Syropy firmy Monin – niezwykła kolekcja uzyskiwanych wyłącznie naturalnymi metodami syropów mogących uświetnić tysiące pomysłów na drinki. Ale również pomysły w kuchni, tak, tak właśnie w kuchni!!!
Czasy się zmieniają i nasze oczekiwania także. Takie produkty jak syropy smakowe to świetna propozycja dla kreatywnych szefów kuchni. Otwarty szef kuchni może nareszcie przygotować dresing o świeżymy smaku ogórka czy np. kurczaka w kremie fiołkowym.
Firma Monin – potężny producent syropów zaprosiła zwycięzców konkursu: Łukasza Fularę i Arka Kruszika oraz dwóch szefów kuchni cenionych restauracji z Polski Adama Chrząstowskiego i Jarosława Uścińskiego do Bourges– głównej siedziby, laboratorium i fabryki Monin.
Jednak początek wyprawy to nie fabryka, ale zlokalizowana w tym samym miasteczku restauracja posiadająca jedną gwiazdkę Micheline – Le Piet a Terre. Obecny tam szef i właściciel Tierry Finet przedstawił nam kilka nowych zastosowań dla syropów i produktów Monin.
To było ciekawe doznanie, zwłaszcza że zwieńczone zostało mocno energetycznym set menu w wykonaniu samego mistrza.
Kolejnym etapem była wycieczka do fabryki. Prześledziliśmy tu proces produkcji od mieszania po magazyn i dystrybucję. Zostaliśmy także wpuszczeni do bądź co bądź tajnego pomieszczenia jakim jest laboratorium firmy Monin. Wprawne oko mogło dopatrzyć się ciekawostek no i nowych pomysłów jednak to musi pozostać tajemnicą do momentu wyprodukowania gotowego produktu.
Kompleks Monin posiada także doskonale wyposażony bar, którego nadworny szef przedstawił nam wiele praktycznych zastosowań dla produktów Monin i choć był to klasyczny bar to cocktaile alkoholowe wcale nie górowały i nie były konieczne. Odkrywaliśmy raz po raz świetne i ożywcze smaki i aromaty, jakimi raczył nas barman. To ciekawe, że uzyskiwanie tak zaskakujących smaków i aromatów jak np. ogórek, arbuz, śliwka czy fiołek może pochodzić w 100% z surowców naturalnych. Podsumowując stwierdzam, że kolejna furtka możliwości kulinarnych została otwarta i to dzięki niemal zaszufladkowanym wyłącznie dla potrzeb barów produktom.
Jarosław Uściński
Restauracja Moonsfera
Małgorzata Ciesielska
Brand Manager Monin – Centrum Wina Dystrybucja
PS. Zachęcamy do współpracy z produktami Monin. Za rok kolejna grupa odwiedzi fabrykę Monin