II Konkurs Młodych Talentów o tytuł Mistrza Kuchni Śląskiej

Opublikowano: 24-09-2009

20 września 2009 r. w Restauracji Adria  w Pałacu Ballestremów w Rudzie Śląskiej odbył się II Konkurs Młodych Talentów o tytuł Mistrza Kuchni Śląskiej.  Autorem i pomysłodawca Konkursu jest Wiesław Ambros – Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. Konkurs miał służyć propagowaniu tradycyjnej kuchni śląskiej wśród kucharzy i młodych adeptów sztuki kulinarnej, a także promocji śląskiej kultury i tradycji.

zdj_gastronomia_polska_1.jpg

Zmagania konkursowe zostały poprzedzone minutą ciszy, którą kucharze oddali hołd tragicznie zmarłym górnikom z kopalni Wujek-Śląsk z Rudy Śląskiej. W związku z tą tragedią organizatorzy konkursu odwołali także zaplanowaną część artystyczno-rozrywkową.

W trakcie trwania konkursu, w obecności zaproszonych gości, zainaugurowano działalność Klubu Biznesu przy Pałacu Ballestremów w Rudzie śląskiej. Inicjatywa ta ma na celu integrację środowiska biznesowego oraz wzajemną pomoc i wsparcie w działaniach biznesowych.   

Podczas gdy kucharze startujący w konkursie przygotowywali swe potrawy  Paweł Preoń  (Krakowskie Warsztaty Carvingowe) oraz Rajmund Królik  (Kłodzki Klubu Kulinarny)  dali pokaz swych mistrzowskich umiejętności rzeźbienia w owocach. Przez cały czas trwania konkursu można było podpatrywać pracę mistrzów carvingu oraz podziwiać efekty ich pracy. Dzieła te zostały następnie zlicytowane wraz z nalewkami własnej produkcji przekazanymi na aukcję przez Mistrza Wiesława Ambrosa. Dochód

z licytacji zostanie przekazany Stowarzyszeniu ISKIERKA, które działa na rzecz dzieci z terenu Śląska.

zdj_gastronomia_polska_27.jpg

W konkursie kulinarnym o tytuł Mistrza Kuchni Śląskiej wystartowało ostatecznie osiem dwuosobowych ekip z całej Polski, którzy przygotowali w regulaminowym czasie 75 minut następujące potrawy:

1.    Michał Jarząbek, Wioletta Łata – Hotel De Silva Inn, Pyrzowice

„Cober z królika z boczkiem, pęczakiem i kapustą dymfowaną”.

2.    Damian Kupis, Władysław Moczyński – Restauracja Secesja, Gliwice

„Pierś z kaczki oraz gęsi podana na poleśnikach w asyście moczki borowikowej”.

3.    Maciej Makuła, Mateusz Górny – Centrum Kształcenia Praktycznego i Doskonalenia Zawodowego  w Rudzie Śląskiej

„Jaskółcze gniazda”

4.    Szymon Szlendzak, Piotr Pełka – Zespół Szkół Gastronomicznych, Częstochowa

„Królik w śmietanie z kartoflakiem i buraczkami w miodzie”.

5.    Krzysztof Drozd, Krzysztof Melon – Beskidzki Klub Kulinarny

„Udo z gęsi po beskidzku”.

6.    Jarosław Antas, Michał Chwastek – Polska Akademia Sztuki Kulinarnej

„Kardinadel z wróblem na placku ziemniaczanym z sosem borowikowym z modrą kapustą”

7.    Gniewosz Kin, Paweł Kin – Ośrodek Szkolenia ”Żorlina” – Żegiesłów

„Polędwiczki wieprzowe zapiekane z musem borowikowym z kluskami gru lanymi”

8.    Robert Bytomski, Tomasz Kemona – Restauracja Adria  w Pałacu Ballestremów, Ruda śląska

„Wątróbka po staropolsku, panszkraut oraz jabłka z żurawiną i malinami”

Zmagania startujących ekip oceniało znakowe jury degustacyjne, w składzie:

Franck Hervet – Kucharz, członek Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej

Jean Bos – Prezes Euro –Toques Polska

Zbigniew Szeląg– Sekretarz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej

Marek Szołtysek -Pisarz, dziennikarz, historyk, autor książek związanych z kulturą i kuchnią śląską,

Janusz Skrobot – Kanclerz Kłodzkiego Klubu Kulinarnego

zdj_gastronomia_polska_6.jpg

Nagroda Główna Puchar Mistrza Kuchni Śląskiej ufundowany została przez Prezydenta Miasta Ruda Śląska. Na zwycięzców i wszystkich uczestników czekały puchary oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez sponsorów konkursu oraz pamiątkowe dyplomy.

Wyniki:

I miejsce:

Jarosław Antas, Michał Chwastek – Polska Akademia Sztuki Kulinarnej

II miejsce:

Maciej Makuła, Mateusz Górny – Centrum Kształcenia Praktycznego i Doskonalenia Zawodowego 

w Rudzie Śląskiej

III miejsce:

Robert Bytomski, Tomasz Kemona – Restauracja Adria  w Pałacu Ballestremów, Ruda śląska 

Ponadto przyznano Wyróżnienie dla  Krzysztoaf Drozda i Krzysztofa Melona z  Beskidzkiego Klubu Kulinarnego oraz Nagrodę Polskiej Akadmemii Sztuki Kulinarnej „Za Twórczą Interpretację Tradycji Kuchni Śląskiej” dla Michała Jarząbka i Wioletty Łata  z Hotel De Silva Inn w Pyrzowicach.

ORGANIZATORAMI KONKURU BYLI :

 Polska Akademia sztuki Kulinarnej

 Śląska Kapituła Smaku

 Restauracja Adria w Pałacu Ballestremów

Patronat :

 Śląska Organizacja Turystyczna, Radio CCM, Euro – Toque Polska, Gastronomia Polska

Sponsorzy konkursu:

 Prymat,  Frosta, Oleander, NikPol,  Beskidzki Skład Win –www. dobrewina.pl,  Barter System Polska Sp. z o.o., Teliani Valley Polska Sp. z o.o., Seriusz Sp. z o.o.,  Egaz, Oerlemans, Gastromer, Europol – Piekarnia Szwajcarska, Wilbo.

Tekst: Wojciech Barchański_Gastronomia Polska (www.gastronomiapolska.com.pl)