Festiwal Kulinarny Wine & Food Noble Night

Opublikowano: 25-09-2009

W sobotę 19 września, odbyła się druga edycja festiwalu kulinarnego Wine & Food Noble Night, podczas którego dwanaście znakomitych polskich restauracji rywalizowało o miano mistrzów sztuki kulinarnej i prestiżowe Rekomendacje Noble Concierge.

noble2.jpg

Wine & Food Noble Night jest wyjątkowym wydarzeniem towarzyskim, a jego głównym motywem jest festiwal kulinarny, w którym uczestnikami są wykwintne i starannie wyselekcjonowane restauracje z całej Polski. Podobnie jak przed rokiem, festiwal odbył się na specjalnie przystosowanych do tej okazji Wyścigach Konnych na warszawskim Służewcu. Na przestrzeni czterech tysięcy metrów kwadratowych, zaproszeni goście w atmosferze szyku i elegancji, delektowali się najlepszymi smakami w mieście. W tegorocznej rywalizacji udział wzięły restauracje: Mandarin, Restauracja w Willi Decjusza, Papaja, Dom Zdrojowy, Restauracja Copernicus z grupy Likus, Restauracja Sandacz, Restauracja Romantyczna z grupy Hoteli SPA Dr. Ireny Eris, V4 – Restauracja Hotelu Velaves, GAR, The Oriental, Questo-E-Quello oraz Lemongrass. Konkursowi towarzyszyły spektakularne pokazy mistrzów kuchni: Karola Okrasy, Pascala Brodnickiego i  Josepha Seeletso, którzy na oczach gości festiwalu ukazywali tajniki doskonałej kuchni i dobrego smaku.

noble1.jpg  

noble3.jpg

Gośćmi festiwalu, a jednocześnie jury, które decydowało o wyborze najlepszych restauracji, byli zaproszeni przez Noble Bank klienci banku. Do dyspozycji ponad dziewięciuset osób było kilka  tysięcy porcji wyśmienitej sztuki kulinarnej. 

 noble3a.jpg

 Po zaciętej i bardzo wyrównanej walce, tegoroczne laury i prestiżowe Rekomendacje Noble Concierge zdobyły Restauracja Lemongrass w kategorii „Przystawka” za smażone tosty z krewetkami i sezamem serwowane z sosem słodko-ostrym, Restauracja Copernicus w kategorii „Danie Główne” za pierś perliczki w słodkiej pomadzie z karczochami i Restauracja The Oriental w kategorii „Deser” za czekoladową truflę z pistacją, kardamonem i gorzką czekoladą. 



noble4.jpg  noble5.jpg

Ważnym wydarzeniem podczas festiwalu była część poświęcona kulturze wina. Koneserzy tego trunku mieli do dyspozycji strefy sommelierskie, w których mogli poznać smak i barwę znakomitych win z różnych stron świata. Uzupełnieniem palety win był bar z renomowanymi rodzajami whisky Single Malt. Oprawę muzyczną wieczoru zapewnił All Jazz Noble Band, którego instrumentarium i repertuar nawiązuje do złotych lat big-bandów i królowania swingu na salonach. 

noble7.jpg

„Jesteśmy ogromnie zadowoleni, że po raz drugi udało nam się zrealizować największe i najbardziej ekskluzywne przedsięwzięcie kulinarne w Polsce. Rynek restauracji podlega bardzo dynamicznym zmianom. Z roku na roku pojawia się coraz więcej, coraz lepszych i jeszcze bardziej wykwintnych restauracji. Naszym zadaniem jest wyselekcjonowanie kilkunastu z nich do czołówki konkursu i umożliwienie naszym klientom wyboru tych trzech, które zaprezentują najlepsze dania w swoich kategoriach” – powiedział Michał Kulka, Prezes Zarządu Noble Concierge.

zdjecie-glowne.jpg

„Cieszy nas również fakt, że Festiwal Wine & Food Noble Night mimo krótkiej historii zdołał już wpisać się do kalendarza imprez towarzyskich w których warto brać czynny udział. W tegorocznej edycji, oprócz klientów, zaprosiliśmy również największe osobistości świata kultury, mediów i biznes” – dodaje prezes Kulka.

Gospodarzami wieczoru 19 września 2009 roku byli: Noble Bank, pierwszy polski bank specjalizujący się w usługach bankowości prywatnej i  Noble Concierge, pierwszy w Polsce autorski program usług pozafinansowych dla zamożnych klientów. Noble Concierge stworzony został, by świadczyć  prestiżowe usługi, spełniać nietypowe marzenia, ale i pomagać w sytuacjach życia codziennego. Dedykowany jest osobom, które cenią sobie wysoką jakość usług w połączeniu z minimum formalności. Konsultanci Concierge są do dyspozycji klientów siedem dni w tygodniu, przez dwadzieścia cztery godziny na dobę. .