Nominacje organizacji Ordre des Coteaux Champagne
Opublikowano: 15-05-2010
Wspierana przez przemysł produkcji szampana: „Ordre des Coteaux de Champagne” stała się instytucją wzmacniającą wizerunek branży, od 1956 przyjęła do swojego grona tysiące nowych członków.
Rolą organizacji jest promowanie win pochodzących z regionu Szampanii, ich unikalnej wartości, sposobów podawania oraz wszystkiego, co przyczynia się do ich reputacji i wizerunku najbardziej prestiżowego symbolu sukcesu i świętowania.
Ordre des Coteux de Champagne odpowiada za wdrażanie ogólnoświatowej polityki i zasad komitetu Comité Interprofessionel du Vin de Champagne. Jego misją jest przyczynianie się do rozpowszechniania informacji dotyczących win Szampanii poprzez budowanie zespołu ich zagorzałych zwolenników. Ten cel realizowany jest głównie poprzez liczne degustacje i wspólne spotkania.
Członkowie organizacji są staranni dobierani spośród profesjonalnych restauratorów, sommelierów, koneserów praz osobowości ze świata polityki, mediów, sceny i telewizji.
Orgaznizacji przewodniczy Commandeur wybierany na okres rocznej kadencji, a prowadzi ją rada „Conseil Chapitral” składająca się z wybitnych dygnitarzy głównie związanych z branżą szampana. Za granicą reprezentują ją Konsulowie i Ambasadorzy.
The Ordre des Coteux de Champagne przyznaje również honorowe odznaczenia: CHAMBELLAN, OFFICER oraz CHEVALIER.
W tym roku ceremonia nominacji na Chevalier-a Ordre des Coteaux de Champagne odbędzie się w piątek 2 Lipca 2010 w Garden Restaurant Jersey Pottery na wyspie kanału La Manche – Jersey.
Miło nam poinformować, że pierwszym polskim Chevalierem organizacji „Ordre des Coteaux de Champagne” został Pan Rafał Banach.