?Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej?: Zjazd beneficjentów ostatecznych w Akademii Kurta Schellera – cd.

Opublikowano: 24-02-2010

ensk_2_01.jpg

W dniach 15-16 lutego 2010 roku, w Akademii Kurta Schellera w Warszawie, miały miejsce kolejne spotkania mistrza Kurta Schellera z grupą nauczycieli przedmiotów zawodowych zawodu kucharz i pokrewnych, prowadzących praktyczne zajęcia w szkołach ponadgimnazjalnych. Ów zjazd jest kolejnym etapem (Zadanie 6.) realizacji projektu „Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Spotkanie to uznaliśmy za kolejny sukces projektu ENSK, z uwagi na doskonałe przygotowanie się uczestników do prezentacji . Beneficjenci zaprezentowali wyborne dania, których nauczyli się od mistrzów sztuki kulinarnej w najlepszych restauracjach i w hotelach na terenie Polski.

  

ensk_2_002.jpg

                

Podczas przyrządzania prezentacji, jednej po drugiej, a było ich 14 (liczba ta jest równoznaczna z ilością BO na zjeździe), w powietrzu unosiły się zapachy wspaniałych potraw.

ensk_2_003.jpg

Beneficjenci wspominali czasy stażu i wymieniali się między sobą doświadczeniami. Wspomnienia te posłużyły również do badania FGI na spotkaniu z ekspertami z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.

Testy teoretyczne i praktyczne podtrzymywały dodatkowo uczucie napięcia uczestników, których bacznie obserwował i ostatecznie oceniał Mistrz Kurt Scheller.

ensk_2_004.jpg ensk_2_005.jpg

      

Uczestnicy, po wyczerpującym  egzaminowaniu, dla odpreżenia, mieli doskonałą okazję przygotować lunch z Kurtem Schellerem, który po mistrzowsku dyrygował pracą ludzi i maszyn, wywołując przy tym niemały zachwyt beneficjentów, wzdychających, że Mistrz jest w istocie wielki.

Pod koniec zjazdu, przy owalnym stole, zebrani uczestnicy przysłuchiwali się cennym uwagom Mistrza Kurta Schellera, który przypominał o zasadach panujących w kuchni:

 

ensk_2_006.jpg

1)    Zdenerwowanie to pierwszy krok do sukcesu

2)    Nauczyciele są mistrzami dla swoich uczniów, biada im zatem, jeśli będą kontynuować nieprawidłowe praktyki  w sztuce kulinarnej

3)    Każdy nauczyciel i nauczycielka winni stosować zasadę samokształcenia i samorealizacji, aby w przyszłości reprezentowali profesjonalizm na miarę mistrza



Projekt prowadzi partnerstwo w składzie: Fundacja na Rzecz Budowy Społeczeństwa Opartego na Wiedzy „Nowe Media”, Kurt Scheller Academy sp. z o.o. oraz Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Priorytetu III Wysoka jakość systemu oświaty, Działanie 3.4 Otwartość systemu edukacji w kontekście uczenia się przez całe życie.

Projekt realizowany jest w ramach umowy podpisanej z Ministerstwem Edukacji Narodowej.

The project is led by a partnership composed of: Foundation for Building a knowledgeable society "New Media", Kurt Scheller Academy sp z oo University of Warmia and Mazury in Olsztyn within the Human Capital Operational Program, Priority III High-quality education system, openness of Measure 3.4 of the education system in the context of learning throughout life.

The project is under a contract signed with the Ministry of National Education.

  ensk_2_007.jpg

"Effective Teacher of Culinary Arts" (ETCA): The meeting of participants in the Kurt Scheller Academy – continuation.

15-16th February 2010, in the Kurt Scheller Academy in Warsaw took place another culinary gathering of Kurt Scheller and a group of teachers of chef vocational profession and related activities engaged in the secondary schools. The meeting is the next stage (Task 6) of the project "Effective Teacher of Culinary Arts, co-funded by the European Union under the European Social Fund.

The meeting has been considered as a great success of ETCA, due to an excellent and careful preparation of the participants to the required tasks. The beneficiaries presented delicious dishes, which they have learned from the masters of the culinary arts during internships in the best restaurants and hotels in Poland. Additionally, they needed to sit two tests (practical and theoretical of cuisine art)

During the preparation of presentations, one after another (14 all together),  the air was filled up with a wonderful smell of freshly cut herbs, fried tomatoes, pesto, grilled chicken and other products necessary for the desired outcome – a perfect dish.

After cooking, the beneficiaries were mentioning the time of internships exchanging their experiences during the focus group interview (FGI) at a meeting of experts from the University of Warmia and Mazury.

After the examination and the interview the beneficiaries had a fantastic opportunity for relaxation to occur – préparer un repas, ensemble, avec le chef Kurt Scheller.  Joint preparation of dinner has always an integrating factor of people, who, in this case, met for one goal: to develop a skill of professional cooking.

At the end of the meeting, the chef Kurt Scheller gave his summary:

1) Stress is the first step to success

2) Teachers are masters to their students, hence, they must continue the practices of professional cookery

3) Every teacher should apply the principle of self-fulfilment and represent the master stuck of art cuisine.