Drugie Mistrzostwa Świata w Gotowaniu na Byle Czym – Mielno 2009

Opublikowano: 16-08-2009

gotowanie_mielno_2009_-_fina_na_scenie_-_w_rodku_najlepsi_-_hotel_meduza.jpgDziękujemy za super zabawę. Znamy już wyniki 🙂

Takiej imprezy nie ma w żadnym innym miejscu na świecie!W czasie minionego weekendu w Mielnie odbyły się Drugie Mistrzostwa Świata w gotowaniu na Byle Czym. Już wiemy, że prawdziwi mistrzowie kulinarni potrafią ugotować pyszne danie na odwróconym żelazku do prasowania albo mając do dyspozycji tylko turystyczną grzałkę do herbaty, lokówkę lub prostownicę do włosów!


gotowanie_mielno_2009_-_konkurs_-_gotowanie_na_elazkach_-_marchewka.jpg



W sobotę 15 sierpnia tysiące
ludzi przyszło na mieleński deptak by bawić się razem z nami. Nikt nie wyszedł głodny bo w wielkim kotle przygotowaliśmy dla gości prawie tonę przepysznej zupy gulaszowej. Zjedzono oczywiście wszystko…

gotowanie_mielno_2009_-_kocio_z_zup_gulaszow.jpg

gotowanie_mielno_2009_-_wydajemy_gulaszow_z_wielkiego_gara_-_ponad_1500_porcji.jpg

Najważniejsze były jednak kulinarne zawody mistrzów. Na oczach publiczności, najlepsze ekipy przygotowywały konkursowe potrawy wykorzystując do tego nietypowe urządzenia. Nad wszystkim czuwali Artur Grajber (szef kuchni hotelu Sheraton w Warszawie) oraz Michał Tkaczyk (szef kuchni hotelu Bristol w Warszawie).

gotowanie_mielno_2009_-_konkurs_-_micha_tkaczyk_oraz_artur_grajber_-_mistrzowie_kulinarni_w_akcji.jpg

Sił w gotowaniu spróbować mógł dosłownie każdy, bo obok konkursu cały czas działała nasza wakacyjna szkoła gotowania.

Imprezę brawurowo poprowadzili mistrzowie mikrofonu Zygmunt Chajzer oraz Roman Czejarek.

gotowanie_mielno_2009_-_konkurs_-_po_lewej_wjt_gminy_mielno_zbigniew_choiski_po_prawej_roman_czejarek.jpg

Gośćmi specjalnymi byli dziennikarze TVN czyli Dorota Gardias, Irek Bieleninik. Na małe co nieco wpadli też strong-man Mariusz Pudzianowski oraz kontrowersyjny stylista mody (założył do gotowania zielone buty) Tomasz Jacyków.

gotowanie_mielno_2009_-_konkurs_-_mariusz_pudzianowski_w_kulinarnej_akcji_obok_tomasz_jacykw.jpg

Gwiazdą wieczoru był zespół Wanda i Banda wyjątkowo ciepło przyjęty przez mieleńską publiczność.

gotowanie_mielno_2009_-_koncert_-_wanda_i_banda.jpg

Miano najlepszej ekipy kulinarnej zdobyli Robert Antoszkiewicz oraz Sławomir Hlasny z Hotelu-Restauracji Meduza.

gotowanie_mielno_2009_-_konkurs_-_potrawy_zrobione_za_pomoc_grzaki_do_herbaty.jpg

Wszystkie potrawy musieli przygotować posługując się wyłącznie małym turystycznym grillem. Spisali się znakomicie, a w nagrodę otrzymali specjalnie przerobione, ręcznie grawerowane żelazko do prasowania by już teraz uczyć się do konkursu za rok. Gratulujemy!



gotowanie_mielno_2009_-_tort_elazko_od_wiata_lodw.jpg

Platynowe grzałki do herbaty za drugie i trzecie miejsce odebrali: Adam Lechociński i Marcin Wężowski (Willa Alexander) oraz Wiesław Kanczurski i Karol Grabowski (Royal Park).

gotowanie_mielno_2009_-_start_imprezy_-_sprint_band.jpg

Szczegóły na stronie internetowej: gotowanienabyleczym.plOrganizatorami imprezy byli: Gmina Mielno oraz Chajzer Czejarek Evenst.Mecenasi wydarzenia:

Grupa Żywiec z marką Warka,

Red Bull Energy Drink,

Unilever Food Solutions,

piekarnia Bajgiel,

Agencja Starnaś,

ogólnopolska sieć Hoteli Sheraton,

Pałac Mierzęcin,

Kompleks Wypoczynkowy Villa Astoria Chłopy

oraz najlepsze hotele i pensjonaty w Mielnie czyli: Hotel i Restauracja Meduza, Hotel Albatros – FWP, Royal Park Hotel & SPA, Willa Alexander i Hotel-Medical-SPA-Sanatorium – Unitral.

Dodatkowe informacje:

Roman Czejarek: +48 668 696 018, Sylwia Omen:  +48 600 326 065

sylwia@chajzer-czejarek.pl, www.gotowanienabyleczym.pl