Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie rozstrzygnięte!

Opublikowano: 23-11-2022

Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel – to zwycięska drużyna konkursu Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie – Memoriał Mariana Tarnawskiego rozegranego w czwartek, 17 listopada w Krakowie.

Sześć dwuosobowych drużyn złożonych z szefa kuchni i kucharza pomocniczego miało 120 minut na przygotowane przystawki i dania głównego (po 10 porcji). Tematem trzeciej edycji Mistrzostw Polski w Dziczyźnie był królik i sarnina. Rywalizacja odbywała się w Krakowie, podczas targów HoReCa i GastroFood.
Jury degustacyjne w składzie Jerzy Pasikowski (przewodniczący), Francis Cardenau, Andrzej Jakomulski, Kurt Scheller, Joanna Ochniak, Łukasz Cichy, Michał Markowicz oraz sędziowie techniczni Marcin Sołtys i Mirosław Ciołak nie mieli wątpliwości — wszyscy zgodnie przyznali najwyższe noty zwycięzcom.
Pierwsze miejsce zajęli Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel, na co dzień reprezentujący Hotel & Restauracja Antonińska & Loft restauracja. Zwycięski duet otrzymał tym samym upragnioną nominację do 21. finału Kulinarnego Pucharu Polski, który odbędzie się 27-28 września 2023.

Drugie miejsce zajęli Dawid Wysocki i Dawid Cieśliński z Restauracji Lumière, a trzecie Marek Sobek i Paweł Baran z rzeszowskiej Panorama Club & Restaurant Rzeszów.

Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie to jedyny w Polsce cykliczny konkurs kulinarny, którego głównym tematem jest mięso zwierząt łownych pozyskiwane w ramach zrównoważonej gospodarki łowieckiej. Jego najważniejszym celem jest popularyzacja dziczyzny w przedsiębiorstwach branży HoReCa.

Organizatorem konkursu jest Las-Kalisz sp. z o.o.

źródło: www.poradnikrestauratora.com.pl