Dzień Niemieckiego Piwa

Opublikowano: 22-04-2010

23 kwietnia to Dzień Niemieckiego Piwa. Właśnie tego dnia w 1516 roku w Niemczech została wprowadzona ustawa regulująca  wymogi przy produkcji piwa tzw. Reinheitsgebot, stając się jednocześnie najstarszym dokumentem prawnym na świecie dotyczącym środków spożywczych . Data ta jest zatem doskonałą okazją do świętowania dla niemieckich browarów jak i wszystkich miłośników tego trunku.

19_still_masskrug_397_medium.jpg

W tym dniu producenci piwa w Niemczech zapraszają do swoich siedzib na liczne festyny, na których odbywają się pokazy i prezentacje warzenia piwa, jak i liczne degustacje. Również w kolejnych dniach organizowane są na terenie całych Niemiec ciekawe atrakcje. Przykładowo browar Bitburg oferuje 25 kwietnia bardzo ciekawy i urozmaicony program.

01_biergarten_stimm_a1_medium.jpg

W zasadzie obchody Dnia Niemieckiego Piwa trwają w tym roku przez cały tydzień od 17 do 25 kwietnia.  Wiele będzie się oczywiście działo w Bawarii. W Monachium w piątek na Oskar-von-Miller-Ring 1 tryśnie fontanna darmowego piwa w różnych gatunkach.

wirtshaus_2frauenmitmass1_medium.jpg

Wiele restauracji zapowiedziało w tym czasie specjalne piwne menu. A w formie przygotowań do obchodów święta zorganizowano kulinarne warsztaty przygotowania potraw na bazie piwa. Pod patronatem związku Bayerischer Brauerbund e.V można było nauczyć się sporządzania  przeróżnych piwnych smakołyków. Specjalnie na te okazję propozycję potraw przygotował znany szef kuchni Werner Licht.

hauptgang_hirschruecken_karotten_petersilienwurzelmus_medium.jpg                  kochen_mit_bier_medium.jpg

My również zapraszamy do wspólnego świętowania. Warto z tej okazji przygotować coś samemu  z użyciem tego składnika. Oto propozycje przepisów z naszej smakowitej bazy:

Zupa piwna z kluseczkami serowymi

Zrazy wołowe w sosie porterowym

Comber z sarny z gruszkami i śliwkami    

Mule w piwie

Zdjęcia:  Bayerischer Brauerbund e. V



Więcej informacji:
www.bayrisch-bier.de