Kowalewski i Kazimierczak wygrali Primerba Cup 2009

Opublikowano: 18-09-2009

img_9285_resize.jpg

Adam Kowalewski i Tomasz Kazimierski z Restauracji Villa Secesja w Bydgoszczy to laureaci I miejsca w konkursie kulinarnym Primerba Cup 2009. 

  

img_9270_resize.jpg

 

Zmagania konkursowe odbyły się 15 września podczas targów Gastro Trendy 2009 w Poznaniu. W finale startowało 8 dwuosobowych zespołów składających się z dwóch kucharzy: szefa oraz pomocnika. Zadaniem finałowych drużyn było przygotowanie po 6 porcji dania głównego ze schabu z dzika oraz zakąski ciepłej z sandacza, z użyciem minimum jednego rodzaju Primerby Knorr. Zwycięskie dania to:  

img_9039_resize.jpg

 

„Egipski sandacz z balsamiczną galaretką podany z cytrynową pianką i sosem z marakui”  

 

img_9046_resize.jpg

 „ Schab z dzika gotowany metodą „sous-vide” serwowany z koniakowym kawiorem, kurkami i ziemniaczanym budyniem”  

Konkurs oceniało międzynarodowe jury w składzie:

Victor Pena – przewodniczący,

Aldona Gečien?,

C-Michel Labaree,

Dariusz Barański

Piotr Małecki. 

 

 img_9256_resize.jpg

 

Podsumowując konkurs przewodniczący jury podkreślił wysoki poziom przygotowywanych potraw i profesjonalne przygotowanie wszystkich drużyn.

Uwagę jury zwróciła różnorodność zastosowanych technik kulinarnych, takich jak: 

Metoda „sous-vide” – polega ona na gotowaniu hermetycznie zamkniętych surowców (ryb, mięsa, warzyw) w opakowaniach próżniowych. Potrawy przyrządzane metodą sous-vide charakteryzują się intensywnym smakiem. 

  

  img_9019_resize.jpg

 

Techniki kuchni molekularnej – zastosowano je do przygotowania m.in. kawioru koniakowego oraz zielonego spaghetti ziołowego. 

Ogłoszenie wyników konkursu miało miejsce 16 września podczas uroczystej Gali, zorganizowanej w Iglicy – zabytkowym pawilonie Międzynarodowych Targów Poznańskich.

img_9238_resize.jpg 

Po ogłoszeniu wyników przedstawiciele firm VivaMix, Grapil, Eva-Tec, Witek’s oraz Unilever wręczyli ufundowane nagrody, a także nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2010.

Miejsce II

Dariusz Kuźniak i Jarosław Bieńkowski – Rezydencja i Restauracja Revelo Łódź

Miejsce III

Bogdan Rewera i Krzysztof Bobola – Grand Hotel Rzeszów

Wyróżnienia

Lesław Janiszewski i Dominik Hirze – Sodexo Volvo Wrocław

Sebastian Truszkowski i Dariusz Mikołajczak – Hotel Nadmorski Gdynia

Paweł Pyra i Łukasz Malec – Hotel Arena Tychy

Dariusz Kuźniak i Jarosław Bieńkowski – Rezydencja i Restauracja Revelo Łódź

Przemysław Czekała i Artur Rogowski – Restauracja Szklarnia Sodexo – Poznań

Radosław Syper z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Bydgoszczy i Mariusz Bąkowski z Hotelu City Bydgoszcz

  img_9322_resize.jpg

 

Galę uświetnił występ „Grupy MoCarta”. Zabawa w szampańskich humorach trwała do rana.

 

 img_9344_resize.jpg

Wielkie gratulacje dla zwycięzców oraz wszystkich pozostałych uczestników.