Ronniego Vexøe Mortensena, zdobywcę drugiego miejsca w 2021 r. Oparta na motywach baśni i inspirowana słynnym duńskim autorem Hansem Christianem Andersenem, menu Briana Marka Hansena było hitem jury.

Przed nami polska selekcja już na jesieni 2023 roku a następnie europejski etap, który odbędzie się 19 i 20 marca 2024 w Trondheim w Norwegii.

Zdjęcie: White Mirror