Morskie wydanie IFL

Opublikowano: 23-08-2009

ifl_stamp_red.jpg 

Po raz czwarty nad morzem, po raz pierwszy w Jastarni!  IFL ponownie zagościła na Półwyspie Helskim

dsc_0031.jpg

Po raz pierwszy w historii Independent Flair League, Niezależna Liga Barmanów, odbyła się w samym sercu Półwyspu Helskiego i w jednym z ulubionych kurortów Polaków – w Jastarni. Drugie w tym roku rozgrywki IFL zrealizowane zostały pod oficjalnym patronatem Urzędu Gminy Jastarnia oraz Domu Zdrojowego. W pełnym słońcu, wśród rybackich kutrów i luksusowych jachtów, w „towarzystwie” czerwonych ferrari Martini, barmani rywalizowali o punkty i nominacje do listopadowego finału Niezależnej Ligii Barmańskiej.



dsc_0124.jpg

Starty zawodników wzbudzały duże zainteresowanie publiczności, która dzielnie dopingowała swoich faworytów. Wakacyjna aura i letnie nastroje bez wątpienia, sprzyjały barmanom w udowadnianiu umiejętności technicznych, merytorycznych i aktorskich…

dsc_0177.jpg

Dzienne eliminacje objęły dwie konkurencje – połączenie Speed Flair z kategorią Working Flair, które miały na celu sprawdzenie technicznych umiejętności barmanów bezpośrednio odnoszących się do stylu i ich kwalifikacji do zawodu. Barmani mieli za zadanie przygotowanie w jak najszybszym czasie dwóch drinków z trzech losowo wybranych przed startem. Trzeci drink z wylosowanej puli przygotowywany był w stylu Working Flair. W ogólnej nocie zawodnika, oceniane były przede wszystkim: szybkość pracy, wykorzystane techniki Flair, oryginalność, charyzma i błyskotliwość. Nie bez znaczenia były także upadki, rozlania i rozbicia, za które można było uzyskać punkty karne. Należy zwrócić uwagę na fakt, że ocena końcowa  mieściła w sobie połączenie noty z eliminacji (Speed & Working) z notą ze startu finałowego (Working & Exhibition). Taki system punktacji jasno pokazuje, że dla organizatora ważna jest promocja nie tylko flair entertainment, ale również flair użytkowego.

dsc_0279.jpg

Do wieczornego finału, sędziowie Michał Kośnik i Cezary Broda z EvolutionBar, zakwalifikowali 7 osób, w tym dwóch barmanów, którzy po raz pierwszy w swojej karierze publicznie demonstrowali swoje umiejętności. W ciągu 6 minut finaliści mieli za zadanie przygotować aż cztery drinki – dwa obowiązkowe z zastosowanie Perfect Serve produktów Martini: Martini Grand Prix (40 ml Martini Rosso, 40 ml Martini Extra Dry, cząstka limonki; szklanka typu old fashion wypełniona lodem) i Martini Monaco (40 ml Martini Bianco, 40 ml Martini Extra Dry, cząstka cytryny; szklanka typu old fashion wypełniona lodem), Long Island Ice Tea przygotowany w stylu Working Flair oraz kompozycję własną, z obowiązkowym wykorzystaniem napoju Schweppes, zrealizowaną w stylu Exhibition Flair. Barmani mogli otrzymać aż 15 dodatkowych punktów za niestandardową prezentację produktu Schweppes.  Podczas listopadowego finału IFL barmani rywalizują w tej konkurencji aż o 4 000 PLN – dodatkową nagrodę finansową, ufundowaną przez markę Schweppes. Otrzyma zawodnik, który w ciągu roku zdobędzie największą ilość punktów w kategorii łączonej „wizerunek i miksologia” za najlepszą, oryginalną prezentację produktu Schweppes.

dsc_0284.jpg

Przy dopingującym tłumie tysiąca gości, połączone noty z eliminacji (Speed & Working) z notą ze startu finałowego (Working & Exhibition) wyłoniły zwycięzców. Pierwsze miejsce wśród seniorów zdobył już po raz drugi w tym roku, ulubieniec publiczności, Marcin Masakra Osypiński, który uzyskał łącznie 422 punkty. Drugie miejsce zajął po raz pierwszy w swojej karierze uczeń Marcina, Tomasz Śleziak (364 pkt.), który uzyskując nominację do listopadowego finału, został jednocześnie najlepszym juniorem letnich rozgrywek. Trzecie miejsce w Jastarni zdobył Maciek Chojara z warszawskiego FlairShow (345 pkt).

dsc_0357.jpg

Zawody IFL w Jastarni potwierdziły nasze założenia co do edycji ligi w 2009 roku dotyczące nastawienia na młodych barmanów, zaczynających zabawę z flair. Jest w Polsce kilka osób prezentujących światową klasę w umiejętnościach flair, ale to właśnie nowi pasjonaci barmaństwa są najcenniejsi. Podczas występów największy nacisk położony jest na styl working (używany podczas pracy), co może w przyszłości zaprocentować nową jakością obsługi w polskiej gastronomii – podkreśla sędzia Michał Kośnik z Evolutionbar

.

dsc_0448.jpg

Kolejne, ostatnie już rozgrywki eliminacyjne IFL 2009, odbędą się 13 września w klubie Buddha Bar w Poznaniu. Dla barmanów będzie to ostatnia szansa na awans do Wielkiego Finału.  IFL Grand Final z udziałem międzynarodowych sław barmańskich odbędzie 21 listopada w Warszawie.

dsc_0474.jpg



Producentem i organizatorem tegorocznej edycji Independent Flair League jest, podobnie jak ubiegłym roku, Entertainment Group, agencja specjalizująca się w organizacji imprez i wydarzeń specjalnych.

dsc_05.jpg

Szczegółowe informacje na temat Independent Flair League są dostępne na stronie www.ifl.com.pl

Partnerzy Independent Flair League 2009: MARTINI Polska, Schweppes, Red Bull Polska, EvolutionBar, World Flair Association, APS Glass & Bar Supply, Fonpol.

Partnerzy medialni: 4fun.tv, Antyradio, Interia, pogodzinach.pl, bartender.pl, horeca.pl, miksuj.pl, Rynki Alkoholowe, Total Fun, Poradnik Restauratora, półwysep.pl, News Gastro.pl.

dsc_0549.jpg

***

Informacje na temat Independent Flair League

Independent Flair League – Niezależna Liga Flair to jedyne w Polsce międzynarodowe i niezależne zawody dla barmanów o charakterze ligowym. Biorą w nich udział najlepsi barmani czynnie pracujący w zawodzie. Od 2008 Niezależna Liga Barmańska jest obecna w Grand Slam federacji World Flair Association – światowym cyklu największych imprez barmańskich na świecie. Tegoroczne rozgrywki IFL obejmują cztery rozgrywki – trzy eliminacyjne i finał. Dodatkowe informacje są dostępne na stronie www.ifl.com.pl

Dodatkowych informacji udzielają:

Grzegorz Zięba

Dyrektor HoReCaDi


Entertainment Group

e-mail: grzegorz@entertainment.pl

tel. + 48 501 245 011

www.ifl.com.pl

www.entertainment.pl

dsc_0569.jpg



Marta Kroplewska

Dyrektor PR


PR Group

e-mail: marta@prgroup.pl

tel. + 48 512 213 547

www.prgroup.pl