„Kulinarna Świętojańska” Festiwal street- food
Opublikowano: 20-07-2019

Ulica Świętojańska w Gdyni stała się kulinarnym centrum Trójmiasta, prezentując wysokiej jakości ofertę gdyńskich restauracji należących do Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni oraz regionalnych, rzemieślniczych manufaktur. Szlak to najstarszy w Polsce miejski projekt promujący turystykę kulinarną – zwiedzanie miasta w bliskiej relacji z jego dobrą kuchnią oraz z lokalnymi tradycjami kulinarnymi. Festiwal zgromadził prawie 40 wystawców oraz kilka tysięcy odwiedzających. Tegoroczna edycja stała się niepowtarzalną okazją, by po raz pierwszy wyróżnić najaktywniejszych restauratorów. Organizatorzy wraz z Gdyńską Radą Turystyczną przyznali statuetki szefom kuchni, zaangażowanym w promowanie Szlaku Kulinarnego – Jackowi Fedde oraz Dianie Volokhovej. Restauracja „TRAFIK – Jedzenie i Przyjaciele” została uhonorowana za aktywne wspieranie projektu Szlaku. Z kolei wyróżnienie kulinarnego debiutu za rok 2018 przypadło restauracji „Honolulu Wise Food”.

Photography and Graphics
Festiwal przyciągnął rzesze fanów dobrego jedzenia oraz tych, którzy podążają za najnowszymi trendami kulinarnymi. Restauratorzy serwowali specjały inspirowane kuchniami z różnych stron świata, chętnie prezentując na swoich stanowiskach proces przyrządzania dań. Przebojową potrawą, która pozostała na językach festiwalowych gości stała się aromatyczna zupa rybna, oparta na autorskim przepisie jednego z szefów kuchni gdyńskiej firmy „Gadus”. Na scenie spotkała się elita gdyńskich szefów kuchni. Zaskakujące smaki kuchni roślinnej zaprezentował podczas gotowania na żywo Jan Kilański – finalista programu TOP Chef, szef kuchni gdyńskiego „NEON-u”. Oryginalne wariacje na temat kuchni Pomorza zademonstrował szef kuchni restauracji „Biały Królik” – Rafał Koziorzemski – zwycięzca prestiżowej nagrody International CHEF Culinary Cup 2018. Autorską wizję dań bazujących na rybach i owocach morza zaprezentował duet – Jacek Fedde wraz z Tadeuszem „Krewetką” Dobrowolskim, podkreślając przy tym kulinarny rodowód miasta „z morza i z marzeń.”

Photography and Graphics
Nie zabrakło także innych atrakcji, takich jak: kulinarne quizy z nagrodami oraz porywający Bieg Kelnerów, który nawiązuje do historycznych zawodów kelnerskich w Gdyni z lat 30. „Kulinarna Świętojańska” udowodniła po raz kolejny, że Gdynia jest miastem wysokiej jakości kulinarnych odkryć oraz inspiracji.
Materiały: Agencja Rozwoju Gdyni

Photography and Graphics