Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny w Wejherowie

Opublikowano: 10-05-2010

Dnia 22 kwietnia 2010r w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. ks. E. Roszczynialskiego w Wejherowie, odbył się Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny.

k_wejherowo001.jpg k_wejherowo003.jpg k_wejherowo005.jpg

Głównym organizatorem był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 przy współpracy z przedstawicielami EURO-TOQUES Polska, Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników Regionu Pomorskiego oraz Carving Team Poland, które to organizacje objęły konkurs patronatem oraz opieką zarówno merytoryczną jak i praktyczną. Tematem konkursu w roku bieżącym były „Potrawy z ryb: zakąska z łososia wędzonego oraz danie zasadnicze z ryb”. Konkurs adresowany był do uczniów zasadniczych szkół zawodowych w zawodzie kucharz. W zmaganiach konkursowych uczestniczyli uczniowie z klas pierwszych i drugich ze szkół branży gastronomicznej województwa pomorskiego.

Cele i zadania konkursu:

– doskonalenie umiejętności kulinarnych uczniów;

– pobudzanie i rozwijanie zainteresowań uczniów oraz inspirowanie do tworzenia receptur nowych potraw;

– konfrontacja wiedzy i umiejętności uczniów z różnych miejsc odbywania zajęć praktycznych;

– aktywizowanie współpracy międzyszkolnej;

– zdobywanie nowych doświadczeń i wiedzy niezbędnych w dalszej karierze zawodowej.

  

k_wejherowo007.jpg    k_wejherowo009.jpg

Konkursową rywalizację poprzedziły warsztaty praktyczno – teoretyczne poprowadzone przez pomorskich szefów kuchni Wojciecha Harapkiewicza – Hotel Królewski, Wiesława Miotka – Hotel Victoria oraz Krzysztofa Wierzbę – Firma KW Gastro. Podczas warsztatów prowadzący omówili z uczestnikami oraz opiekunami zasady i cele konkursów gastronomicznych. Przybliżono także zagadnienia i zalety pracy w gastronomi. Odbył się pokaz praktyczno-teoretyczny, który obejmował zasady działania i obsługi nowoczesnych urządzeń wykorzystywanych w gastronomii (Piec konwekcyjno-parowy RETIGO, Pakowarka próżniowa RM Gastro) oraz pokaz sztuki carvingu z omówieniem zasad i zastosowania w praktyce.

    

k_wejherowo011.jpg k_wejherowo013.jpg k_wejherowo015.jpg

Jury oceniało następujące etapy konkursu:

– organizacja stanowiska pracy i przestrzeganie przepisów BHP,           

– przebieg procesu technologicznego (obróbka wstępna, cieplna),

– wygląd i smak potrawy,                                 

– prezentacja potraw (zastosowanie w żywieniu i wartość odżywcza potrawy – omówienie procesu przygotowania oraz zastosowania potrawy), 

– wizerunek ucznia (strój, sposób podania potrawy).   

k_wejherowo017.jpg k_wejherowo019.jpg

Biorąc pod uwagę, iż uczestnicy to uczniowie pierwszych i drugich klas szkół zawodowych byliśmy pod wielkim wrażeniem ich wiedzy i umiejętności, jakie wykazali podczas tego konkursu. Patrząc na młodzież i potrawy, jakie przygotowali możemy być spokojni o przyszłość naszej gastronomii.

  

 k_wejherowo021.jpg    k_wejherowo023.jpg   k_wejherowo025.jpg

    

W konkursie uczestniczyło 12 uczniów ze szkół gastronomicznych z: Wejherowa, Somonina, Lęborka, Rzucewa, Gdyni oraz Gdańska. Każdy z uczestników musiał przygotować po 2 porcje przystawki z łososia oraz po 2 porcje dania głównego z ryb w 3 godzinnym czasie regulaminowym.

    

k_wejherowo027.jpg k_wejherowo029.jpg k_wejherowo031.jpg

Biorąc pod uwagę, że to ich pierwszy taki występ oraz stres, jaki panował w ich sercach, oceniliśmy ich pracę bardzo wysoko gratulując jednocześnie gronu pedagogicznemu oraz szefom kuchni, u których odbywają praktyki zawodowe.

    

k_wejherowo033.jpg k_wejherowo035.jpg k_wejherowo037.jpg

k_wejherowo039.jpg k_wejherowo041.jpg k_wejherowo043.jpg

Po zakończeniu zmagań uczestników oraz zakończeniu prac jury przyszedł czas na podsumowanie i omówienie konkursu oraz co oczywiście najważniejsze wyłonienie laureatów i wręczenie nagród: pucharów i medali oraz upominków wszystkim uczestnikom. Po ceremonii zakończenia zmagań wszystkich uczestników, organizatorzy zaprosili do degustacji dań przygotowywanych przez nich samych podczas konkursów. Podczas degustacji osobiście mogli ocenić smak potraw konkurentów i porównać do dań, jakie sami przygotowali oraz jeszcze raz omówić z jurorami wszelkie nurtujące ich zagadnienia dotyczące potraw konkursowych zarówno swoich jak i innych koleżanek i kolegów.

k_wejherowo045.jpg k_wejherowo047.jpg

      

Na zakończenie pragniemy serdecznie podziękować Dyrekcji oraz gronu pedagogicznemu z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. ks. E. Roszczynialskiego w Wejherowie za zaproszenie oraz wszystkim uczestnikom i ich opiekunom za przybycie!!! Do zobaczenia za rok!!!

Wojciech Harapkiewicz

Wiesław Miotk

Krzysztof Wierzba

k_wejherowo049.jpg k_wejherowo051.jpg