MONIN CULINARY CUP 2009 – BOURGES 16-19.02.2010

Opublikowano: 23-03-2010

 monin012.jpg

Syropy firmy Monin – niezwykła kolekcja uzyskiwanych wyłącznie naturalnymi metodami syropów mogących uświetnić tysiące pomysłów na drinki.  Ale również pomysły w kuchni, tak, tak właśnie w kuchni!!!

Czasy się zmieniają i nasze oczekiwania także. Takie produkty jak syropy smakowe to świetna propozycja dla kreatywnych szefów kuchni. Otwarty szef kuchni może nareszcie przygotować dresing o świeżymy smaku ogórka czy np. kurczaka w kremie fiołkowym.

monin003.jpg  monin005.jpg

Firma Monin – potężny producent syropów zaprosiła zwycięzców konkursu: Łukasza Fularę i Arka Kruszika oraz dwóch szefów kuchni cenionych restauracji z Polski Adama Chrząstowskiego i Jarosława Uścińskiego do Bourges– głównej siedziby, laboratorium i fabryki  Monin.


monin010.jpg   monin015.jpg

Jednak początek wyprawy to nie fabryka, ale zlokalizowana w tym samym miasteczku restauracja posiadająca jedną gwiazdkę Micheline – Le Piet a Terre. Obecny tam szef i właściciel Tierry Finet przedstawił nam kilka nowych zastosowań dla syropów i produktów Monin.


monin008.jpg      monin003.jpg

To było ciekawe doznanie, zwłaszcza że zwieńczone zostało mocno energetycznym set menu w wykonaniu samego mistrza.


monin016.jpg

Kolejnym etapem była wycieczka do fabryki. Prześledziliśmy tu proces produkcji od mieszania po magazyn i dystrybucję. Zostaliśmy także wpuszczeni do bądź co bądź tajnego pomieszczenia jakim jest laboratorium firmy Monin. Wprawne oko mogło dopatrzyć się ciekawostek no i nowych pomysłów jednak to musi pozostać tajemnicą do momentu wyprodukowania gotowego produktu.

 monin001.jpg

Kompleks Monin posiada także doskonale wyposażony bar, którego nadworny szef przedstawił nam wiele praktycznych zastosowań dla produktów Monin i choć był to klasyczny bar to cocktaile alkoholowe wcale nie górowały i nie były konieczne. Odkrywaliśmy raz po raz świetne i ożywcze smaki i aromaty, jakimi raczył nas barman. To ciekawe, że uzyskiwanie tak zaskakujących smaków i aromatów jak np. ogórek, arbuz, śliwka czy fiołek może pochodzić w 100% z surowców naturalnych. Podsumowując stwierdzam, że kolejna furtka możliwości kulinarnych została otwarta i to dzięki niemal zaszufladkowanym wyłącznie dla potrzeb barów produktom.


monin018.jpg

monin014.jpg

Jarosław Uściński 

Restauracja Moonsfera



Małgorzata Ciesielska


Brand Manager Monin – Centrum Wina Dystrybucja

PS. Zachęcamy do współpracy z produktami Monin.  Za rok kolejna grupa odwiedzi fabrykę Monin