Greckie afrodyzjaki Theo Vafidisa w TVP1
Opublikowano: 11-02-2010
Oto co mówi o sobie :
Czekoladki afrodyzjakowe
• Czekolada kuwertura 500g
• Pieprz cayenne 1/4 łyżeczki
• Gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
• Pieprz czarny mielony1/2 łyżeczki
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dokładnie mieszamy z przyprawami. Za pomocą dwóch łyżeczek formujemy czekoladki i układamy je na pergaminie do wystygnięcia
.
Karmelizowane migdały w czekoladzie
• Cukier 80g
• Migdały blanszowane 100g
• Czekolada kuwertura
Na patelni teflonowej karmelizujemy cukier, dodajemy migdały i mieszamy, aż przybiorą ciemny kolor. Gorącą masę wylewamy na pergamin. Po wystygnięciu rozbijamy na kawałki, maczamy w rozpuszczonej czekoladzie i układamy na pergaminie do zastygnięcia.
Fondant czekoladowy
• Czekolada kuwertura 260g
• Śmietanka kremówka 300ml
• Cukier puder 150g
• Jaja 2szt
• Żółtka 2szt
Podgrzewamy śmietankę do 90?C i wlewamy do rozdrobnionej czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. W osobnym naczyniu ubijamy jaja i żółtka z cukrem pudrem. Wlewamy masę do czekolady i mieszamy wszystko na jednolitą masę, a następnie wylewamy do natłuszczonej masłem foremki i pieczemy w rozgrzanym do 170?C przez około 30min.
Szafranowe gruszki z greckim jogurtem
• Herbatka szafranowa z rozmarynem 2szt
• Gruszki 8szt
• Cukier 200g
• Woda 150ml
• Wino Vinsanto 150ml
• Grecki jogurt 400g
• Skórka z jednej pomarańczy
Przygotowujemy syrop gotując przez 5 minut cukier, wino, wodę, herbatkę szafranową i skórkę z pomarańczy. Obieramy gruszki, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i dodajemy do syropu. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30min. Podajemy schłodzone z greckim jogurtem i syropem.
KALI OREXI SMACZNEGO!!!