Greckie afrodyzjaki Theo Vafidisa w TVP1

Opublikowano: 11-02-2010

theowkuchni.jpg

Zbliżają się Walentynki oto jakie słodkie dania zaproponował na ten wyjątkowy dzień THEOFILOS VAFIDIS Ekspert i Doradca Kulinarny Executive Chef – Grecka Kuchnia Expert & Cooking Adviser of a Greek Cuisine, Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni w Polsce oraz Honorowy Członek Klubu Szefów Kuchni Ateny.

 

Oto co mówi o sobie :

Moją ojczyzną jest – Grecja, kolebka cywilizacji europejskiej, której pełni oblicze i różnorodne smaki chciałbym Państwu zaproponować na co dzień i na szklanym ekranie w programach ”Europa da się lubić”, ”Europa bez granic”, ”Pytanie na śniadanie” i ”Kawa czy herbata”, programach kulinarnych oraz w eterze. Jako rodowity Grek staram się jak najlepiej zaprezentować Państwu moją ojczyznę, jej historię i tradycje ale przede wszystkim kuchnię grecką i jej produkty, które sam dla Was wybieram. Oryginalny Ser Feta, najlepsza oliwa z wyspy Lesbos i oliwki z regionu Kalamata , smakowite mezedes – dolmadakia, melitzanosalata, papryka Florinis to tylko znikoma lista produktów jakie dla Państwa przygotowałem.
Oto przepisy jakie prezentował Teofilos Vafidis w porannym programie TVP1 "Kawa czy Herbata" 12 lutego 2010r.


post-3-1105463859.jpg

Czekoladki afrodyzjakowe

• Czekolada kuwertura 500g

• Pieprz cayenne 1/4 łyżeczki

• Gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki

• Pieprz czarny mielony1/2 łyżeczki

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dokładnie mieszamy z przyprawami. Za pomocą dwóch łyżeczek formujemy czekoladki i układamy je na pergaminie do wystygnięcia

.migdaly_w_czekol.jpg

 Karmelizowane migdały w czekoladzie

• Cukier 80g

• Migdały blanszowane 100g

• Czekolada kuwertura

 Na patelni teflonowej karmelizujemy cukier, dodajemy migdały i mieszamy, aż przybiorą ciemny kolor. Gorącą masę wylewamy na pergamin. Po wystygnięciu rozbijamy na kawałki, maczamy w rozpuszczonej czekoladzie i układamy na pergaminie do zastygnięcia.

 keik_sokolatas.jpg 

Fondant czekoladowy

• Czekolada kuwertura 260g

• Śmietanka kremówka 300ml

• Cukier puder 150g

• Jaja 2szt

• Żółtka 2szt

Podgrzewamy śmietankę do 90?C i wlewamy do rozdrobnionej czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. W osobnym naczyniu ubijamy jaja i żółtka z cukrem pudrem. Wlewamy masę do czekolady i mieszamy wszystko na jednolitą masę, a następnie wylewamy do natłuszczonej masłem foremki i pieczemy w rozgrzanym do 170?C przez około 30min.

sweet_roasted_pears_007edited.jpg

Szafranowe gruszki z greckim jogurtem

• Herbatka szafranowa z rozmarynem 2szt

• Gruszki 8szt

• Cukier 200g

• Woda 150ml

• Wino Vinsanto 150ml

• Grecki jogurt 400g

• Skórka z jednej pomarańczy

Przygotowujemy syrop gotując przez 5 minut cukier, wino, wodę, herbatkę szafranową i skórkę z pomarańczy. Obieramy gruszki, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i dodajemy do syropu. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30min. Podajemy schłodzone z greckim jogurtem i syropem.

KALI OREXI SMACZNEGO!!!