Kolacja Szefa Pawła Oszczyka z historią Chopina w tle

Opublikowano: 23-03-2010

facade_with_horses_small.jpg     lobby_1.jpg

W dzisiejszych czasach pogoni za pieniądzem, gdzie tempo życia przerasta nasze możliwości warto zatrzymać się na chwilę i odetchnąć. Mnie pomogła oderwać się od codziennego zgiełku kolacja w restauracji La Rotisserie w Mamaison Hotelu Le Regina.

18 marca 2010 roku odbyłam podróż sentymentalną Śladami Fryderyka Chopina. W magiczny nastrój wprowadziła mnie muzyka naszego wybitnego kompozytora w wykonaniu Tomasza Pawłowskiego. Można by wręcz rzec, że był to bardzo poruszający aperitif artystyczny przed kolacją. Pianista wykonał walce, preludia i mazurki, wieńcząc występ polonezem As dur op.53.

Drugą część wieczoru, gdy już moja dusza została ukontentowana wypełniła wykwintna kolacja Szefa Pawła Oszczyka z historią Chopina w tle.

Menu degustacyjne

„Śladami Chopina”

Żelazowa Wola

„Roku tysiąc osiemset dziesiątego dnia dwudziestego trzeciego miesiąca kwietnia o godzinie trzeciej po południu przed nami, proboszczem brochowskim, sprawującym obowiązki urzędnika stanu cywilnego gminy parafii brochowskiej powiatu sochaczewskiego w departamencie warszawskim stawił się Mikołaj Chopin […] i okazał nam dziecię płci męskiej, które urodziło się w domu jego w dniu dwudziestego drugiego miesiąca lutego o godzinie szóstej wieczorem roku bieżącego […].” – Niemniej jednak jest to prawdopodobnie błąd organisty, do którego kompetencji należały m.in. kwestie prowadzenia dokumentacji (być może dopiero kilka tygodni po urodzeniu dziecka zgłoszono ów fakt u księdza). Fryderyk, jak i jego rodzina, za poprawną datę zawsze podawali 1 marca.

Ciepła sałatka z sarny marynowanej w wódce z miodem,

chrupiący twaróg i sos malinowy
Warm salad of venison marinated in vodka and honey,

crunchy cottage cheese and raspberry dressing  

Chardonnay Auxerrois 2008, Mękinia, Winnica Jaworek

Warszawa

Okres pierwszych sukcesów  Chopina. 20 września 1818 roku odwiedziła Warszawę carowa Maria Fiodorowna, której Chopin ofiarował dwa swoje tańce polskie. Wójcicki wspomina, że gdy mały Chopingrywał u księcia Konstantego, namiestnika warszawskiego podczas gry Marsza wojskowego wznosił oczy w górę, że książę go pytał: "Co tam patrzysz w górę mały? Czytasz nuty na suficie?". Później Chopin otrzymał od cara pierścień z brylantem, a w Paryżu nawet propozycję zostania nadwornym kompozytorem carskim. Chopin jednak pierścień sprzedał, a propozycję odrzucił – czyżby pierwszy przejaw patriotyzmu?

Pierożki z kaczki w naparze kminkowym

Pierogi of duck with caraway infusion 

Lumini 2008, Sandomierz, Winnica Płochockich

Wiedeń

W lipcu 1829
, niezwłocznie po ukończeniu studiów, Fryderyk Chopin wraz z przyjaciółmi wyjechał na wycieczkę do Wiednia. Tam dwukrotnie wystąpił w Kärntnerthortheater. Odniósł fenomenalny sukces. Nawet krytyka mimo zastrzeżeń dotyczących jego gry (zbyt mała siła dźwięku) uznała kompozycje za nowatorskie. Dobre przyjęcie kompozycji na koncertach ułatwiło kontakt z wydawcami: w kwietniu 1830, po raz pierwszy za granicą, wydano drukiem w Austrii, w oficynie Tobiasa Haslingera Wariacje op.2.

Pieczony filet z pstrąga głębinowego, sałatka ze świeżego szczawiu i sos smardzowy 

Baked fillet of omble chevalier, fresh sorrel salad and morel sauce  

Gruner Veltliner 2008, Kremstal 

Paryż

Chopin
po przyjeżdzie do stolicy Francji zaczął prowadzić żywot wirtuoza, komponując utwory, które szybko stawały się modne na salonach. Był zapraszany na prywatne występy nie jako muzyk, ale jako gość, nawet na sam dwór. Przyjaciele nazywali jego mieszkanie Olimpem ze względu na dającą się stamtąd słyszeć boską muzykę. Jednak z czasem Chopin zaczął żyć życiem polskiej emigracji, utrzymując ścisłe kontakty z głównymi intelektualistami polskimi – Adamem Mickiewiczem, Julianem Ursynem Niemcewiczem, Cyprianem Kamilem Norwidem.

Wędzony comber jagnięcy z sosem z suszonych śliwek d’Argen 

Smoked loin of lamb with d’Argen plum sauce

Faugères 2005, A.O.C. Faugères, Leon Barral

Szkocja

Konstancja Gładkowska, Maria Wodzińska, George Sand
to kolejne miłości kompozytora,  jednak ostatnią kobietą, z którą Chopin był związany, była jego uczennica – Szkotka Jane Stirling, zwana "wdową po Chopinie". To z nią Chopin odbył ostatnią z podróży swojego życia. W roku 1848 po wybuchu rewolucji w Paryżu udali się do Anglii i Szkocji.

Tarta cytrynowa z sorbetem z czarnej porzeczki

Lemon tart with cassis sherbet

White Port , Douro, Nieeport

 

la_rotisserie_restaurant_3.jpg     patio_buffet_3.jpg

Kolacja Szefa Pawła Oszczyka z historią Chopina w tle, była drugą z cyklu spotkań, które raz w miesiącu proponuje Mamaison Hotel Le Regina. Dla osób, które chcą spędzić wyjątkowy wieczór przy muzyce Chopina, z kieliszkiem wina i ciekawym menu, kolacja w Le Regine jest bardzo dobrą propozycją

W życiu piękne są tylko chwile, mówią słowa piosenki. Oby takich chwil jak ten wieczór każdy z nas mógł przeżyć jak najwięcej. Czego sobie i Państwu życzę.