KULINARNE POŻEGNANIE LATA 2009 i Ogólnopolska Kulinarna Prezentacja Regionów za nami
Opublikowano: 28-09-2009
26 września 2009 r. w KROCZYCACH k / Zawiercia odbyło się KULINARNE POŻEGNANIE LATA 2009 połączone z Ogólnopolskimi Kulinarnymi Prezentacjami Regionów.
Organizatorzy KULINARNEGO POŻEGNANIA LATA 2009 :
– Waldemar Hołówka – Fundacja KLUBU SZEFÓW KUCHNI
– Wójt Urzędu Gminy KROCZYCE – inż. Stefan Pantak
– Zajazd HETMAN Lgota Murowana – właściciel Bogusław Bugaj
– JURA HOTEL Kroczyce – właściciel Agnieszka Spera – Tylkowska
Patronat honorowy:
– Marszałek Sejmiku Śląskiego
– Starosta Zawierciański
– Śląska Organizacja Turystyczna
– Patronat organizacyjno- merytoryczny: Fundacja KLUB SZEFÓW KUCHNI
Celem imprezy było zaprezentowanie zawodu kucharza oraz wszelkich elementów związanych z jego pracą, a przede wszystkim prezentacje dorobku w zakresie kuchni regionalnych.
Niemniej ważnym elementem była prezentacja firm partnerskich, przyjaznych dla całego rynku hotelarsko – gastronomicznego.
W Ogólnopolskich Kulinarnych Prezentacjach Regionów wzięli udział:
1. Mazowsze
– Ryszard Dudziak – Restauracja Bakata Hotel Gromada oraz – Krzysztof Sutkowski – Dom Polonii w Pułtusku
2. Świętokrzyskie
– Kamil Morkisz, Wiesław Tyrała, Robert Kopacz, Mirosław Ciołek
3. Dolnośląskie
Hotel Verde Montana Kudowa Zdrój : Klaudia Włoch, Miłosz Gajek , Łukasz Konik , Jędrzej Mącik, Bartosz Kondracki
4. Mazowsze– Hotel Mrówka Warszawa – Tomasz Słodownik, Sławomir Gańko
5. ,,Ostraváci" – Stowarzyszenie kucharzy i cukiernikow Republiky Czeskiej, region Morawy i Śląsk.
– Karel Drápal, Vladana Horychová, Vendula Horychová.
6. Małopolska -Kraków– Marcin Parda, Damian Szczuka
7. Polska Grupa Carvingowa – Krakowskie Warsztaty Carvingowe; – Paweł Peroń, Filip Rosa , Mateusz Dźwigał
Organizowanej imprezie jak co roku przyświecał cel charytatywny, którego inicjatorem była Fundacja Klubu Szefów Kuchni. Pieniądze zebrane ze sprzedaży cegiełek, które jednocześnie były kuponami do głosowania, a tym samym wyborem najlepszej kuchni regionalnej, zostały przekazane na Ośrodek Pomocy Dziecku i Rodzinie w Górze Włodowskiej. W tym roku została zebrana niebagatelna
kwota – 5688 zł.
Odbyło się też wielkie gotowanie gulaszu ponadregionalnego w którym udział wzięli:
– Waldemar Hołówka – Fundacja Klub Szefów Kuchni
– Mirosław Drewniak – Fundacja Klub Szefów Kuchni
– Wiesław Wróblewski – Beskidzki Klub Kulinarny
– Jacek Jakubczak – Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Lublin
– Janusz Skrobot – Kanclerz Kłodzkiego Klubu Kulinarnego
– Paweł Jadczyk – Menager Zajazdu Hetman
– Sebastian Humski – Szef Kuchni Zajazd Hetman
Ponad 300 kg gulaszu też wspomogło organizowaną akcję charytatywną , a że był bardzo smaczny, to bardzo krórko trwała akcja z jego wydaniem i konsumpcją.
Zwycięzcami tegorocznej VII edycji Ogólnopolskich Kulinarnych Prezentacji Regionów zastała ekipa z Dolnego Śląska z Hotelu Verde Montana w Kudowie Zdroju w składzie: Klaudia Włoch , Łukasz Konik, Miłosz Gajek, Jędrzej Mącik i Bartosz Kondracki .
II Miejsce przypadło ekipie z regionu Świętokrzyskiego reprezentowanej przez: Kamila Morkisz, Wiesława Tyrałę, Roberta Kopacz i Mirosława Ciołek.
III miejsce zajęła ekipa z Mazowsza reprezentowana przez Ryszrda Dudziaka, Szefa Kuchni z Hotelu Gromada – Restauracja Bakata i Krzysztofa Sutkowskiego, Szefa Kuchni z Domu Polonii w Pułtusku.
Główną nagrodą dla zwycięskiej ekipy był weekendowy pobyt dla dwojga w Hotelu ,,Fajkier" Wellness&SPA. Pobyt objął dwa noclegi w luksusowym apartamencie ,,Muzycznym", całodzienne wyżywienie, romantyczną kolację, korzystanie z sauny fińskiej, łaźni parowej, basenu oraz weekendowy rejs promem Unity Line i upominki od sponsorów.
Tradycyjnie jak co roku całość imprezy prowadzona była – oczywiście z domieszką pikantnego humoru -przez Krzysztofa Skibę.
Waldemar Hołówka