Kolejny dzień targów Expo Sweet 2010 za nami.

Opublikowano: 26-02-2010

img_6643_resize.jpg 

Zwiedzający znów mogli posmakować wspaniałych łakoci i rozkoszować się ogromną ofertą produktową wystawców. Nawet najwybredniejsze osoby znalazły coś dla siebie.

img_6689_resize.jpg img_6657_resize.jpg

II dzień upłynął również na  zmaganiach drużyn startujących w  Mistrzostwach Cukierniczych Exposweet 2010

Bożena Sikoń – To bardzo trudny konkurs. Jest bardzo dużo elementów do zrobienia, a 3,5 godziny to tylko się wydaje, że to dużo czasu. Lecz dla tych zawodników to jest krótki czas. I to w  tak nie do końca idealnych warunkach, ponieważ i temperatura, otoczenie i widzowie sprawiają, że ręce się trzęsą, ale musza sobie z tym poradzić. A my jako jury musimy krytycznie ich prace ocenić.

img_6722_resize.jpg

Jury w składzie: Bozena Sikoń, Marcin Paździor, Zdzisław Bartelak, Paweł Mieszała oraz Leszek Truskolawski  wyłonili  Mistrzów  Cukiernictwa  Polski 2010.

Ponownie zwycięzcami okazała się drużyna z Cukierni Adama Sowy z Bydgoszczy, tym razem w składzie:  Maciej Kołdon, Sebastian Stobierski. 

img_6787_resize.jpg 

Drugie miejsce przypadło reprezentantom Cukierni Jagiełło w składzie: Radomir Jagiełło, Karol Płoszyński.

 img_6791_resize.jpg

Trzecie miejsce przypadło Paniom: Marcie Miszo i Agnieszce Gruszczyńskiej z Cukierni Cafe Meryk.

img_6775_resize.jpg 

wyniki_mistrzostw_cukierniczych_expo_sweet_2010.doc Wyniki Mistrzostw_Cukierniczych_Expo_Sweet_2010.doc  

Bożena Sikoń: – Zawodnicy mieli zadanie wykonania  eksponatu do 5 kg nawiązujący do 200 lat muzyki Chopina, torcik do 1 kg, oraz 2 rodzaje pralin po 15 szt. Degustacji podlegał torcik i praliny. Serce ściska żal, gdyż w pierwszej turze jeden z eksponatów runął. Jako, że wszyscy startowaliśmy w konkursach wiemy, co to znaczy dla zawodników, i jest to bardzo przykre przeżycie…. Jury miało trudne zadanie gdyż było wiele elementów do oceny. Estetyka, kreatywność, aranżacja, wykonanie, zastosowanie technik etc…Tym bardziej, że mieliśmy  rzeźbę z czekolady plastycznej, robionej tu na miejscu jak też odlewy, rzeźbienia i wiele innych technik.    

 

img_6694_resize.jpg         img_6753_resize.jpg

Podczas rozdania dyplomów i słodkich upominków serdecznie podziękowano wszystkim uczestnikom za wkład twórczy. Natomiast zawodnicy, którym runęła ekspozycja konkursowa na pocieszenie otrzymali od Prezesa firmy Callebaut „małą” paletę najlepszej czekolady.

img_6768_resize.jpg

Jak się okazało, nie wszyscy mieli dużo czasu na przygotowania. Jedną z takich drużyn okazała się ekipa z Kobus Sp. Z o.o. Pani Beata Gątarczyk i Pan Michał Kaszewski . Jak się okazało pracują ze sobą od 3 miesięcy, a trenowali kilka dni. Gdyż praca zawodowa wypełniała im cały czas. Mimo to wystartowali i jako jedyny duet (mimo stresu) okazywali pogodę ducha i z uśmiechem na twarzy tworzyli swoje dzieło.

img_6750_resize.jpg

Już jutro zapraszamy na newsgastro.pl na relację z trzeciego dnia targów i wyniki Konkursu dla Szkół Gastronomicznych, Cukierniczych i Piekarskich  Exposweet 2010 oraz  Konkursu Tortów Okolicznościowych .

img_6795_resize.jpg