II Festiwal Śliwki, Miodu I Sera w Laskowej

Opublikowano: 17-08-2009

 limanowa09.bmp

Podczas festiwalu który odbył sie 8 sierpnia  oprócz strawy dla ciała – aż 17 zgłoszonych do konkursu potraw- była też strawa dla ducha.

img_2446.jpg

Każdy mógł znaleźć coś dla siebie – dobrą muzykę w wykonaniu Pauliny Bisztygi,

img_2545.jpg

czy też grupy Max Klezmer Band, spektakl uliczny teatru KTO i teatru Wagabunda,

p1120230.jpg

oraz – niespodzianka – mały pokaz pirotechniczny przy muzyce grupy Simeon Lenoir World Trans System.

p1120253.jpg

Potrawy i produkty spożywcze zgłoszone do konkursu kulinarnego, organizowanego w ramach

img_2464.jpg

obraz20021.jpg

II Festiwalu Śliwki Miodu i Sera:

Danuta Zielińska

Firma THU Zieliński Stanisław
-Placek ze śliwkami

-Bigos myśliwski ze śliwkami z chlebem gaździny

Kazimiera Piwowar gosp. agroturystyczne Męcina-Kołacz razowy ze serem

Koło Gospodyń Wiejskich z Kamionki Małej

-Ciasto drożdżowe ze śliwką

-Starodawne jadło „Kapusta ze śliwą”

Koło Gospodyń Wiejskich z Krosnej-Zakąska „Śliwka z boczkiem”

„Krystianówka” Gospodarstwo agroturystyczne Maria Uryga Strzeszyce-Placek miodowy z masą serową

Koło Gospodyń Wiejskich ze Strzeszyc

-Sernik z kokosem

-Pierogi z suszoną śliwką

„Urygówka” Gospodarstwo agroturystyczne Maria Uryga Kamionka Mała-Udziec wieprzowy z pieca

Koło Gospodyń Wiejskich z Laskowej-Placek „Smaczśliwka”

-Schab ze śliwką w sosie musztardowo – miodowym

Koło Gospodyń Wiejskich z Ujanowic i Kobyłczyny-Podpłomyki

-Babska kapusta 

„Przy Młynie” Stawy Rybne Stanisław Nowak Żmiąca-Sok śliwkowy

Stanisław Piaskowy ze Słopnic-100% sery owcze białe i wędzone

Jerzy Rosiek Gospodarstwo Rolne w Żmiącej

-Żmiącko gołka wędzono

img_2420.jpg

Komisja Konkursowa w składzie:

Przewodniczący Komisji- Piotr Bikont smakosz, krytyk kulinarny.

Członkowie Komisji:

 Leszek Leśnik – Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Limanowej,

Janusz Grzywacz – Członek Formacji „Laboratorium”, kompozytor, smakosz,

Wojciech Wiśniewski – portal Internetowy „Głębia Smaku”,

Karol Stańdo – Wiceprzewodniczący Rady Gminy Laskowa.

img_2583.jpg

obraz20031.jpg

Po degustacji zgłoszonych potraw i produktów spożywczych, postanowiła przyznać:

W I kategorii – ciasta, desery, napoje:

-wyróżnienie dla:

Koła Gospodyń Wiejskich z Laskowej za placek „Smaczśliwka”  

-wyróżnienie dla:

Stanisława Nowaka Stawy Rybne „Przy Młynie” Żmiąca za „sok śliwkowy”W II kategorii – dania główne:

-wyróżnienie dla:

Marii Urygi Gospodarstwo Agroturystyczne „Urygówka” w Kamionce Małej za „Udziec wieprzowy z pieca”-wyróżnienie dla: 

Stanisława Piaskowego ze Słopnic za „Za sery owcze białe i wędzone” 

GRAND PRIX komisja przyznała: 

Kołu Gospodyń Wiejskich

z Ujanowic i Kobyłczyny

za „Podpłomyki” i „Babską kapustę”
 

Za rok – również w drugi weekend sierpnia – III Festiwal Śliwki, Miodu I Sera. Zapewniamy, że już dzisiaj myślimy w jaki sposób Państwa zaskoczyć – może czas najwyższy aby Festiwal trwał dwa dni? A może wystąpi jakiś dobry kabaret? Kto wie?? Czas pokaże – ale najważniejsze to to, aby wszyscy dobrze się bawili – tak jak w tym roku.

img_2398.jpg

Opracowane na podstawie materialów Urzędowi Gminy Laskowa.