Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny w Wejherowie
Opublikowano: 10-05-2010
Głównym organizatorem był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 przy współpracy z przedstawicielami EURO-TOQUES Polska, Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Pomorskiego oraz Carving Team Poland, które to organizacje objęły konkurs patronatem oraz opieką zarówno merytoryczną jak i praktyczną. Tematem konkursu w roku bieżącym były „Potrawy z ryb: zakąska z łososia wędzonego oraz danie zasadnicze z ryb”. Konkurs adresowany był do uczniów zasadniczych szkół zawodowych w zawodzie kucharz. W zmaganiach konkursowych uczestniczyli uczniowie z klas pierwszych i drugich ze szkół branży gastronomicznej województwa pomorskiego.
Cele i zadania konkursu:
– doskonalenie umiejętności kulinarnych uczniów;
– pobudzanie i rozwijanie zainteresowań uczniów oraz inspirowanie do tworzenia receptur nowych potraw;
– konfrontacja wiedzy i umiejętności uczniów z różnych miejsc odbywania zajęć praktycznych;
– aktywizowanie współpracy międzyszkolnej;
– zdobywanie nowych doświadczeń i wiedzy niezbędnych w dalszej karierze zawodowej.
Konkursową rywalizację poprzedziły warsztaty praktyczno – teoretyczne poprowadzone przez pomorskich szefów kuchni Wojciecha Harapkiewicza – Hotel Królewski, Wiesława Miotka – Hotel Victoria oraz Krzysztofa Wierzbę – Firma KW Gastro. Podczas warsztatów prowadzący omówili z uczestnikami oraz opiekunami zasady i cele konkursów gastronomicznych. Przybliżono także zagadnienia i zalety pracy w gastronomi. Odbył się pokaz praktyczno-teoretyczny, który obejmował zasady działania i obsługi nowoczesnych urządzeń wykorzystywanych w gastronomii (Piec konwekcyjno-parowy RETIGO, Pakowarka próżniowa RM Gastro) oraz pokaz sztuki carvingu z omówieniem zasad i zastosowania w praktyce.
Jury oceniało następujące etapy konkursu:
– organizacja stanowiska pracy i przestrzeganie przepisów BHP,
– przebieg procesu technologicznego (obróbka wstępna, cieplna),
– wygląd i smak potrawy,
– prezentacja potraw (zastosowanie w żywieniu i wartość odżywcza potrawy – omówienie procesu przygotowania oraz zastosowania potrawy),
– wizerunek ucznia (strój, sposób podania potrawy).
Biorąc pod uwagę, iż uczestnicy to uczniowie pierwszych i drugich klas szkół zawodowych byliśmy pod wielkim wrażeniem ich wiedzy i umiejętności, jakie wykazali podczas tego konkursu. Patrząc na młodzież i potrawy, jakie przygotowali możemy być spokojni o przyszłość naszej gastronomii.
W konkursie uczestniczyło 12 uczniów ze szkół gastronomicznych z: Wejherowa, Somonina, Lęborka, Rzucewa, Gdyni oraz Gdańska. Każdy z uczestników musiał przygotować po 2 porcje przystawki z łososia oraz po 2 porcje dania głównego z ryb w 3 godzinnym czasie regulaminowym.
Biorąc pod uwagę, że to ich pierwszy taki występ oraz stres, jaki panował w ich sercach, oceniliśmy ich pracę bardzo wysoko gratulując jednocześnie gronu pedagogicznemu oraz szefom kuchni, u których odbywają praktyki zawodowe.
Po zakończeniu zmagań uczestników oraz zakończeniu prac jury przyszedł czas na podsumowanie i omówienie konkursu oraz co oczywiście najważniejsze wyłonienie laureatów i wręczenie nagród: pucharów i medali oraz upominków wszystkim uczestnikom. Po ceremonii zakończenia zmagań wszystkich uczestników, organizatorzy zaprosili do degustacji dań przygotowywanych przez nich samych podczas konkursów. Podczas degustacji osobiście mogli ocenić smak potraw konkurentów i porównać do dań, jakie sami przygotowali oraz jeszcze raz omówić z jurorami wszelkie nurtujące ich zagadnienia dotyczące potraw konkursowych zarówno swoich jak i innych koleżanek i kolegów.
Na zakończenie pragniemy serdecznie podziękować Dyrekcji oraz gronu pedagogicznemu z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. ks. E. Roszczynialskiego w Wejherowie za zaproszenie oraz wszystkim uczestnikom i ich opiekunom za przybycie!!! Do zobaczenia za rok!!!
Wojciech Harapkiewicz
Wiesław Miotk
Krzysztof Wierzba