Kamil Tłuczek ponownie w finale KPP
Opublikowano: 19-07-2019
14 lipca została przyznana ósma nominacja do Kulinarnego Pucharu Polski w ramach konkursu Smaki Galicji. Najwyższe noty od jurorów otrzymał zespół w składzie Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie.
Smaki Galicji to konkurs będący częścią dużego przedsięwzięcia – Festiwalu Smaków
w Cieszanowie – mającego na celu budowanie świadomości odnośnie walorów produktów regionalnych. Zorganizowany został przy wsparciu i pomocy m.in.: Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej oraz Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Tegoroczna edycja wydarzenia odbyła się 14 lipca w Gorajcu w bezpośrednim sąsiedztwie Festiwalu Folkowisko. W konkursie wystartowało 6 drużyn, które za zadnie miały przygotować zupę oraz danie główne. Obowiązkowymi produktami do przygotowania zupy były: żeberka wieprzowe, masło tradycyjne, kapusta, kminek zwyczajny. Do dania drugiego niezbędne były natomiast takie produkty jak: boczek surowy, marchew, ziemniaki i pokrzywa zwyczajna, która na podkarpaciu podobno jest jedyna w swoim rodzaju.
Uczestników konkursu oceniało znakomite Jury w składzie Jarosław Uściński – Przewodniczący, Mirosław Reszczyk, Krzysztof Gawlik, Piotr Szczygielski i Jean Bos. Nad technicznym przebiegiem konkursu czuwali Zbigniew Łęgowski i Daniel Gorczyca.
Kucharze startujący w konkursie nie zawiedli. Zaskakiwali pomysłowością i pokazali w jak ciekawy sposób można przygotować dania bazując na składnikach obowiązkowych, oczywiście polskiego pochodzenia.
Najlepszymi w obu konkurencjach okazali się Kamil Tłuczek i Piotr Kuzdro z restauracji Patio w Grand Hotel Boutique w Rzeszowie. Zespół, oprócz nagród otrzymał nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2019. Na kolejnych miejscach znaleźli się: Patryk Glinkowski
i Łukasz Misiorny z restauracji Grodzka 12 w Lesznie – II miejsce oraz Natalia Zając i Dawid Bojda z kawiarni Stary Piernik w Rzeszowie – III miejsce.
Warto również zaznaczyć, że Kamil Tłuczek otrzymał dwie nagrody specjalne: wyjazd z Poland Culinary Team na Olimpiadę Kulinarną do Stuttgartu w 2020 r. oraz wyróżnienie za najlepsze danie w konkursie Smaki Galicji przyznane przez Polską Akademię Sztuki Kulinarnej.
Kamil Tluczek i Piotr Kuzdro w 2018 roku zajęli III miejsce w Kulinarnym Pucharze Polski. Czy tym razem staną wyżej na podium tego prestiżowego konkursu? O tym będzie można przekonać się w dniach się 1-2 października 2019 podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli POLAGRA GASTRO / INVEST HOTEL. Więcej informacji
na www.kpp.mtp.pl oraz na fan page’u konkursu.