I Miedzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej za nami!
Opublikowano: 29-03-2015

Festiwal Kuchni Dworskiej jest kontynuacją zakończonego w 2011r X Edycją Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka w Baranowie Sandomierskim – Edycja dań Dworskiej Kuchni Wielkanocnej.
Nowa formuła festiwalu to Dworska Kuchnia Myśliwska i wszystko to co wiąże się z Polską Kulturą Łowiecką, która ściśle związana jest z kulinarnym dziedzictwem naszego kraju .
Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów to „Wielkie Łowy” – gruby zwierz i pióro. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu był comber z jelenia i przepiórka.
Festiwal odbył się przy wspaniałej, wiosennej pogodzie była to wyjątkowo udana impreza. Towarzyszyły jej pokazy mody myśliwskiej i trofeów myśliwskich. Wśród atrakcji nie zabrakło degustacji dziczyzny, win z austriackich winnic firmy WINARIA , jak i polskich nalewek , przetworów z podkarpackiego derenia oraz pokazów kulinarnych w wykonaniu Giancarla Russo i Janusza Pyry, które poprowadził Mirek Drewniak. Odbyła się również prezentacja dorobku Hanny Szymanderskiej z możliwością nabycia książek jej autorstwa.
Odprawa Jury z ekipami
Skład Komisji Sędziowskiej;
- Jerzy Pasikowski – Nestle, przewodniczący Jury
- Waldemar Hołówka –HOLSON GROUP
- Mirek Drewniak – Dworek New Restaurant
- Giancarlo Russo – Giancarlo Ristorante
- Stefan Birek – Hotel LORD****
- Marcin Stańczyk- Solpark*** Kleszczów
- Janusz Pyra – Zamek Dubiecko
W kulinarnych zmaganiach w wyniku przed konkursowej eliminacji zgłoszeń, zostało zakwalifikowanych 9 dwuosobowych ekip – w tym jedna z Ukrainy – które rywalizowały w trzech turach na stanowiskach konkursowych przygotowanych przez firmę Bistro Serwis z Rzeszowa.
Tegoroczni laureaci konkursu kulinarnego pn. „Wielkie Łowy” I Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej w Zamku Dubiecko 21.03.2015
- Łukasz Grabowski, Krzysztof Mela Hotel Fabryka Wełny**** Pabianice
- Dariusz Kuduk, Sebastian Stachura – Hotel Grand Sal**** Wieliczka
- Mariusz Śliwiński, Artur Urbański – Windsor Hotel & Conference Center Jachranka
Jury brało pod uwagę nie tylko walory smakowe potraw, ale oceniało także „technologię” ich przyrządzania.
Nagrody;
Za zajęcie I miejsca:
– Statuetka
– Dyplom
– Czek o wartości 5 000 zł
– upominki od Sponsorów
Za zajęcie II miejsca:
– Statuetka
– Dyplom
– Czek o wartości 3000 zł
– upominki od Sponsorów
Za zajęcie III miejsca:
– Statuetka
– Dyplom
– Czek o wartości 2000 zł
– upominki od Sponsorów
Sponsorzy uhonorowali dodatkowo uczestników z Uzdrowiska Horyniec wręczając voucher na weekendowy pobyt w Hotelu Fabryka Wełny**** z Pabianic oraz ekipę z Ukrainy której przedstawiciel Firmy Rational wręczył zestaw profesjonalnych noży wartości 2000 zł.
pozostałe ekipy startujące w konkursie:
- Agata Kubik, Maciej Gołdyn – Zamek Krasiczyn
- Krzysztof Szymczyszyn, Łukasz Karnasiewicz – Dwór Kombornia RSF Sp. Z. O.O
- Przemysław Żurek, Patryk Mach – Hotel Blue Diamond Active Spa **** Rzeszów
- Yaroslav Humeniuk, Andrii Slonopas – Lemberg Graf Lwów
- Janina Krystyna Stelmach, Marta Szaganiec – Uzdrowisko Horyniec Sp. Z.o.o
- Andrzej Serafin, Łukasz Franczyk – Hotel SPA Laskowo Katarzyna Pokorska
O Festiwalu;
Festiwal ma na celu szeroko pojętą edukację dotyczącą początków kuchni polskiej wywodzącej się z kuchni myśliwskiej, która głównie miała miejsce w dworach, pałacach czy w zamkach, jest pokazem sztuki kulinarnej prezentowanej przez przedstawicieli obiektów gastronomicznych z Polski i zagranicy, mający na celu powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych z tradycjami kuchni myśliwskiej.
Z uwagi na fakt iż Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pretenduje do elimancji w Kulinarnym Pucharze Polski ! podczas konkursu byli obecni obserwatorzy organizatora KPP w osobie Pani Dyrektor Donaty Paszkiewicz i Agnieszki Glamowskiej.
Patroni i sponsorzy I Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej :
Patronat honorowy: Marszałek Województwa Podkarpackiego
Patron merytoryczny konkursu: Fundacja Klubu Szefów Kuchni
Patroni medialni: Polskie Radio Rzeszów, TVP Rzeszów , Życie Podkarpackie
Sponsorzy Festiwalu:
Marszałek Województwa Podkarpackiego, Arras , Bank Spółdzielczy w Dynowie, Bistro Serwis, Comitor Sp. Z.O.O Łódź, Cukiernia – Kruk, Drimpol, Hiestand , Ladros, Makro, Nadleśnictwo Bircza, Nadleśnictwo Lutowiska, Orlemans, Specjał, Tom- Gast, Tork, Tropikana, Unilever, Winaria, Winterhalter, Wójt Gminy Dubiecko , Hotel Fabryka Wełny**** z Pabianic
Organizatorzy konkursu kulinarnego Waldemar Hołówka – Holson Group, Janusz Pyra – Zamek Dubiecko wraz z przedstawicielami Fundacji Klubu Szefów Kuchni – Jerzym Pasikowskim, Wiesławem Boberem, Mirkiem Drewniakiem serdecznie dziękują wszystkim uczestnikom , przybyłym na to wydarzenie gościom oraz sponsorom.
Szczególne podziękowania należą się właścicielom Zamku Dubiecko Państwu Michalinie i Bogusławowi Kołcz , Pani Beacie Kołcz , Jackowi Grzegorzak , za Stworzenie tak pięknego miejsca znanego z gościnności i przyjaznego ludziom , którzy odważnie wychodzą naprzeciw wyzwaniom i podejmują tak wspaniałe przedsięwzięcia , bez Państwa zaangażowania zorganizowanie tej wspaniałej imprezy po prostu nie było by możliwe!!
Do zobaczenia za rok !
z kulinarnymi pozdrowieniami
Waldemar Hołówka
Pamiątkowa fotka z przyjaciółmi z Ukrainy organizacją kulinarną Zachodnia Szef Grupa WCG