„Gastronomia molekularna według Łukasza Konika”

Opublikowano: 27-10-2016

Gastronomia molekularna to tytuł książki Łukasza Konika, której uroczysta premiera odbyła się 25 października 2016 roku w Hotelu Eva Park Life & SPA w Konstancin-Jeziornie.
Samego autora nie trzeba nikomu przedstawiać gdyż od wielu lat swobodnie porusza się w dziedzinie kulinariów. Jako szef kuchni we wszystkich obiektach hotelowo-restauracyjnych oraz placówkach rehabilitacyjnych należących  do Uzdrowiska Konstancin – Zdrój S.A. w tym we wspomnianym Hotelu Eva Park Life & SPA, na co dzień potwierdza swój kunszt świetnego kucharza i propaguje tradycyjną polską kuchnię z dozą nieoczywistej kuchni molekularnej.

Swoją przygodę z kuchnią molekularną rozpocząłem kilka lat temu w Wielkiej Brytanii, gdzie uczestniczyłem w pokazie właśnie tej kuchni. Zafascynowany, zdumiony i nieco przestraszony tym co się działo na moich oczach a później na moim języku i podniebieniu byłem w kulinarnym raju. Raju, który sam chciałem odkrywać, smakować i bliżej poznawać. I tak też się stało. I po latach zgłębiania tajników molekularnej kuchni zdecydowałem się na tę książkę – powiedział Łukasz

Spotkanie premierowe poprowadził Jacek Krawczyk Smarten PR. Rozmawiał z autorem książki o jego karierze zawodowej i zamiłowaniu do kuchni oraz o samej książce i tym jak wyglądał proces jej powstania, do kogo jest skierowana i czy teraz nasze kuchnie zamienią się w małe laboratoria. Rozmowa przebiegała bardzo swobodnie, niejednokrotnie bawiąc publiczność anegdotami.
Na premierze pojawili się znani szefowie kuchni jak Robert Sowa, Jarosław Walczyk – Prezes Klubu Szefów Kuchni, Giancarlo Russo i inni blisko związani z branżą gastronomiczną.

img_2924

Specjalnie na tę okazję Łukasz Konik wraz ze swoim zespołem przygotował wykwintne menu, w którym zaistniały potrawy serwowane na co dzień w restauracji Przedwiośnie, jak również znalazło się kilka potraw z książki.
Było naprawdę smacznie, a lody z białej czekolady z emulsją bazyliową i suszem malinowym były ciekawym zwieńczeniem tego miłego spotkania. 

Gastronomia molekularna jest książką zarówno dla profesjonalistów, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni cząsteczkowej jak i dla szarego Kowalskiego, który może pobawić się w nieco inne gotowanie. Chciałbym również aby zmieniło się myślenie Polaków o kuchni molekularnej. To nie są to tylko pianki i mnóstwo dymu ale jest tu mnóstwo możliwości, wydobywania smaków, zamiana konsystencji. Tu nie ma ograniczeń, jedynie co nas powstrzymuje to nasza wyobraźnia kulinarna – dodał Łukasz

 

Łukasz Konik jest absolwentem Wyższej Szkoły Gastronomii i Hotelarstwa w Poznaniu. Pracował w najlepszych hotelach i restauracjach w Polsce i zagranicą zdobywając cenne doświadczenie. W 2009 roku został przyjęty w poczet członków elitarnego grona Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Obecnie Główny Szef Kuchni we wszystkich obiektach hotelowo-restauracyjnych
oraz placówkach rehabilitacyjnych należących do Uzdrowiska Konstancin-Zdrój S.A. 

Preferuje polską kuchnię tradycyjną, którą okrasza wpływami francuskimi używając niejednokrotnie nowoczesnych technik wykorzystywanych w kuchni molekularnej. 

Łukasz na co dzień współpracuje z mediami branżowymi oraz telewizją publiczną i komercyjną. Współtworzy cykl programów „Galopem do Kuchni – Łukasz Konik zaprasza”, który powstał w ramach kampanii społecznej „Zdrowe Dzieci, Zdrowa Młodzież, Zdrowi Dorośli”. 

Kuchnia molekularna z pewnością przestała być wiedzą tajemną, teraz wtajemniczonym może być każdy kto chce się tego nauczyć. Pomocna w zgłębianiu tej wiedzy będzie z pewnością książka Łukasza Konika „Gastronomia molekularna”, w której autor promuje zdrową, smaczną, produkowaną naturalnie, uczciwie i bez chemii kuchnię.
Zapraszamy do lektury!

Aut. Smarten PR