II FESTIWAL ZNANYCH I NOWYCH MAREK

Opublikowano: 06-05-2010

img_1653_resize.jpg

27 kwietnia odbył się II FESTIWAL ZNANYCH I NOWYCH MAREK”, którego organizatorami były firma WILBO S.A. – Tadeusz Dobrowolski "Krewetka" oraz Hotel „Łysogóry” w Kielcach.

Głównym celem Festiwalu jest nowy pomysł na kreatywne innowacje w zastosowaniu owoców morza w kuchniach regionalnych.

W programie znalazły się:

Prezentacje firm

img_1437_resize.jpg  img_1436_resize.jpg

img_1433_resize.jpg  img_1536_resize.jpg

Szkolenie z zakresu serwowania wina hiszpańskiego do ryb i owoców morza, przeprowadzone przez reprezentantów producenta win.

img_1447_resize.jpg img_1642_resize.jpg

Szkolenie z zakresu serwowania ryb i owoców morza było bardzo ciekawym pokazem szybkich i smacznych propozycji. 

img_1516_resize.jpg 

Live cooking w wykonaniu szefów kuchni i gwiazd z książki „Gotuj z gwiazdami” (m.in. Jacek Szczepański, Sylwester Lis, Unilever)

img_1569_resize.jpg  img_1507_resize.jpg

img_1594_resize.jpg

W tym roku wyzwaniem dla uczestników konkursu było przygotowanie 5 stołów o zróżnicowanej kuchni:

–  Stół kaszubski przygotowany przez „Malinowy Ogród”– szef kuchni Łukasz Lewandwoski

img_1632_resize.jpg 

Stół góralski – „restauracja „Fuzja góralskiego smaku” ZakopaneSylwester Lis – szef i właściciel kuchni, Karol Górka szef kuchni hotelu ”Grand Stamary” Zakopane

img_1613_resize.jpg img_1651_resize.jpg

Stół regionalny kuchni świętokrzyskiej – Karczma „Cztery Konie”

img_1618_resize.jpg

Kuchnia śląska – Restauracja „Secesja” Gliwice, szef kuchni Damian Cezary Kupis

Stół orientalny – sushi- „Musso Sushi” Kraków

Ocenie podlegały:

smak

wygląd dania

wygląd stołu

Skład jury degustacyjnego:

–  Jacek Kowalczyk– wicemarszałek województwa świętokrzyskiego

  Karolina Wieczorek – Poniewierska– właściciel portalu Kielce.pl

–  Anna Ciulęba – rzecznik prasowy prezydenta miasta

img_1638_resize.jpg

Jury techniczne:

–  Rober Kopacz Unilever foodsoulution – doradca kulinarny

–  Sylwester Lis „Fuzja góralskiego smaku” Zakopane

–  Jonatan Kasprzak z firmy Oerlemans

Anna Harendarz Dyrektor Portalu Gastronomicznego NewsGastro.pl

img_1659_resize.jpg  

 

Jury uznało, że zwycięzcami tegorocznego festiwalu zostanie stół kaszubski przygotowany przez „Malinowy Ogród”– szef kuchni Łukasz Lewandwoski.

Natomiast Jury techniczne nagrodę przyznało autorom stółu regionalnego kuchni świętokrzyskiej – Karczmie „Cztery Konie”.

Poza podróżą kulinarną organizatorzy zapewnili strawę również dla ducha.

Odbyły się pokazy taneczne, które ujęły widownię.

img_1724_resize.jpg  img_1743_resize.jpg

Jak również pokaz mody w wykonaniu finalistek konkursu Miss Polonia.

Dopełnieniem całej gali wieczornej był występ Krzysztofa Skiby, znanego z ciętego dowcipu i jakże miłej aparycji. 

img_1435_resize.jpg