Kucharze z SKS i OSSKIC zagrali dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy
Opublikowano: 12-01-2010
10.01.2010 roku również kucharze postanowili wesprzeć XVIII finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. W Kotlinie Jagielońskiej w Cieplicach kucharze SKS i OSSKiC wykorzystali swój kunszt kucharski aby zagrać razem z Jurkiem Owsiakiem.
Mimo bardzo mroźnej pogody byli rozgrzani i rozentuzjazmowani ideą pomocy dla dzieci. Przez blisko 7 godzin przygotowali ponad 2,5 tys. potraw, które przełożyly się na pełne 7 puszek wypełnionych walutą polską jak i zagraniczną.
Wszystkich przybyłych do namiotu szefów kuchni i kucharzy z Sudeckiego Klubu Szefów Kuchni kusiły zapachy kuchni regionalej. Przygotowano między innymi bigos, barszcz, żurek, kotlety schabowe , kotlety pożarskie, pierogi, kluski śląskie, ryby pstrągi, ciastka, pierniki. Pomocą w organizacji składników do całego menu wykazał się producent żywności dla branży HoReCa oraz Mariusz Tkaczyk – organizator imprezy i członek zarządu OSSKiC.
Niewątpliwie na wielki sukces Finału XVIII WOŚP w Cieplicach wpływ miała prawdziwie zimowa sceneria, którą dodatkowo wzbogacił pokaz oświetlenia firmy Philips oraz podświetlanych rzeźb lodowych. Wszyscy mieszkańcy Cieplic przybyli na Plac Piastowski mogli w pełni poczuć klimat XVIII finału Wielkiej Orkiestry Światecznej Pomocy.
SKS i OSSKiC dziękuje wszystkim za odwiedziny w namiocie kucharskim oraz przekazane datki na rzecz dzieci z chorobami onkologicznymi.