?Kulinarny Talent 2010? odnaleziony!
Opublikowano: 30-03-2010
Konkurs miał miejsce w Centrum Targowo-Kongresowym MT Targi w Warszawie, podczas największych Targów branży HoReCa – EuroGastro 2010. Celem przedsięwzięcia było wyłonienie wybitnych talentów kulinarnych wśród młodych i zdolnych kucharzy. Konkurs jest także formą aktywizacji i stymulacji rozwoju zawodowego, a także poszukiwania nowych kierunków w gastronomii.
Konkurs poprowadzili z wdziękiem i gracją Joanna Jabłczyńska i ogromnym profesjonalizmem Robert Sowa.
Uczestników oceniało Jury techniczne w składzie:
Teo Vafidis
Wojciech Modest Amaro
Grzegorz Łapanowski
Józek Seleetso
Jury degustacyjne obradowało w składzie:
Maciej Nowak – Przewodniczący Jury
Ewa Wachowicz
Zygmunt Chajzer
Przewodniczący Norweskiej Rady ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza
Nadzór nad Jury technicznym i degustacyjnym sprawował Konrad Birek członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Na przygotowanie potraw konkursowych uczestnicy mieli 30 minut i 15 minut na rozstawienie drobnego sprzętu oraz produktów. Otrzymali od organizatora produkty konkursowe tj. sery marki Lazur, łosoś norweski firmy WILBO i mrożonki firmy Hortex, z których przygotowali 7 dań pokazowych.
A OTO ZWYCIĘZCY!!!!
Pierwsze miejsce zajął Rafał Woźniak (986 punktów), który przygotował łososia confit z delikatnym kalafiorem, muśniętym truskawką w towarzystwie pierożka z serka Lazur blue i borówek. Reprezentował – Restaurację Jan-Art Dom z Bełchatowa;
SZEF REKOMENDUJĄCY: PRZEMYSŁAW WIELOCH.
Za zasłużone zwycięstwo Laureat otrzymał wspaniałe nagrody o wartości ok. 20 000 zł :
– Statuetkę za I miejsce
– Dyplom za I miejsce
– 2 osobową wyjazd turystyczno-szkoleniowy do Norwegii o wartości 8 000 zł
– laptop marki Lenovo 3000-G550 Ufundowany przez firmę HORTEX
– Zestaw naczyń do gotowania marki Welmax
– KMIX marki Kenwood
– telewizor 22’ marki Philips ufundowany przez firmę Prymat
– Kieliszki Spiegelau – Adina Prestige (Bordeaux, Białe wino, szampan)
– filiżankę Villeroy&Boch oraz specjalny upominek od firmy Mepra
– kosmetyki marki Dermika
– kosz upominkowy od Spółdzielni Mleczarskiej LAZUR
– upominki od firmy NORGE
– upominki od firmy WILBO
– kubki z autografem Roberta Sowy
– książki Roberta Sowy „W poszukiwaniu Smaku Doskonałego”
– zwrot kosztów dojazdu w wysokości 1000 zł
Drugie miejsce zajął Tomasz Jeziorek, (832 pt.) który stworzył przysmak z łososia norweskiego- roladki w porach nadziewane serem złocistym Lazur z sosem brokułowo-serowym z nutą sosu owocowego w towarzystwie kaszy kuskus,reprezentujący Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie; NAUCZYCIEL: BOGUMIŁA PODGÓRSKA
Laureat II miejsca otrzymał:
– Statuetkę za II miejsce
– Dyplom za II miejsce
– telewizor 22’ marki Philips ufundowany przez firmę Prymat
– Zestaw naczyń do gotowania marki Welmax l
– KMIX marki Kenwood
– kieliszki Adina Prestige Bordeaux, filiżankę Villeroy&Boch oraz upominek od firmy Mepra.
– Kosmetyki marki Dermika
– Kosz upominkowy od Spółdzielni Mleczarskiej LAZUR
– Kosze upominkowe ukraińskiej wódki Khortytsa
– upominki od firmy NORGE
– upominki od firmy WILBO
– kubki z autografem Roberta Sowy
– książki Roberta Sowy „W poszukiwaniu Smaku Doskonałego”
– zwrot kosztów dojazdu w wysokości 1000 zł
Łączna wartość nagród ok. 10 000 zł
Trzecie miejsce zajął Maciej Siąkowski, z Restauracji Revelo z Łodzi; (806 pt.)SZEF REKOMENDUJĄCY: DARIUSZ KUŹNIAK, który zaserwował maślanego łososia o aromacie trawy cytrynowej podany z wędzoną pianką z kaszki kukurydzianej i chrupiącym serem Lazur, w towarzystwie balsamicznego sosu żurawinowego i delikatnych warzyw.
Laureat otrzymał:
– Statuetkę za III miejsce
– Dyplom za III miejsce
– telewizor 22’ marki Philips ufundowany przez firmę Prymat
– Naczynia do gotowania marki Welmax
– KMIX marki Kenwood
– Kosmetyki marki Dermika
– kieliszki Adina Prestige Bordeaux , filiżankę Villeroy&Boch oraz upominek od firmy Mepra.
– Kosze upominkowe od Spółdzielni Mleczarskiej LAZUR
-Kosze upominkowe ukraińskiej wódki Khortytsa
– upominki od firmy NORGE
– upominki od firmy WILBO
– kubki z autografem Roberta Sowy
– książki Roberta Sowy „W poszukiwaniu Smaku Doskonałego”
– zwrot kosztów dojazdu w wysokości 1000 zł
Łączna wartość nagród ok. 8 000 zł
Nagrodę Jury degustacyjnego – Statuetkę za Smak z rąk Macieja Nowaka przyjął również Rafał Woźniak.
Laureat otrzymał również:
– Dyplom – wyróżnienie za smak
– Laptop ufundowany przez Spółdzielnię Mleczarską Lazur
– Blender marki Kenwood
– zestaw noży kucharskich ufundowany przez firmę Inter Europol
– Kosze upominkowe od Spółdzielni Mleczarskiej LAZUR
-Kosze upominkowe ukraińskiej wódki Khortytsa
– upominki od firmy NORGE
– kubki z autografem Roberta Sowy
– książki Roberta Sowy „W poszukiwaniu Smaku Doskonałego”
– zwrot kosztów dojazdu w wysokości 1000 zł
Łączna wartość nagród ok. 8 000 zł
Dla wszystkich pozostałych finalistów przeznaczyliśmy:
– Dyplomy
– blendery marki Kenwood
– kubki autografem Roberta Sowy
– książki Roberta Sowy „W poszukiwaniu Smaku Doskonałego”
-upominki od NORGE
-upominki smakołyków greckich od Theo Vafidisa
.
Serdecznie gratulujemy wygranej.
Dziękujemy za wiarę w powodzenie naszego przedsięwzięcia i ogromne wsparcie naszym Sponsorom Głównym:
Dziękujemy za to, że byli z nami:
• WELMAX
• WILBO
• MT TARGI
• KENWOOD – DE’LONGHI
• NESPRESSO
• GASTRO MAGIC – wypożyczalnia sprzętu dla gastronomii
• INTEREUROPOL
• PRYMAT
• TOMASZ MISZCZAK – ekskluzywne wyposażenie gastronomii
• PRZEDSTAWICIELOM WÓDKI KHORTYTSA
• VILLEROY&BOCH
• TEDMAR
• BK- GOSPODARSTWO – HURTOWNIA OGRODNICZA – BOGDAN KRÓLIK Z Chrzypska Wielkiego
• MEBELPLAST/LIVING ROOM