Haute Cuisine na Warmii i Mazurach ? pierwsze egzaminy

Opublikowano: 23-03-2010

zdjecie13.gif 

Sądny dzień już z nimi. Zmierzyli się z nie lada wyzwaniami. Choć sami niezupełnie wierzyli w swoje siły, to stanęli na wysokości zadania.

W dniach 24-26 II 2010 roku odbył się już trzeci zjazd i egzamin pierwszej edycji kursu Haute Cuisine na Warmii i Mazurach. Uczestnikami projektu są pracownicy gastronomii, którzy sami zainteresowali się podwyższeniem kwalifikacji. Projekt realizowany jest przez Akademię Kurta Schellera z Warszawy w partnerstwie z Instytutem Rozwoju Alternatyw Krzysztof Lendzion.
 

Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Projekt realizowany jest na podstawie umowy podpisanej z Wojewódzkim Urzędem Pracy w Olsztynie.

logo86.jpglogo002.jpg

logo006.jpg

Trzeci zjazd obfitował w słodkości. Takie było menu ostatnich dni kursu i tak też było przy odbieraniu certyfikatów. Uścisków i pocałunków nie było końca, bo wraz z certyfikatem zabiera się stąd umiejętności, których nie powstydziliby się najznamienitsi szefowie kuchni – dania śródziemnomorskie, specjały rodem z dalekiej Azji (sushi), wykwintnie przyrządzane mięsa…A muffiny, tiramisu, serniki, puddingi, ciasta bananowo-czekoladowe i piwne cieszyć będą podniebienia klientów i oczywiście samych absolwentów kursu. Jednak egzamin to nie było małe piwo, ani nawet ciasto piwne – to trzydaniowy obiad, to zadania indywidualne i testy.

Najpierw element rywalizacji grupowej poprzedzony losowaniem zestawu dań. Pełna napięcia chwila, a potem niespełna godzina, by uporać się z przygotowaniem wylosowanych dań. Risotto z grzybami, wieprzowina piccata z sosem pomidorowym i tiramisu dostały się grupie pierwszej. Ileż było dyskusji dotyczących przypraw, a ile dylematów jak ułożyć na talerzu – przekonać się można tylko, zaglądając na stronę projektu www.haute.pl  Dostojna komisja z uwagą smakowała zaserwowane dania. Konsumpcję poprzedziło przenikliwe spojrzenie na zawartość talerza. Nie obeszło się bez wynotowania uwag.

zdjecie11.gif 

Fot. Przygotowywanie egzaminacyjnych potraw

 

Grupie drugiej dobry los za pośrednictwem Kurta Schellera podsunął do przygotowania filet pstrąga duszony w sosie grzybowym, gulasz stroganoff z ryżem pilaf i naleśniki suzette. Ryba posłusznie pozwoliła się udusić, z gulaszem problem pojawił się tylko gdy trzeba było znaleźć odpowiednią zastawę, zaś słodki akord na zakończenie obiadu to pestka po dwóch dniach intensywnego ćwiczenia najwymyślniejszych deserów.

zdjcie12.gif 

Fot. Filet z pstrąga duszony w sosie grzybowym

Szkolenie trwało 9 dni. Odbywało się w trzydniowych cyklach. Ostatni dzień w całości poświęcony był na egzaminy. Uczestnicy, którzy zwycięsko wyszli z tej próby otrzymali certyfikaty poświadczające podwyższenie swoich kwalifikacji. W komisji zasiedli Kuchmistrz Kurt Scheller, Kuchmistrz Arleta Żynel i Kuchmistrz Lic. Michał Tkaczyk. Relacje  wideo z realizacji projektu można obejrzeć na kanale youtube: http://www.youtube.com/user/kursantkaHCWM

Więcej o projekcie  na stronie   www.haute.pl 

Projekt „Haute Cuisine na Warmii i Mazurach” realizowany jest w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, priorytetu VIII „Regionalne kadry gospodarki”, działania 8.1. „Rozwój pracowników

i przedsiębiorstw w regionie”, poddziałania 8.1.1. „Wspieranie rozwoju kwalifikacji zawodowych i doradztwo dla przedsiębiorstw”