Mistrzami wypieków 2010 zostali?

Opublikowano: 18-03-2010

W środę 10 marca, na koniec poruszającej ceremonii, przyznano 3 tytuły Mistrzów Wypieków 2010.

masters_boulangerie003.jpg

Konkurs Bakery Masters zorganizowany na prestiżowych targach Europain 2010 w Paryżu (6-10 marca) okazał się niezwykle emocjonujący.

masters_boulangerie002.jpg

Przez 4 dni, 24 kandydatów z 17 krajów rywalizowało w indywidualnym konkursie. Ambasady Kostaryki, Urugwaju, Węgier, Polski aktywnie wspierały poczynania reprezentantów ich krajów, podczas gdy publiczność doceniła możliwość przyglądania się uczestnikom z bliska i degustacji przyrządzonych wypieków. Zawodnicy natomiast wykazali wyjątkową wolę walki osiągając zdumiewające wyniki.



W kategorii Piekarskiej zwyciężył:


Pao-Chun WU z Tajwanu

          masters_boulangerie005.jpg

 

Pao-Chun zrealizował marzenie swojego życia biorąc udział w konkursie Bakery Masters. Wiedzę i praktyczne umiejętności zdobył na Tajwanie oraz podczas licznych podróży i zawodów. W swoim pierwszym indywidualnym konkursie Pao-Chun chciał „przejść samego siebie”.



W kategorii Cukiernictwa Wiedeńskiego:


Thomas PLANCHOT- Francja

         masters_boulangerie004.jpg

Pochodzący z rodziny o wielopokoleniowej tradycji cukierniczej Thomas jest entuzjastycznym cukiernikiem odpowiedzialnym za 20 cukierni. Niestrudzenie przygotowywał się do konkursu przez wiele miesięcy, aby zachwycić jury słodkościami o niepowtarzalnym smaku.

W kategorii Wypieków Artystycznych:

Francois BRANDT – Holandia

           masters_boulangerie001.jpg

Pomimo wątpliwości w trakcie przygotowań, Francois zachowa wspomnienie o „dobrze wykonanej pracy”. Odbierając nagrodę podziękował rodzinie i przyjaciołom za namówienie go na udział w konkursie. – Zdobyty przez mnie tytuł nie byłby możliwy bez ich wsparcia. 

Zawodnicy jak i członkowie jury z pewnością zapamiętają niesamowitą atmosferę towarzyszącą temu „wyjątkowemu i  sympatycznemu” konkursowi…

Poznałem bardzo zmotywowanych i entuzjastycznych zawodników… Wszyscy wręcz tryskali nową wiedzą i technikami– mówi piekarz i cukiernik z Francji.

Wyniosę stąd niepowtarzalne uczucie przebywania wśród mistrzów wypieków– zauważa uczestnik z Holandii.

Przez 4 dni zawodów wielu kandydatów mówiło o presji i konieczności wręcz „tytanicznej” pracy. Każdy z nich powróci jednak z zawodów bogatszy o cenne doświadczenia i jak wspomniał jeden hiszpański zawodnik, „bardziej chętny do dalszego promowania i udoskonalania wizerunku piekarnictwa i cukiernictwa”.

O zwycięzcach i konkursie w innych wersjach językowych:

cp03mdbgb-bd.pdf THE “MASTER BAKERS 2010” ARE….

cp03mdbfr-bd.pdf Les “Masters Bakers 2010” sont…

cp03mdbesp-bd.pdf LOS “MASTERS BAKERS 2010” SON…