Najlepsze ?fish and chips” w Wielkiej Brytanii
Opublikowano: 22-01-2010
Kuchnia brytyjska być może nie jest uznawana za perłę kuchni europejskiej, ale słynie jednak z kilku tradycyjnych dań. Najczęściej kojarzymy ją z popularną potrawą „fish and chips” (smażona ryba z frytkami). W styczniu w Wielkiej Brytanii zostanie rozstrzygnięta 22 edycja konkursu o tytuł najlepszej smażalni ryb roku (Fish & Chip Shop of the Year).
Historia pierwszej smażalni ryb w Anglii sięga 150 lat wstecz kiedy to Joseph Malin otworzył pierwszy tego typu lokal w Londynie na Cleveland Street. Od tamtej pory to klasyczne danie na wynos nie zmieniło się prawie wcale. Tradycyjnie podaje się je zawinięte w gazetę, a przygotowuje najczęściej z dorsza lub łupacza. Badania przeprowadzone w 2009 roku wykazały, że ulubionym dodatkiem Brytyjczyków do „fish and chips” jest sól i ocet( 51%), ketchup ( 15%) oraz puree z groszku ( 8%).
Największy rozkwit lokali serwujących „fish and chips” w Wielkiej Brytanii nastąpił w 1927 roku, było ich wtedy ok. 35 000 w całym kraju. Obecnie ich liczba wynosi ok. 11 500.
W zeszłym roku zwycięską smażalnią została Anstruther Fish Bar & Restaurant (Fife). Kryterium wyboru stanowiły m.in. korzystanie z połowów nie naruszających równowagi ekologicznej, obsługa klienta, higiena oraz wyszkolenie pracowników, ale przede wszystkim jakość podawanych potraw.
Który lokal zdobędzie konkursowy tytuł w tym roku? Rozstrzygnięcie nastąpi 21 stycznia na oficjalnej ceremonii w Londynie.
Źródło: http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/food_and_drink/article6993960.ece