Kulinarna wiosna na promie Skania

Opublikowano: 21-04-2010

Powiew wiosny zagościł na pokładzie promu Skania przewoźnika Unity Line. Prezentujemy nową wiosenną kartę menu tamtejszej restauracji. Proponowane dania są pyszne i zdrowe i tak różnorodne jak różnorodny jest świat, w którym żyjemy. Są one przyrządzane według najlepszych przepisów i z nadzwyczajną dokładnością. Pozwalają odkryć sekret doskonałej kuchni.  Specjalne posiłki zostały również przygotowane dla dzieci. Zapraszamy do zapoznania się z propozycjami potraw… i wybrania swojej ulubionej pozycji.

                                            skania_menu008.jpg

Zupy

Pikantna Zupa Rybna

z kluseczkami szpinakowymi

50,- SEK

   „Cappuccino style”

  włoska zupa grzybowa

  45,- SEK

skania_menu009.jpg

Consommé z Drobiu

30,-SEK

Przystawki

Plastry Grillowanej Polędwicy Wołowej

 w bukiecie zielonych sałat z serem pleśniowym

oraz  salsą pomidorową

65,-SEK

Rolada z Piersi  Kaczki

 marynowana w miodzie truflowym

z sosem z białej czekolady i sera pleśniowego

60,-SEK

      Dorszowa Wariacja w Cytrynie

      serwowana w  sosie paprykowym

55,- SEK

 

 Sałatka Wegetariańska

 z  marynowanym burakiem

           z  dodatkiem koziego sera  i orzechów nerkowca

45,- SEK

skania_menu006.jpg skania_menu003.jpg



Dania Główne

Owoce Morza

 z makaronem tagliatelle

 145,- SEK

Smażony Filet z Halibuta

 z marynowanymi jabłkami i sosem cytrynowo-szafranowym,

podany ze słodkimi ziemniakami i zimowym szpinakiem

125,- SEK

skania_menu007.jpg

Filet z Sandacza

podawany na cukiniowym rostii

 z dodatkiem przegrzebek

oraz  aromatycznego pesto z zielonej pietruszki

115,- SEK

skania_menu001.jpg

Polędwica Wołowa „Oskar” z Grilla

z mięsem krabowym oraz zapiekanym pomidorem, 

świeżymi szparagami i sosem bernaise, ziemniaki z grilla

155,- SEK

skania_menu002.jpg

Gicz Barania

 z puree  ziemniaczanym ,glazurowaną dynią ,

konfiturą z czerwonej cebuli i figi

  oraz miętą i sosem marsala

140,- SEK

Roladka Wieprzowa

nadziewana musem grzybowo – serowym, sos estragonowy,

z klasycznymi kluseczkami włoskimi i sorbetem calvados

120,- SEK

skania_menu005.jpg

Makaron Tagliatelle

 z klasycznym sosem bolońskim i grzybami

120,- SEK

Muszelki Cotilioni

 z borowikami i sosem szpinakowym

100,-SEK

Desery

Krem Bruleé

z sosem malinowo – koniakowym

50,- SEK

Tarta Gruszkowa „Zabajone”

z sosem wiśniowym

45,- SEK

Lody „Skania”

    45,- SEK

skania_menu010.jpg

*******

 Welcome to the a’la carte Restaurant on m/f SKANIA. Our chef is offering delicious and fresh dishes, varied and exciting as the world we live in. The tasty food discloses the secrets of our cuisine, namely – carefully selected ingredients, prepared with extraordinary care and according to the best recipes. Of course we also offer appetizing dishes, especially suitable for children. So now make your choices  and ……  enjoy your meal.

 Soups   

Spicy Fish Soup

 with spinach noodles

50,- SEK

“ Cappuccino Style”

italian mushroom soup 

45,- SEK

 Chicken Consommé

30,-SEK

Appetizer

Sliced Grilled Beef Tenderloin

 in green  salad bouquet

with blue cheese and tomato salsa

65,-SEK

 Duck Breast Roulade

 marinated in truffle honey

with white chocolate and blue cheese sauce

60,-SEK

     Variety of Cod Fish

    with lemons and paprika sauce

 55,-SEK

Vegetarian Salad

      with marinated beetroot, goat cheese and cashew

   45,- SEK

Main Courses

Seafood

served with tagliatelle

145,- SEK

Fried Halibut Filet

with marinated apples and lemon – saffron sauce,

served with boiled sweet potatoes and winter spinach

125,- SEK

Pike-Perch Fillet

served with zucchini rostii,

scallops and aromatic pesto with green parsley

115,- SEK

Grilled Beef Filet ”Oskar”

with white crab meat, baked tomato,

fresh asparagus and béarnaise sauce, grilled potatoes

155,- SEK

Leg of Lamb

served  with puree potatoes,

glazed pumpkin , red onion, fig confiture

with mint and marsal sauce

140,- SEK

Pork Roulade

stuffed with cheese and mushroom mousse  with estragon sauce,

classic italian dumplings, calvados sorbet

120,- SEK

Pasta Tagliatelle

served with classic bolognese sauce and mushrooms

120,- SEK

Shell  Cotilioni Pasta

stuffed with boletus mushrooms and spinach sauce

100,-SEK

Dessert

Crème Brulee

   with raspberry – cognac sauce

50,- SEK

Pear  Mishmash „Zabajone”

with cherry sauce

45,- SEK

„Skania” Ice Cream

   45,- SEK