Kulinarne lekcje z Okrasą

Opublikowano: 05-10-2009

img_4271_resize.jpgPolska Kuchnia nie zna granic. Przekonały się o tym uczestniczki wyjątkowych warsztatów kulinarnych, które 28 września odbyły się w warszawskiej Restauracji Belvedere. Na zaproszenie Polish Vodka Assosiation w lekcjach prowadzonych przez znanego kucharza Karola Okrasę wzięło udział kilkanaście przedstawicielek ambasad z różnych zakątków świata.

img_9681s_resize.jpg

Kulinarną podróż po Polsce zaczęła się od nauki przygotowania tradycyjnych polskich pierogów. Panie Ambasadorowe poznały tajniki odpowiednich proporcji składników ciasta, tak by było ono miękkie

i delikatne. Pod czujnym okiem mistrza Okrasy sporządzono także różne nadzienia – od popularnego

w naszym kraju nadzienia mięsnego, aż po nieco bardziej egzotyczne nadzienie ze szpinaku z dodatkiem parmezanu. To ostatnie szczególnie przypadło do gustu wegetariankom obecnym na spotkaniu.

Wspólne gotowanie sprawiło wiele radości i było okazją do wymiany doświadczeń. Każda z Pań Ambasadorowych przedstawiła swój sposób na zawinięcie ciasta. Widać było jak bardzo może różnić się ta sama potrawa w Azji, Ameryce Południowej i Europie.

img_9716s_resize.jpg

Wrześniowe spotkanie było pierwszym z planowanego na kolejne miesiące cyklu „Kulinarne podróże

z Okrasą w Belvedere”. Podczas trwania warsztatów przedstawicielki korpusu dyplomatycznego, akredytowanego w Warszawie, będą miały okazję dowiedzieć się więcej m.in. na temat różnorodnych sposobów przyrządzania polskich ryb czy też wykorzystania w kuchni aromatu grzybów. Jedno ze spotkań poświęcone będzie kulinarnej tradycji bożonarodzeniowej.

img_9775s_resize.jpg

Celem spotkań w Restauracji Belvedere wspieranych przez Polish Vodka Association, firmę Philipiak Polska, firmę Tedmar oraz Allegro jest promocja Polski poprzez rozpowszechnianie tradycji polskiej kuchni i kultury stołu. Jak podkreślają organizatorzy dzięki tym spotkaniom Polska zyskuje swoich wpływowych „ambasadorów” na całym świecie.

img_9812s_resize.jpg