Marcowe maliny

Opublikowano: 09-03-2010

malina.jpg

Malina rubus idaeus, to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych. Uprawiana jest od średniowiecza jako krzew owocowy.

Owoce są smaczne i pachnące, nadają się do spożycia zarówno na surowo, jak i na przetwory. Ze względu na obecność związków purynowych powinni ich unikać chorzy na podagrę oraz zapalenie nerek. Owoce bogate są w cukry (sacharoza, fruktoza, glukoza), olejki eteryczne, pektyny, pochodne cyjanidyny oraz szereg witamin. Działają napotnie i ogólnie wzmacniają ze względu na zawartość witamin. Liście mają natomiast dużą zawartość witaminy C, garbniki, kwasy organiczne, śluzy i żywice. Działają silniej niż owoce, ponadto mają moczopędne, żółciopędne i przeciwbakteryjne właściwości. Poprawiają przemianę materii.

6 marca zostały przyznane w Stanach Zjednoczonych Złote Maliny 2010. Nagrody a w zasadzie antynagrody dla najgorszych produkcji i aktorów. Zastanawiamy się dlaczego tak smakowity owoc, jest symbolem najgorszego?

Sandra Bullock, otrzymała Złotą Malinę 2010 dla najgorszej aktorki, dziwne miała przecież nominację do Oskara dla najlepszej aktorki. W przeszłości bardzo często bywało, że Ci co otrzymywali Złote Maliny, później na gali oskarowej również cieszyli się z otrzymania statuetki i tak też się stało w tym roku. Sandra Bullock usłyszała w tym roku: Oscar goes to…