II Mazurski Festiwal Rybny pt. ?Rybkę na zdrowie?

Opublikowano: 07-07-2009

img_3726_resize.jpg

W dniu 4 lipca 2009 roku w Mikołajkach odbył się II Mazurski Festiwal Rybny pt. „Rybkę na zdrowie” zorganizowany przez Samorząd Województwa Warmińsko – Mazurskiego oraz Miasto i Gminę Mikołajki oraz grupę Amax.

Zasadniczym jego celem było kultywowanie tradycji rybackich, promocja zdrowej i ekologicznej żywności i odżywiania oraz popularyzacja aktywnego wakacyjnego wypoczynku wśród jezior

i lasów.

img_3516_resize.jpg

Niepowtarzalny urok Mikołajek noszących miano „Perły Mazur” oraz atrakcyjny program imprezy sprawiły, że na miejski rynek, pomimo przelotnych opadów deszczu przybyły setki mieszkańców

i turystów.

 

img_3530_resize.jpg

Festiwal uatrakcyjnili doskonali prowadzący Karol Okrasa i Michał Wojdan.

img_3608_resize.jpg

Tradycyjnie przeprowadzono konkurs kulinarny w którym startowały następujące ekipy:

Restauracja "Spiżarnia" Mikołajki – Urszula Surmacka, Barbara Drabowicz

Hotel "Mazur" Mikołajki – Jacek Kaczorowski, Grażyna Ochal

Hotel "Kur" Olsztyn – Andrzej Konowalski, Patryk Szczepański

Gospodarstwo Gościnne "Margot"Wilkasy – Eulalia Paszkiewicz, Danuta Nadoba,Hotel AZZUN Kromerowo – Dariusz Ostojski i Dariusz Podsiad

Karczma "U Komtura" Woźnice – Malwina Mieszała, Marta Nowicka, Monika CieślikHotel "Mercure Mrongovia" Mrągowo – Łukasz Jabłoński, Sabina KuleszaWioska Żeglarska Restauracja "Lady Mary"Michał Drabowicz, Bartosz Sierocki

img_3529_resize.jpg

Uczestnicy Festiwalu ocenili je podczas degustacji i zagłosowali na najlepszą potrawę, nadając jej tytuł „Arcydzieła Kulinarnego”.

Marcin Bała wraz z Karolem Okrasą w doskonały sposób przybliżali informacje o rybach, które prezentował sam Burmistrz. Jak co roku do jego stoiska z smażonymi rybami stała długa kolejka. Nie zabrakło również warzyw, które serwowali nasi przyjaciele z Bonduelle.

Dużym zainteresowaniem cieszyło się stoisko obsługiwane przez ekipę Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników gdzie można było rozkoszować sie gorącą wędzoną ryba serwowana prosto z wędzarki.

Zwyciężyła i zasłużony tytuł otrzymała Restauracja „Lady Mary z Wioski Żeglarskiej” w Mikołajkach w składzie Michał Drabowicz, Bartosz Sierocki.

Na II miejscu uplasował się Hotel „Mazur” – Jacek Kaczorowski, Grazyna Ochal a III miejsce przypadło Restauracji „Spiżarnia” z Mikołajek w składzie Urszula Surmacka, Barbara Drabowicz.

Nagrody wręczał Burmistrz Mikołajek Pan Piotr Jakubowski.

img_3666_resize.jpg

Dla najmłodszych uczestników Festiwalu zorganizowano konkurs plastyczny, w którym dzieci miały za zadanie zobrazować baśń pt: „O rybaku i złotej rybce”. Wyłonienie laureatów nie było łatwe.

Obrady komisji przebiegały w burzliwej atmosferze, gdyż wszystkie prace były przepięknie.

Ostatecznie I miejsce zajęła Natalia Gaweł (10 lat) z Nidzicy, II miejsce Mateusz Machnik (11 lat) z Warszawy, zaś III miejsce przypadło Amelii Kuliś (7 lat) z Mikołajek.

W konkursie nie było przegranych gdyż wszyscy mali artyści zostali nagrodzeni nagrodami ufundowanymi przez Marszałka Województwa Warmińsko – Mazurskiego – Pana Jacka Protasa.

img_3521_resize.jpg 

Odbyły się również I Zawody Wędkarskie dla Pracowników Samorządowych o Puchar Marszałka Województwa Warmińsko – Mazurskiego. Przez 2 godziny na Kanale Szymońskim wędkarze złowili 12 kg ryb. I i III miejsce zdobyli Panowie Janusz Wierzbicki i Jacek Kudła z Urzędu Marszałkowskiego, natomiast II – Pan Paweł Wółkowski z Urzędu Miasta w Działdowie. Zwycięzcy z rąk Członka Zarządu Województwa Warmińsko – Mazurskiego Pana Jarosława Słomy otrzymali puchary oraz nagrody w postaci sprzętu wędkarskiego, a pozostali uczestnicy pamiątkowe dyplomy i drobne upominki.

Znaczący udział w organizacji II Mazurskiego Festiwalu Rybnego przypadł Gospodarstwu Rybackiemu „Mikołajki” Sp. z o. o., które zorganizowało wspaniałą wystawę dawnego i współczesnego sprzętu rybackiego oraz warsztaty z wędzenia i grilowania ryb.

Zabawa trwała do późnych godzin wieczornych, a zakończyła się wodowaniem legendarnego Króla Sielaw przez miejscowych rybaków.