Drugie Warsztaty Kulinarne Karola Okrasy
Opublikowano: 30-07-2009
Polskie Dni
Zell am See – Kaprun 2009
W trakcie warsztatów Karol Okrasa zdradził sekret, jak w niebanalny sposób zrobić typowy dla Austriaków winer schnitzel, a także w czym tkwi tajemnica dobrego sosu do kopytek, czy choćby polskiego żurku. Smakowano nie tylko potrawy ale również wina. Karol uczył jak komponować potrawę by pasowała do trunków. W tym roku zaproponował australijskie wino Jacob’s Creek Shiraz Cabernet nagrodzone Międzynarodowym Konkursie Win – Challenge International du Vin – Francja 2008. Oraz z Nowej Zelandii Montana Savignon Banc. Uroczyście rozpoczęto musującym Jacob’s Creek Chardonnay Pinot Noir budzącym wśród gotujących żywe dyskusje. Podczas zajęć padło hasło, które podzieliło towarzystwo. Odwieczny dylemat w kuchni, smacznie, czy zdrowo? Wspólnie podjęto więc decyzję i zobowiązanie że należy gotować zarówno smacznie jak i zdrowo choć nie zawsze to łatwe. Mamy nadzieję że w przyszłym roku Karol również zaskoczy nas niepowtarzalnymi smakami, które zadowolą zarówno smakoszy, jak również osoby dbające o zdrowe, lekkie dania. W imieniu Karola dziękujemy wszystkim tym którzy po raz kolejny chcieli gotować na wakacjach))))