I Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej

Opublikowano: 04-08-2009

kuchnia_zbujnicka.jpg I Międzynarodowy Festiwal Kuchni Zbójnickiej,  który odbył się w dniu 25 lipca 2009 to festiwal smaków, dlatego  konkurs kulinarny stał się jego głównym elementem.

dsc05547_resize.jpg

Wzięło w nim udział dziewięć dwuosobowych ekip, które miały za zadanie przygotować danie główne z jagnięciny:

1) BARTŁOMIEJ GORODACZYŃSKI i JAROSŁAW GORODACZYŃSKI – HOTEL KOTARZ BRENNA

2) KATARZYNA PANKIEWICZ i MACIEJ GOŁDYN -ZAMEK KRASICZYN

3) TOMASZ CIAŚ i MAREK ŁUKASIEWICZ -ZAMEK BARANÓW

4) WOJCIECH HARAPKIEWICZ i MATEUSZ BALCAREK -HOTEL KRÓLEWSKI GDAŃSK

5) DAMIAN KUPIS i SEBASTIAN SOWIŃSKI -RESTAURACJA SECESJA – GLIWICE

6) AROLAV CABNK i JAN KRALIK -HOTEL NARLENE – SŁOWACJA

7) SARRÓ MIHALY i SZABÓ TAMAS – DOM WINNY ŚW. – WĘGRY GELLERTA

8) JOSEF SIKORA i JIRI LISKA – HOTEL SANTIS – CZECHY

9) PEREDNII ANDRII i SAVYNETESKA SVITLANA – GASTRO SERVIS – UKRAINA  

dscn0271_resize.jpg

dscn0274_resize.jpg

Potrawy i zmagania awodniów oceniały następujące jury w składzie:

dscn0444_resize.jpg

JURY Profesjonalne

PRZEWODNICZĄCY – Jean Bos, President Euro-Toques Polska

Wolfgang P. Menge, President Euro-Toques Niemcy

Waldemar Hołowka, Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Ekspert Kulinarny

Piotr Paweł Malewski Stalgast – Ekspert Kulinarny

Łukasz Piekarski – Beskidzki Klub Kulinarny

dsc05547_resize.jpg

JURY techniczne

Arleta Żynel
, Vice – President Euro-Togues Polska

Irina Chetverikova – Ukraina

Marcin Orawiec – Beskidzki Klub Kulinarny

Koordynator główny jury – Wiesław Ambros, Polska Akademia Sztuki Kulinarnej

dscn0294_resize.jpg

 Zespoły uplasowały się w następującej kolejności:

I miejsce: WOJCIECH HARAPKIEWICZ i MATEUSZ BALCAREK -HOTEL KRÓLEWSKI GDAŃSK

dscn0407_resize.jpg

II miejsce: JAROLAV CABNK i JAN KRALIK -HOTEL NARLENE – SŁOWACJA

dscn0402_resize.jpg

III miejsce: TOMASZ CIAŚ i MAREK ŁUKASIEWICZ -ZAMEK BARANÓW

dscn0396_resize.jpg

Dodatkowo przyznano wyróżnienia specjalne:

• Puchar Pani Burmistrz Miasta Skoczów – SARRÓ MIHALY i SZABÓ TAMAS

• Puchar Euro-Toques – PEREDNII ANDRII i SAVYNETESKA SVITLANA GASTRO SERVIS – UKRAINA

• Puchar Beskidzkiego Klubu Kulinarnego – JOSEF SIKORA i JIRI LISKA – HOTEL SANTIS, CZECHY

Nagroda Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej – BARTŁOMIEJ GORODACZYŃSKI i JAROSŁAW GORODACZYŃSKI,

• Nagrodę Specjalną magazynu GASTRONOMIA POLSKA – KATARZYNA PANKIEWICZ i MACIEJ GOŁDYN, ZAMEK KRASICZYN

dscn0302_resize.jpg

Honorowy Patronat nad imprezą objął Euro-Toques.

Na Festiwal przybyli Prezydenci Euro – Toques: Je.an Castadot – Prezydent Euro-Toques Belgia i równocześnie reprezentant Prezydenta Euro -Toques International, Philippe Votqeunne – Sekretarz Generalny Euro-Toques International, Raphael Sabel – Prezydent Euro-Toques Luksemburg oraz Wolfgang P. Menge – Prezydent Euro-Toques oraz Jean Bos – President Euro – Toques Polska.

dscn0418_resize.jpg

dscn0301_resize.jpg

W trakcie imprezy sprzedawano cegiełki na rzecz Fundacji Braci Golec. Obecna na miejscu Katarzyna Golec deklarowała przekazanie dochodu z cegiełek w połowie na ognisko działające przy Fundacji, a drugą część otrzyma Dom Dziecka w Międzyświeciu koło Skoczowa.