Uwaga!!! Mętny sok – na zdrowie!

Opublikowano: 02-12-2009

1038738_apple_juice_1.jpg

Na sklepowych półkach mamy coraz większy wybór soków owocowych. Przed oczyma mienią się nazwy nowych smaków, a o zawrót głowy przyprawia ilość ich kompozycji. Nawet w obrębie tak jednolitej grupy jak soki jabłkowe, mamy do czynienia z coraz większą różnorodnością.

Ponieważ mało kto z nas wie czym te soki różnią się między sobą (oprócz widocznej różnicy w cenie), portal Wybredni.pl  zwrócił się z prośbą do naukowców z Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego o ich przebadanie.  Jako kryterium oceny zaproponowano nam porównanie właściwości antyoksydacyjnych soków jabłkowych, przygotowywanych w różny sposób. Właściwości antyoksydacyjne, to zdolność danego soku do wyłapywania wolnych rodników, które krążąc w naszym organizmie, uszkadzają materiał genetyczny komórek, przyspieszają procesy starzenia i wywołują wiele groźnych chorób.

Pomiary te wykonuje się poprzez dodanie do probówki z przygotowanymi wolnymi rodnikami próbki soku. Następnie mierzy się liczbę wolnych rodników, która zostanie wyłapana. Rezultaty zaskoczyły nawet najbardziej entuzjastycznie nastawionych przedstawicieli portalu Wybredni.pl. www.wybredni.pl

apple1.jpg

Większości osób nie trzeba już przekonywać do tego, jak zdrowym produktem są soki owocowe i, że najlepiej pić je codziennie. Problem w tym, które spośród nich powinniśmy wybrać, stojąc przed długim regałem z całą gamą produktów. W pogoni za sukcesem komercyjnym przemysł przetwórczy poszedł za daleko wmawiając konsumentom, że warto kupować napoje przezroczyste, kolorowe, o intensywnym zapachu owoców i słodkie. Otóż nie. – komentuje Profesor Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

apple.jpg

Jeżeli porównamy najlepszy i najgorszy sok, to różnice są aż 16-krotne. Prym wiedzie mętny sok jabłkowy wyciskany ze świeżych owoców. Najgorsze w zestawieniu okazał się przedstawiciel soku klarownego.

Klarowany sok jabłkowy przyjemnie pachnie i orzeźwia, ale związki decydujące o pro-zdrowotnym działaniu w większości zostały z niego usunięte. Badania naukowe pokazują, że pełne entuzjazmu  poparcie należy się nieklarowanym sokom owocowym. Są mętne, bo zawierają spolimeryzowane związki: katechiny, o silnych właściwościach antyoksydacyjnych i pektyny, czyli rozpuszczalny błonnik konieczny dla prawidłowej pracy jelit. Najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne ma sok mętny, tłoczony na zimno. Świeże i mętne – znaczy zdrowe!zachęca do picia soków mętnych Profesor Iwona Wawer.

Wszystkie badane na zlecenie portalu Wybredni.pl soki są sokami komercyjnie dostępnymi w najpopularniejszych polskich sieciach handlowych. Wniosek jaki wypływa z tych badań jest taki ,że najlepiej przygotowywać soki samemu. A jeżeli nie dysponujemy wystarczającą ilością czasu, to wybierajmy raczej soki mętne, najlepiej te przygotowane ze świeżych owoców, a nie z koncentratu.

Szczegółowe zestawienie wyników znajduje się na stronie www.wybredni.pl

logo_wybredni.jpg