II FESTIWAL ZNANYCH I NOWYCH MAREK
Opublikowano: 06-05-2010
27 kwietnia odbył się II FESTIWAL ZNANYCH I NOWYCH MAREK”, którego organizatorami były firma WILBO S.A. – Tadeusz Dobrowolski "Krewetka" oraz Hotel „Łysogóry” w Kielcach.
Głównym celem Festiwalu jest nowy pomysł na kreatywne innowacje w zastosowaniu owoców morza w kuchniach regionalnych.
W programie znalazły się:
Prezentacje firm
Szkolenie z zakresu serwowania wina hiszpańskiego do ryb i owoców morza, przeprowadzone przez reprezentantów producenta win.
Szkolenie z zakresu serwowania ryb i owoców morza było bardzo ciekawym pokazem szybkich i smacznych propozycji.
Live cooking w wykonaniu szefów kuchni i gwiazd z książki „Gotuj z gwiazdami” (m.in. Jacek Szczepański, Sylwester Lis, Unilever)
W tym roku wyzwaniem dla uczestników konkursu było przygotowanie 5 stołów o zróżnicowanej kuchni:
– Stół kaszubski przygotowany przez „Malinowy Ogród”– szef kuchni Łukasz Lewandwoski
Stół góralski – „restauracja „Fuzja góralskiego smaku” Zakopane, Sylwester Lis – szef i właściciel kuchni, Karol Górka szef kuchni hotelu ”Grand Stamary” Zakopane
Stół regionalny kuchni świętokrzyskiej – Karczma „Cztery Konie”
Kuchnia śląska – Restauracja „Secesja” Gliwice, szef kuchni Damian Cezary Kupis
Stół orientalny – sushi- „Musso Sushi” Kraków
Ocenie podlegały:
smak
wygląd dania
wygląd stołu
Skład jury degustacyjnego:
– Jacek Kowalczyk– wicemarszałek województwa świętokrzyskiego
– Karolina Wieczorek – Poniewierska– właściciel portalu Kielce.pl
– Anna Ciulęba – rzecznik prasowy prezydenta miasta
Jury techniczne:
– Rober Kopacz Unilever foodsoulution – doradca kulinarny
– Sylwester Lis „Fuzja góralskiego smaku” Zakopane
– Jonatan Kasprzak z firmy Oerlemans
– Anna Harendarz Dyrektor Portalu Gastronomicznego NewsGastro.pl
Jury uznało, że zwycięzcami tegorocznego festiwalu zostanie stół kaszubski przygotowany przez „Malinowy Ogród”– szef kuchni Łukasz Lewandwoski.
Natomiast Jury techniczne nagrodę przyznało autorom stółu regionalnego kuchni świętokrzyskiej – Karczmie „Cztery Konie”.
Poza podróżą kulinarną organizatorzy zapewnili strawę również dla ducha.
Odbyły się pokazy taneczne, które ujęły widownię.
Jak również pokaz mody w wykonaniu finalistek konkursu Miss Polonia.
Dopełnieniem całej gali wieczornej był występ Krzysztofa Skiby, znanego z ciętego dowcipu i jakże miłej aparycji.