Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu?

Opublikowano: 09-12-2009

 





W dniu 26 listopada 2009 odbył się w Warszawie finał Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego dla uczniów szkół gastronomicznych „Kuchnia Polska na Mazowszu” zorganizowany  przez  Zespół  Szkół Spożywczo Gastronomicznych ul. Komorska 17/23 oraz Stalgast Sp. z o.o.


dyrek.jpg  puchary.jpg

 

Oficjalnego otwarcia finału Ogólnopolskiego Konkursu dokonała Pani Dyrektor Zespołu Szkół Ewa Lada. Uczniowie, finaliści z 12 szkół, z całego kraju rywalizowali w dwóch konkursach: konkursie kulinarnym i konkursie kelnerskim.

 ek.jpg   kelner.jpg   

Konkurs kulinarny oceniany był przez dwa składy profesjonalnego jury:

Jury degustacyjne w składzie:

Andrzej Bryk – przewodniczący – Akcent Catering

Jarosław Uściński  – vice Prezes OSSKiC

Paweł Malewski –  Prezes Stalgast Sp. z o.o.

Artur Grajber – Szef kuchni hotelu Sheraton

Michał Tkaczyk – Szef kuchni hotelu Bristol

ekip2.jpg

 

Odprawa jury degustacyjnego i technicznego przed konkursem

Jury techniczne:

Krzysztof Szulborski – przewodniczący – Prezes SPKiC

Wojciech Pasikowski – Szef kuchni Oberża Pod Czerwonym Wieprzem

Rafał Lewandrowski – Szef kuchni U Szwejka

Krzysztof Wierzba – Szef kuchni – prekursor carvingu w Polsce


Konkurs kelnerski oceniało jury profesjonalne w składzie:

Grzegorz Górnik – przewodniczący – Prezes KSK i Akademii kelnerskiej

Michał Baran – aktualny Mistrz Polski kelnerów

Sławomir Pierzynowski – Mistrz kelnerski i manager Catering Wiśniewscy 

 

hmm.jpg

Do finałowej rywalizacji Ogólnopolskiego Konkursu kulinarnego zakwalifikowali się:

1. Dariusz Burda, Tomasz Jeziorek – ZSG nr 1 w Krakowie

2. Dorota Miś, Bartłomiej Tylek – ZS im. W. Witosa, Sucha Beskidzka

3. Kamil Halabowski, Krystian Radosz – ZS im. T. Kościuszki w Żarkach

4. Patrycja Brodowska, Anna Bienies – ZSP w Pomiechówku

5. Karol Domański, Kamil Buczek – ZS nr 1 Grodzisk Mazowiecki

6. Dominik Kowalczyk, Robert Jędrasik – ZSGH Warszawa ul. Majdańska

7. Daniel Makulski, Michał Szcześniak – ZSGH Warszawa ul. Majdański

8. Maciej Siąkowski, Arkadiusz Wilanowski – ZSP w Łodzi

9. Adam Safijański, Michał Szupieńko – ZSGS w Olsztynie

10. Magdalena Jarmużewska, Konrad Księżniak – ZSGS w Olsztynie

11. Hubert Woźnica, Dominik Wardak – ZSSG Warszawa ul. Komorska

12. Sebastian Czechowski, Marcin Chmielewski – ZSSG Warszawa ul. Komorska

W finale Ogólnopolskiego Konkursu kelnerskiego wystąpili:

1. Łukasz Halama – Kraków

2. Monika Głuc – Sucha Beskidzka

3. Marta Cisowska – Żarki

4. Sylwia Trzaskowska – Pomiechówek

5. Kamil Gładecki – Grodzisk Mazowiecki

6. Michał Kossakowski – Warszawa ul. Majdański

7. Wiktor Lewiński – Warszawa ul. Majdański

8. Monika Neczeta – Łódź

9. Paulina Czebanik – Olsztyn

10. Adam Łoszkowski – Olsztyn

11. Piotr Dzieniszewski – Warszawa ul. Komorska

12. Angelika Stanuszek – Warszawa ul. Komorska

logstal.jpg

W trakcie rywalizacji konkursowej w sali gimnastycznej odbywały się pokazowe szkolenia kulinarne i technologiczne sponsorów, prowadzone przez Szefa kuchni Stefana Birka. Szkolenia skierowane były do nie uczestniczących  w konkursach uczniów, nauczycieli przedmiotów zawodowych i przybyłych gości z innych szkół gastronomicznych.

