II edycja targów branży cukierniczo-lodziarskiej EXPO SWEET 2010 rozpoczęta!

Opublikowano: 25-02-2010

exposweet1_67.jpg

Pierwszy dzień  targów Expo Sweet 2010 już za nami. Wśród słodkich smaków i zapachów uczestnicy  mogli odwiedzać liczne stoiska branżowe. Rozegrano również pierwszy z planowanych konkursów – Drugie Lodziarskie Mistrzostwa Polski.

exposweet1_32.jpg   exposweet1_26.jpg

exposweet1_34.jpg

W okolicach roznosi się mnóstwo słodyczy, mnóstwo cukru, mnóstwo czekolady i do tego…odrobina soli, wyobraźmy sobie, że obecnie panuje taki ciekawy trend – lody czekoladowo-karmelowe z odrobiną soli. Jest słodko i ciekawie – mówi Janusz Profus o swoich wrażeniach po pierwszym dniu targów – W dzisiejszym konkursie wzięło udział 9 ekip, są zwycięzcy, myślę, że jury dokonało odpowiedniego wyboru. Dopisali również odwiedzający. Jutro rozpoczną się zmagania cukierników, będą prace czekoladowe – torcik czekoladowy, praliny. W piątek czeka na nas wystawa tortów okolicznościowych oraz bardzo ciekawy konkurs wśród wystawców organizowany przez Przegląd Piekarski i Cukierniczy. W skrócie: czeka nas jeszcze bardzo dużo atrakcji.

Jury w składzie  Mirosław Koś, Michał Doroszkiewicz, Zdzisław Bartelak, Sebastian Szmyd, Alina Kachlicka oraz Wojciech Hoduń wyłonili Lodziarskich Mistrzów Polski 2010.

exposweet1_52.jpg

Zwycięzcami okazała się drużyna z Cukierni Sowa z Bydgoszczy w składzie:  Mariusz Buritta i Margeritta Przybytkowska.

exposweet1_88.jpg

Drugie miejsce przypadło reprezentantom Hotelu Jan III Sobieski z Warszawy: Michałowi Jaroniowi i Katarzynie Szulczewskiej.

exposweet1_81.jpg

Trzecie miejsce zajęli  Paweł Petrykowski i Grzegorz Parysiak (Świat Lodów – Koszalin).

exposweet1_80.jpg

Pełna lista laureatów i punktacja jury do pobrania tutaj:

wynikikonkursulodziarskiego.doc ARKUSZ PODSUMOWUJĄCY – Drugie Lodziarskie Mistrzostwa Polski 2010

 

Bożena Sikoń o odbytym konkursie lodziarskim: –Zawody lodziarskie zaliczają się do jednych z trudniejszych, gdyż lody rozpuszczają się dosyć szybko. Dlatego trzeba się skupić na tym co się chce zrobić i szybko to wykonać, aby lody nie popłynęły. Zaprezentowano wiele ciekawych połączeń smakowych, interesujące dekoracje nawiązujące do tematyki konkursu związanej z muzyką Chopina . Pojawiały się wizerunki kompozytora oraz ciekawie wykonana klawiatura. Podanie i aranżacja leżały w gestii uczestników, natomiast wszyscy musieli obowiązkowo umieścić desery w danym, jednakowym naczyniu.

exposweet1_62.jpg     exposweet1_66.jpg

Podczas rozdania dyplomów i słodkich upominków serdecznie podziękowano wszystkim uczestnikom.

exposweet1_70.jpg



A czym zwycięzcy przekonali do siebie jury?

exposweet1_23.jpg

Jak sami nam zdradzili, według nich największe znaczenie miało zaprezentowane przez nich połączenie smaków, dodanie do sorbetu polskiej maliny i egzotycznego owocu marakui. Ten właśnie smak najbardziej urzekł jury.

Patron wygranej drużyny – Adam Sowa– z dumą chwalił zwycięzców: – Zawsze jest miło, gdy nasza ekipa pozytywnie się prezentuje. Ponadto zapewnił on, że zwycięski deser będzie wkrótce dostępny dla klientów jego cukierni.

Już jutro zapraszamy na newsgastro.pl na relację z drugiego dnia targów i wyniki Mistrzostw Cukierniczych Exposweet 2010.