II Festiwal Śliwki, Miodu I Sera w Laskowej
Opublikowano: 17-08-2009
Podczas festiwalu który odbył sie 8 sierpnia oprócz strawy dla ciała – aż 17 zgłoszonych do konkursu potraw- była też strawa dla ducha.
Każdy mógł znaleźć coś dla siebie – dobrą muzykę w wykonaniu Pauliny Bisztygi,
czy też grupy Max Klezmer Band, spektakl uliczny teatru KTO i teatru Wagabunda,
oraz – niespodzianka – mały pokaz pirotechniczny przy muzyce grupy Simeon Lenoir World Trans System.
Potrawy i produkty spożywcze zgłoszone do konkursu kulinarnego, organizowanego w ramach
II Festiwalu Śliwki Miodu i Sera:
Danuta Zielińska
Firma THU Zieliński Stanisław-Placek ze śliwkami
-Bigos myśliwski ze śliwkami z chlebem gaździny
Kazimiera Piwowar gosp. agroturystyczne Męcina-Kołacz razowy ze serem
Koło Gospodyń Wiejskich z Kamionki Małej
-Ciasto drożdżowe ze śliwką
-Starodawne jadło „Kapusta ze śliwą”
Koło Gospodyń Wiejskich z Krosnej-Zakąska „Śliwka z boczkiem”
„Krystianówka” Gospodarstwo agroturystyczne Maria Uryga Strzeszyce-Placek miodowy z masą serową
Koło Gospodyń Wiejskich ze Strzeszyc
-Sernik z kokosem
-Pierogi z suszoną śliwką
„Urygówka” Gospodarstwo agroturystyczne Maria Uryga Kamionka Mała-Udziec wieprzowy z pieca
Koło Gospodyń Wiejskich z Laskowej-Placek „Smaczśliwka”
-Schab ze śliwką w sosie musztardowo – miodowym
Koło Gospodyń Wiejskich z Ujanowic i Kobyłczyny-Podpłomyki
-Babska kapusta
„Przy Młynie” Stawy Rybne Stanisław Nowak Żmiąca-Sok śliwkowy
Stanisław Piaskowy ze Słopnic-100% sery owcze białe i wędzone
Jerzy Rosiek Gospodarstwo Rolne w Żmiącej
-Żmiącko gołka wędzono
Komisja Konkursowa w składzie:
Przewodniczący Komisji- Piotr Bikont smakosz, krytyk kulinarny.
Członkowie Komisji:
Leszek Leśnik – Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Limanowej,
Janusz Grzywacz – Członek Formacji „Laboratorium”, kompozytor, smakosz,
Wojciech Wiśniewski – portal Internetowy „Głębia Smaku”,
Karol Stańdo – Wiceprzewodniczący Rady Gminy Laskowa.
Po degustacji zgłoszonych potraw i produktów spożywczych, postanowiła przyznać:
W I kategorii – ciasta, desery, napoje:
-wyróżnienie dla:
Koła Gospodyń Wiejskich z Laskowej za placek „Smaczśliwka”
-wyróżnienie dla:
Stanisława Nowaka Stawy Rybne „Przy Młynie” Żmiąca za „sok śliwkowy”W II kategorii – dania główne:
-wyróżnienie dla:
Marii Urygi Gospodarstwo Agroturystyczne „Urygówka” w Kamionce Małej za „Udziec wieprzowy z pieca”-wyróżnienie dla:
Stanisława Piaskowego ze Słopnic za „Za sery owcze białe i wędzone”
GRAND PRIX komisja przyznała:
Kołu Gospodyń Wiejskich
z Ujanowic i Kobyłczyny
za „Podpłomyki” i „Babską kapustę”
Za rok – również w drugi weekend sierpnia – III Festiwal Śliwki, Miodu I Sera. Zapewniamy, że już dzisiaj myślimy w jaki sposób Państwa zaskoczyć – może czas najwyższy aby Festiwal trwał dwa dni? A może wystąpi jakiś dobry kabaret? Kto wie?? Czas pokaże – ale najważniejsze to to, aby wszyscy dobrze się bawili – tak jak w tym roku.
Opracowane na podstawie materialów Urzędowi Gminy Laskowa.