Osłodźmy sobie życie – czyli szkolny konkurs „Czekolada w potrawach”

Opublikowano: 03-02-2010

obraz_971.jpg

Pierwszy miesiąc nowego roku Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej zakończył niezwykle słodkim akcentem. Szkoła zorganizowała dla swoich uczniów konkurs, którego celem było skomponowanie jak najlepszej potrawy zawierającej czekoladę.

Newsgastro objął patronat medialny wydarzenia.

Do konkursu stanęli wybrani uczniowie wszystkich klas i w dwóch turach przygotowali dania z dodatkiem czekolady na podstawie autorskich przepisów.

obraz_638.jpg obraz_705.jpg

Motywacja była tym większa, iż w jury znaleźli się prawdziwi specjaliści czekoladowego kunsztu.

Janusz Profus – Mistrz cukierniczy Cadbury Wedel (zobacz wywiad)

Mirosław Reszczyk – członek zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni

Marcin Olszewski – właściciel firmy Cukieteria

Grzegorz Łapanowski – gotujący w programie Dzień Dobry TVN



obraz_806.jpg

Już w fazie przygotowań potraw, członkowie jury dzielili się z uczniami poradami i praktycznymi wskazówkami odnośnie odpowiednich kompozycji dań.

marcin.jpg

Pojawiły się przeróżne pomysły i koncepcje…

obraz_758.jpg obraz_750.jpg

Kolejne potrawy trafiały pod krytyczne oko jury degustacyjnego, a następnie na stół prezentacyjny.

obraz_808.jpg obraz_766.jpg

Po wielu godzinach kulinarnych zmagań komisja podsumowała wyniki, a Janusz Profus podzielił się z uczestnikami swoimi cennymi spostrzeżeniami.

Podziękował wszystkim uczestnikom. Zaznaczył jednak, że uczniowie którzy zdecydowali się na  dania typowo deserowe w jego odczuciu wypadli nieco lepiej, od części która przygotowała dania jedynie z elementami czekolady.

obraz_956.jpg

Długo oczekiwana chwila czyli ogłoszenie wyników i wręczenie nagród laureatom.

obraz_947.jpg

obraz_946.jpg obraz_940.jpg


Miejsca na podium zdobyli:

1 miejsce: Mateusz Wichrowski kl IV G1 za potrawę "Trio z czekolady"

obraz_975.jpg potrawa3a.jpg

2 miejsce: Daniel Makulski IIK1 za potrawę "Ciastko czekoladowe z sosem pomarańczowym w asyście sorbetu z malin i świeżych pomarańczy"

obraz_974.jpg obraz_881.jpg

3. miejsce: Piotr Tadej Kl IIIK1 za potrawę "Melalu z musem z białej czekolady z sorbetem z miechunki na brandy snaps"

 obraz_976.jpg obraz_836.jpg


Kolejne miejsca wyróżnione nagrodami

4. miejsce: Michał Szcześniak kl. IIIK1 za potrawę "Wołowina w sosie czekoladowym z risotto i gruszką z rukolą"

obraz_978.jpg obraz_801.jpg

5. miejsce ex eaquo Ariel Świstak Kl. IIIK1 za potrawę "Czekoladowe pudeło z truskawkami i kremem z białej czekolady z serem rokpol"

obraz_979.jpg obraz_828.jpg

5. miejsce  ex eaquoJakub Rosik Kl IK za potrawę "Bananowiec czekoladowy"

jakub-rosik.jpg obraz_886.jpg

6. miejsce Jakub Kowalski IVG1 za potrawę "Fantazja czekoladowo-owocowa"

obraz_977.jpg obraz_840.jpg


Na koniec oczywiście zbiorowe zdjęcie wszystkich uczestników konkursu wraz z jury i nauczycielami.

obraz_963.jpg