Kulinarne talenty na drugim dniu EuroGastro 2010

Opublikowano: 25-03-2010

eurogastro_dzien2009.jpg

Kolejny dzień targów EuroGastro 2010 trwa w najlepsze. Atmosfera dziś niezwykle smakowita, gdyż rozgrywany jest konkurs kulinarny o tytuł „Kulinarny Talent 2010”. Jest to II edycja autorskiego konkursu mistrza kuchni Roberta Sowy. Celem przedsięwzięcia jest wyłonienie wybitnych talentów kulinarnych wśród młodych i zdolnych kucharzy.


Jury akceptujące do finału Konkursu w gwiazdorskim składzie: Robert Sowa, Jerzy Pasikowski, Konrad Birek i Katarzyna Michalakwyłoniło 12 finalistów.

Oto oni:

– Tomasz Jeziorek z ZSG nr 1 w Krakowie

– Arkadiusz Wilanowski z Restauracji Gęsi Puch w Łodzi

– Grzegorz Bucki z Hotelu Unicum w Krakowie

– Grzegorz Sawicki z Hotelu Delta Inn w Dzierżoniowie

– Kamil Wierzbowski z Restauracji KIKU w Warszawie

– Hanna Strusińska z Restauracji TANGO w Płocku

– Konrad Guza z  Hotelu Śródmiejskiego w Zielonej Górze

– Maciej Siąkowski z Restauracji Revelo w Łodzi

– Mariusz Banaśkiewicz z Restauracji Oberża pod Czerwonym Wieprzem

– Rafał Woźniak z Restauracji Jan-Art. Dom z Bełchatowa

– Piotr Szulc z Hotelu Mercure Grand w Warszawie

– Daniel Makulski z ZSGH w Warszawie

eurogastro_dzien2310.jpg

Konkurs prowadzą Joanna Jabłczyńska oraz Robert Sowa.

konkurs_sowatalent024.jpg

 

Uczestników ocenia jury techniczne, w którym zasiedli znani eksperci kulinarni: Teo Vafidis, Wojciech Modest Amaro, Grzegorz Łapanowski i Józek Seeletso.

konkurs_sowatalent046.jpg   konkurs_sowatalent053.jpg

Jury degustacyjne obraduje w składzie: Maciej Nowak – Przewodniczący Jury, Ewa Wachowicz, Zygmunt Chajzer i Stal Heggelund – Przewodniczący Norweskiej Rady ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza.

konkurs_sowatalent036.jpg     konkurs_sowatalent050.jpg

Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawuje Konrad Birek członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

konkurs_sowatalent037.jpg

Z niecierpliwością i napięciem oczekujemy na wyniki konkursu. Trzymamy kciuki za najlepszych..

Oprócz konkursu zwiedzający mają oczywiście również dziś okazję nawiązać cenne kontakty z przedstawicielami branży. Na stoiskach wystawców panuje duży ruch. Drugi dzień targów zgromadził jeszcze większą ilość odwiedzających. Odbywają się liczne pokazy i degustacje, prezentowane są nowości kulinarne i technologiczne.

 eurogastro_dzien2214.jpg    eurogastro_dzien2167.jpg

Bariści również dzisiaj stanęli w szranki. W dzisiejszym dniu odbywają się eliminacje SCAE Mistrzostwa Polski Barista 2010. 

eurogastro_dzien2193.jpg