Za nami Wielki Finał Coupe du Monde de la Patisserie
Opublikowano: 06-02-2019
W dniach 27-28 stycznia 2019 roku podczas targów Sirha w Lyonie odbył się po raz 15. Wielki Finał jednego z najbardziej prestiżowych konkursów cukierniczych na świecie Coupe du Monde de la Patisserie.
21 trzyosobowych drużyn ze wszystkich zakątków świata rywalizowało przez dwa dni pełnych emocji i pasji o tytuł „Mistrza Świata Cukierników”. Wśród nich, po dziesięciu latach znalazła się ponownie Polska. Stało się to za sprawą ogromnej determinacji, pozytywnej energii oraz ciężkiej pracy i profesjonalnemu podejściu naszych znakomitych cukierników Michała Doroszkiewicza, Marka Moskwy i Damiana Wiśniewskiego.
W Lyonie Polacy rywalizowali z trzyosobowymi reprezentacjami z Algierii, Argentyny, Australii, Belgii, Brazylii, Chile, Chin, Egiptu, Włoch, Japonii, Malezji, Maroko, Meksyku, Singapuru, Korei Południowej, Szwecji, Tajwanu, Tunezji, Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych.
Drużyny startowały w kilkuminutowych odstępach czasowych, Polacy rozpoczęli pracę drugiego dnia konkursu na swoim stanowisku w dziewiątej kolejności. W tym roku motywem przewodnim, który został narzucony przez Komitet Organizacyjny była: natura, flora i fauna i opierając się na tym temacie nasi cukiernicy opracowali autorskie receptury oraz stworzyli całą, spójną koncepcję wymaganych kreacji.
Bazując na tym naturalnym temacie panowie opowiedzieli własną historię, prezentując publiczności i zacnemu Jury swoje emocje, niebywałe zdolności i umiejętności artystyczne oraz wiele technik użycia różnych surowców jak czekolada, cukier, owoce czy lód.
Każda z ekip, w tym nasz słodki team miała tym razem 10 godzin na przygotowanie 19 deserów wegańskich na platerze, które nasze trio nazwało „Gifts of nature”, 3 tortów czekoladowych zatytułowanych „A drop of life in nature”, 2 mrożonych tortów „A wave of freshness”, ponadto eksponat z czekolady, który wykonał Michał Doroszkiewicz, eksponat z karmelu, który stworzył Marek Moskwa oraz rzeźbę, w lodzie która wyszła spod dłuta Damiana Wiśniewskiego.
Nasi cukiernicy nie znaleźli się na podium, zajęli w ogólnej klasyfikacji 14 miejsce. Bogatsi o nowe doświadczenia wrócili do Polski z podniesionymi głowami, dumni z tego, gdzie się znaleźli i w jak doborowym międzynarodowym towarzystwie. Walczyli dla siebie i dla polskiej branży cukierniczej, rozsławiając jej imię na międzynarodowych salonach. Panowie Michał Doroszkiewicz, Marek Moskwa, Damian Wiśniewski oraz Jarek Nowakowski, który wystąpił w roli Prezydenta naszego zespołu – walczyli całym sercem prezentując swoje niezwykłe umiejętności cukiernicze na najwyższym poziomie i za to należą im się słowa uznania oraz wielkie podziękowania. Fakt, że znaleźli się w gronie najlepszych światowych drużyn dowodzi tylko, że polskie cukiernictwo i cukiernicy mają się dobrze i zmierzają w odpowiednim kierunku.
Wśród krajów uczestniczących to zespół z Malezji, złożony z Wei Loon TAN (sugar candidate), Otto TAY (chocolate candidate) i Ming Ai LOI (ice candidate), zrobił największe wrażenie na jury i zdobył uznanie sędziów dzięki najbardziej kreatywnemu i zaskakującemu występowi zajmując tym samym pierwsze miejsce na podium.
1 miejsce: Malezja (Wei Loon Tan, Otto Tay, Ming Ai Lol)
2 miejsce: Japonia (Fumiaki Ito, Mirai Nishiyama, Ryohei Oguma)
3 miejsce: Włochy (Lorenzo Puca, Mattia Cortinovis, Andrea Restuccia)
Nagrody specjalne:
– „Eco-responsible prize” – Wielka Brytania
– „Sculpted Ice prize” – Victor Dagatan, USA
– „Chocolate prize” – Justin Williams, Australia
– “Sugar prize” – Jamie Houghton, Wielka Brytania
– “Team spirit prize” – Australia
– „Best promotional campaign prize” – Chile
– “Press prize” – Australia
– “Best poster prize” – Maroko
W drodze do Wielkiego Finału naszych cukierników wspierali PARTNERZY, bez pomocy których byłoby ciężko przygotować się profesjonalnie. Dlatego należą im się ogromne podziękowania za wielkie wsparcie!
PARTNER STRATEGICZNY: Debic
PARTNER GŁÓWNY: Lesaffre Polska S.A., Wypożyczalnia Gastro Magic Service
PARTNER: Ambasador 92, Badoit/Evian, Thermomix, Convotherm, Kruszwica, Winterhalter, Primulator, Pastry Creation, Hotel Natura Mazur, Dziamski Studio, CapFruit, Valrhona
*****
Coupe du Monde de la Pâtisserie ten wspaniały międzynarodowy konkurs cukierniczy założony w Lyonie w 1989 roku przez wielkiego mistrza cukiernictwa Gabriela Paillassona stał się głównym wydarzeniem cukierniczym na świecie. Konfrontuje zespoły z całego globu, złożone z eksperta od czekolady, cukiernika i specjalisty od lodów. Na oczach jury i szerokiej publiczności wszystkie zespoły prezentują swoje umiejętności, talenty oraz kreatywność.
„Grande finale” Coupe du Monde de la Pâtisserie odbywa się co dwa lata w Lyonie podczas Międzynarodowych Targów Sirha.
Aut. Smarten PR
Aut. zdjęć: Julien Bouvier