Konkurs o tytuł ?Kulinarny Talent 2010? rozstrzygnięty!

Opublikowano: 25-03-2010

turniej_galeria045.jpg

II edycja autorskiego konkursu mistrza kuchni Roberta Sowy dobiegła końca.

25 marca, podczas drugiego dnia targów EuroGastro 2010, po emocjonującej rywalizacji wyłoniono zwycięzcę Konkursu „Kulinarny Talent 2010”.

 turniej_galeria028.jpg

Pierwsze miejsce zajął Rafał Woźniak (840 punktów), który przygotował łososia confit z delikatnym kalafiorem, muśniętym truskawką w towarzystwie pierożka z serka Lazur blue i borówek.

turniej_galeria044.jpg

Drugie miejsce zajął Tomasz Jeziorek, który stworzył przysmak z łososia norweskiego- roladki w porach nadziewane serem złocistym Lazur z sosem brokułowo-serowym z nutą sosu owocowego w towarzystwie kaszy kuskus.

turniej_galeria023.jpg   turniej_galeria018.jpg

Trzecie miejsce zajął Maciej Siąkowski, który zaserwował maślanego łososia o aromacie trawy cytrynowej podany z wędzoną pianką z kaszki kukurydzianej i chrupiącym serem Lazur, w towarzystwie balsamicznego sosu żurawinowego i delikatnych warzyw.

  turniej_galeria021.jpg  turniej_galeria004.jpg

Uczestnicy zostali ocenieni przez Jury techniczne w składzie: Teo Vafidis, Wojciech Modest Amaro, Grzegorz Łapanowski i Józek Seeletso oraz Jury degustacyjne w składzie: Maciej Nowak – Przewodniczący Jury, Ewa Wachowicz, Zygmunt Chajzer i Stal Heggelund – Przewodniczący Norweskiej Rady ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza.

turniej_galeria042.jpg

Nagrodę Jury degustacyjnego z rąk Macieja Nowaka przyjął również Rafał Woźniak.

turniej_galeria032.jpg

Na przygotowanie potraw konkursowych uczestnicy mieli 30 minut i 15 minut na rozstawienie drobnego sprzętu oraz produktów. Otrzymali od organizatora produkty konkursowe tj. sery marki Lazur, łosoś norweski firmy WILBO i mrożonki firmy Hortex, z których mieli przygotować 7 porcji uprzednio wykreowanego dania   konkursowego..

turniej_galeria020.jpg

Laureaci i uczestnicy konkursu otrzymali cenne nagrody m.in.:

– Komplety ekskluzywnych naczyń do gotowania marki WELMAX

– Telewizory LCD 22” ufundowane przez firmę PRYMAT

– Roboty planetarne kMix i blendery marki Kenwood

– Laptop ufundowany przez firmę Hortex

– Ekspresy do kawy marki Espresso

– Kosze upominkowe od Spółdzielni Mleczarskiej LAZUR oraz laptop dla zwycięzcy konkursu w kategorii Najlepszy smak

– zestaw noży kucharskich dla zwycięzcy konkursu w kategorii najlepszy smak ufundowany przez InterEuropol

– Zestawy kosmetyków marki Dermika

– Upominki od firmy Villeroy & Boch

– Upominki od firmy MISZCZAK – Ekskluzywne Wyposażenie Gastronomii przedstawicieli marek Nepra, Villeroy & Boch, Spiegelau, Nachtmann

– Kosze upominkowe ukraińskiej wódki Khortytsa

– Kosze upominkowe od firmy WILBO

Serdecznie gratulujemy wygranej.

 – Wielki ukłon dla Roberta Sowy za organizację konkursu. Myślę, że poziom młodzieży w tym roku jest wyższy niż w poprzednim – powiedział po konkursie Rafał Targosz.

A jak jurorzy techniczni ocenili konkurs?

Grzegorz Łapanowski

– Kiedy się gotuje, powinno się oddać hołd produktowi, a poza tym warto jest jednak skupić się na produktach sezonowych. Użycie świeżej truskawki w marcu nie jest trafionym pomysłem.

turniej_galeria015.jpg

Teo Vafidis

– Organizację konkursu oceniam bardzo dobrze. Natomiast jeśli chodzi o samych uczestników to myślę, że muszą jeszcze dużo trenować, nie bez kozery mówi się, że trening czyni mistrza. Nie rozumiem również dlaczego większość uczestników, którzy podawali warzywa, gotowała je w wodzie a nie wykorzystała specjalnej maszyny do parowania.

Józek Seleetso

– Myślę, że dużym problemem nadal jest filetowanie ryby. Poza tym ryby nie można tylko serwować jako supreme. Ale tak ogólnie podsumowując konkurs to muszę powiedzieć, że organizacja była świetna a młodzież spisała się całkiem nieźle

 turniej_galeria040.jpg