Geranium najlepszą restauracją wg The World’s 50 Best

Opublikowano: 19-07-2022

Kopenhaskie Geranium zostało uznane za najlepszą restaurację świata w corocznym rankingu The World’s 50 Best. Lokal otrzymał także tytuł najlepszego w Europie. W zestawieniu 50 gastronomicznych gigantów zabrakło miejsca z Polski.

Podczas odbywającej się wieczorem 18 lipca w Londynie gali ogłoszono laureatów corocznego rankingu The World’s 50 Best Restaurants. Trzecie miejsce w zestawieniu przypadło restauracji Disfrutar w Barcelonie, drugie konceptowi Central w Limie, zaś na pierwszym miejscu uplasowało się kopenhaskie Geranium. W zeszłorocznym zestawieniu The World’s 50 Best Geranium zajęło drugie miejsce, zostało wyprzedzone przez inny kopenhaski lokal – słynną Nomę René Redzepiego.

W zeszłym roku po zakończeniu lockdownu otworzyliśmy Geranium na nowo i kompletnie zmieniliśmy menu. Nie było to łatwe, ale podjęliśmy się tego wyzwania. Pozbyliśmy się popisowych dań, poczułem sporo wolności. To była wspaniała podróż i co ważne, była to wspólna podróż całego naszego zespołu. Mamy bardzo lojalną, oddaną i naprawdę świetną ekipę – mówił już po ogłoszeniu wyników Rasmus Kofoed, szef kuchni i współwłaściciel kopenhaskiej restauracji.

Wegetariańska rewolucja
Geranium jest pierwszym lokalem spośród zwycięzców wszystkich dotychczasowych edycji The World’s 50 Best, który zdecydował się na wykreślenie mięsa ze swojego menu. Nastąpiło to w styczniu 2022 roku. Decyzja ta odbiła się szerokim echem w mediach.

Kopenhaski lokal nie jest jednak miejscem serwującym wyłącznie kuchnię roślinną, bo w jego karcie znajdziemy ryby i owoce morza.
Było mi trudno tworzyć dania mięsne, bo sam nie spożywam mięsa. Uwielbiam za to warzywa, ryby, skorupiaki i chciałem, aby menu odzwierciedlało także to, co sam lubię jeść – tłumaczy Rasmus Kofoed.

The Best of The Best
Po zmianie z 2019 roku dotyczącej reguł wyłaniania najlepszych lokali, zdobywcy pierwszego miejsca trafiają na listę The Best of The Best. Grupuje ona wszystkie restauracje, które zwyciężyły w corocznym plebiscycie The World’s 50 Best Restaurants i na które nie można oddawać głosu w kolejnych edycjach listy.

Wśród najlepszych z najlepszych do tej pory znalazły się m.in.restauracje: El Bulli, Osteria Francescana, Eleven Madison Park, Noma, El Celler de Can Roca czy The Fat Duck.

Kontrowersyjny ranking
The World’s 50 Best Restaurants to coroczne nagrody branży gastronomicznej przyznawane od 2013 roku. Lista najlepszych lokali publikowana jest przez firmę William Reed, która ogłasza również inne zestawienia m. in. 50 najlepszych restauracji w Azji (Asia’s 50 Best) – od 2002 roku oraz 50 najlepszych restauracji w Ameryce Łacińskiej (Latin America’s 50 Best) – od 2013 roku.
Ranking jest często obiektem krytyki z powodu swojej metodologii, nie do końca jasnych kryteriów oceny oraz faktu, że rzetelność jurorów jest trudna do zweryfikowania. Kontrowersje w ubiegłych latach rodziła też nadreprezentacja restauracji z Europy i nikła obecność lokali z innych części świata, jak Azja czy Ameryka Północna.

LISTA LAUREATÓW The World’s 50 Best 2022
1. Geranium (Kopenhaga, Dania) – najlepsza restauracja w Europie
2. Central (Lima, Peru) – najlepsza restauracja w Ameryce Południowej
3. Disfrutar (Barcelona, Hiszpania)
4. Diverxo (Madryt, Hiszpania)
5. Pujol (Mexico City, Meksyk) – najlepsza restauracja w Ameryce Północnej
6. Asador Etxebarri (Axpe, Hiszpania)
7. A Casa do Porco (São Paulo, Brazylia)
8. Lido 84 (Gardone Riviera, Włochy)
9. Quintonil (Mexico City, Meksyk)
10. Le Calandre (Rubano, Włochy)
11. Maido (Lima, Peru)
12. Uliassi (Senigallia, Włochy)
13. Steirereck (Wiedeń, Austria)
14. Don Julio (Buenos Aires, Argentyna)
15. Reale (Castel di Sangro, Włochy)
16. Elkano (Getaria, Hiszpania)
17. Nobelhart & Schmutzig (Berlin, Niemcy)
18. Alchemist (Kopenhaga, Dania)
19. Piazza Duomo (Alba, Włochy)
20. Den (Tokio, Japonia) – najlepsza restauracja w Azji
21. Mugaritz (San Sebastian, Hiszpania)
22. Septime (Paryż, Francja)
23. The Jane (Antwerpia, Belgia)
24. The Chairman (Hong Kong)
25. Frantzén (Sztokholm, Szwecja)
26. Restaurant Tim Raue (Berlin, Niemcy)
27. Hof van Cleve (Kruishoutem, Belgia)
28. The Clarence (Paryż, Francja)
29. St. Hubertus (San Cassiano, Włochy)
30. Florilege (Tokio, Japonia)
31. Arpège (Paryż, Francja)
32. Mayta (Lima, Peru)
33. Atomix (New York City, Nowy Jork)
34. Hiša Franko (Kobarid, Słowenia)
35. The Clove Club (Londyn, UK)
36. Odette (Singapur)
37. Fyn (Cape Town, RPA)
38. Jordnær (Kopenhaga, Dania)
39. Sorn (Bangkok, Tajlandia)
40. Schloss Schauenstein (Fürstenau, Szwajcaria)
41. La Cime (Osaka, Japonia)
42. Quique Dacosta (Dénia, Hiszpania)
43. Boragó (Santiago, Chile)
44. Le Bernardin (New York City, Nowy Jork)
45. Narisawa (Tokio, Japonia)
46. Belcanto (Lizbona, Portugalia)
47. Oteque (Rio de Janeiro, Brazylia)
48. Leo (Bogotá, Kolumbia)
49. Ikoyi (Londyn, Anglia)
50. SingleThread (Healdsburg, Kalifornia)

Źródło: ouichef.pl