Laureaci XIII konkursu dla szkół gastronomicznych

Opublikowano: 28-11-2024

Zwycięzcy XIII Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

W dniu 23 listopada 2024 r. w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska 17/23 w Warszawie odbył się finał XIII edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), którego pomysłodawcą i organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Finałowe potrawy przygotowali autorzy 10 najlepszych przepisów, które oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przedstawicieli Współorganizatorów Konkursu: Pani Izabelli Byszewskiej, Prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Pana Jarosława Uścińskiego, Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni Pana Norberta Sokołowskiego, członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Pana Łukasza Konika.

Zgodnie z regulaminem konkursu, komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, walory organoleptyczne, dobór składników, pracochłonność i prezentacja potrawy oraz wiedza autora przepisu z zakresu produktów zarejestrowanych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności.

Nad odpowiednim przygotowaniem stanowiska pracy, dbałością o surowce, czystością pracy, zachowaniem prawidłowych technik kulinarnych i procesów technologicznych, przestrzeganiem receptury, sprzątnięciem stanowiska oraz brakiem opóźnienia w czasie pracy czuwała komisja techniczna składająca się z techników kulinarnych – Pani Kamili Dzwonkowskiej oraz Norberta Sokołowskiego.

Zadanie konkursowe

Zadaniem konkursowym było stworzenie autorskiego przepisu kulinarnego uwzględniającego co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany, lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS). Po naradzie komisji konkursowej oraz komisji technicznej ogłoszono wyniki i nagrodzono zwycięzców konkursu.

Laureaci i nagrody

W konkursie laureatami zostali:

  • I miejsce – Zespół Szkół nr 7 w Tychach

Uczniowie: Amelia Słanek i Emilia Węgrzynowicz

Opiekun: Karolina Malaga

Danie: Kotleciki z jagnięciny podhalańskiej z kością / sos na bazie wiśni nadwiślanki z miętą i miodem wrzosowym z Borów Dolnośląskich / arancini z krupnioka śląskiego z oscypkiem – nagroda 3200 zł

  • II miejsce – Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku

Uczniowie: Maria Solińska i Hubert Hyzopski

Opiekun: Anna Korzeń

Danie: Policzki wołowe z modrą kapustą, pierogami z fasoli i twarogu wędzonego, musem z jabłka grójeckiego i karmelizowaną śliwką – nagroda 2600 zł

  • III miejsce – Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Fryderyka Chopina w Żychlinie Uczniowie: Małgorzata Kubsik i Alicja Robak

Opiekun: Katarzyna Hryciuk

Danie: Rolada z ciasta piwnego z farszem z borowika i wielkopolskiego sera smażonego – nagroda 2200 zł

  • Wyróżnienia:

Zespół Szkół Zawodowychim. Stanisaława Staszica w Lidzbarku Warmińskim

Uczniowie: Zofia Mucha i Dominika Bazyluk

Opiekun: Sylwia Kocoń

Danie: Polędwika z dzika w towarzystwie arancini grzybowego i wyrazistego musu buraczano – śliwkowego podanego na demi glace aromatyzowanym trawą żubrową – nagroda 1000 zł

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Widzewie

Uczniowie: Hanna Pik i Nadia Jachemczak

Opiekun: Małgorzata Węglewska

Danie: Fasolowo – twarogowe

Knedle z jagnięce podane z sosem z bryndzy, musem z jabłek, suszonych śliwek i karmelizową kapustą czerwoną – nagroda 1000 zł

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowym Targu

Uczniowie: Piotr Waksmundzki i Adrian Sołtys

Opiekun: Robert Stanek

Danie: Biodrówka z podhalańskiej jagnięciny – nagroda 1000 zł

  • Pozostali laureaci otrzymali nagrody o wartości 250 zł.

Zespół Szkół Gastronomicznych ul. Sienkiewicza 88 w Łodzi

Uczeń: Marlena Wrębiak

Opiekun: Elżbieta Kurowska

Danie: pierogi z puree i sosem.

Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 Im. Adama Chętnika w Ostrołęce

Uczniowie: Karolina Walczak I Adam Pawłowski

Opiekun: Ewa Okowicka – Dyl

Danie: Polska gęś owsiana pieczona z kluskami i nadzieniem z sera korycińskiego na puree buraczkowym, powidłąmi śliwkowymi i karmelizowanymi warzywami z sosem tymiankowym.

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie w Starym Lubiejewie

Uczniowie: Jakub Jasiński i Mikołaj Mierzejewski

Opiekun: Maria Dobies

Danie: Jesienna symfonia smaków.

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie

Uczniowie: Wiktoria Wiśniewska I Wiktoria Nitka

Opiekun: Jarosła Seweryn

Danie: Schab nadziewany śliwką, flambirowany nalewką zmłodych pędów sosny / sos z pieczonego jabłka i jagód / fasolka chłopska / dyniowa pianka / marmolada z czerwonej cebuli /chrupiący boczek.

Dodatkową nagrodą dla zwycięzców w tym roku jest przygotowanie zwycięskiego dania na żywo w programie telewizyjnym Pytanie na Śniadanie w TVP2 w dniu 30 listopada 2024r.