 prezentacje.jpg   ekipa1.jpg

Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny „Kuchnia Polska na Mazowszu” zaszczycili swoją obecnością m.in:

W imieniu Marszałka Województwa Mazowieckiego Pani Marzena Rogozińska

Pan Jarosław Karcz – Burmistrz Dzielnicy Warszawa Praga Południe

Pani Izabella Kust – Mazowieckie Kuratorium Oświaty

Pani Marzena Adamiak – Wydział Oświaty i Wychowania

Prof. Mirosław Słowiński – SGGW Dziekan Wydziału Nauk o Żywności

Pani Bogdana Kotecka – Stalgast Sp. z o.o.

Pan Dariusz Zahorański – Prezes OSSKiC

Pan Grzegorz Kazubski – Honorowy Prezes OSSKiC

Poziom rywalizacji w konkursach kulinarnym i kelnerskim jury oceniło jako wyrównany i bardzo wysoki, dlatego też postanowiono przyznać w obydwu konkursach: 1 pierwsze miejsce, 2 drugie miejsca oraz 3 trzecie miejsca.

i_miejsce.jpg

 

I miejsce w konkursie kulinarny zajęli:

Sebastian Czechowski, Marcin Chmielewski – ZSSG Warszawa
 

  

II miejsce: Karol Domański, Kamil Buczek – ZS nr 1 Grodzisk Mazowiecki

II miejsce: Hubert Woźnica, Dominik Wardak – ZSSG Warszawa

III miejsce: Maciej Siąkowski, Arkadiusz Wilanowski – ZSP w Łodzi

III miejsce: Patrycja Brodowska, Anna Bienies – ZSP w Pomiechówku

III miejsce: Daniel Makulski, Michał Szcześniak – ZSGH Warszawa

Zwycięskie potrawy

 danie2.jpg danie.jpg

I miejsce w konkursie kelnerskim zajęła: Monika Głuc – Sucha Beskidzka



image025.jpg

II miejsce: Angelika Stanuszek – Warszawa

II miejsce: Paulina Czebanik – Olsztyn

III miejsce: Monika Neczeta – Łódź

III miejsce: Michał Kossakowski – Warszawa

III miejsce: Adam Łoszkowski – Olsztyn

Zarząd Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni postanowił przyznać, bacznie obserwowanym uczestnikom konkursu kulinarnego, cztery Nominacje do Reprezentacji Polski Juniorów – drużyny kulinarnej, która będzie przygotowywana do występu w Pucharze Świata na Mistrzostwach w Luksemburgu 2010. Zaszczyt reprezentowania Polski i Nominacje uzyskali:

nagrody.jpg 

Dariusz Burda – ZSG nr 1 w Krakowie

Konrad Księżniak – ZSGS w Olsztynie

Sebastian Czechowski – ZSSG Warszawa

Marcin Chmielewski – ZSSG Warszawa

W Ogólnopolskim Konkursie Gastronomicznym „Kuchnia Polska na Mazowszu 2009” został przyznany również Puchar GRAND PRIX dla szkoły, której uczniowie uzyskali największą łączną sumę punktów w obydwu konkursach.

Puchar GRAND PRIX i nagrody od sponsorów konkursu zdobył Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych z Warszawy  

 grupa.jpg

Punktacja w konkursie kulinarnym:

Lp. Szkoła Nr. Startowy Kulinarne

Jury techniczne  Profesjonalne Jury degustacyjne Wynik Total Miejsce

1. ZSG Kraków 2 73 499 572 IV

2. ZSG Sucha Beskidzka 11 58 462 520 VII

3. ZS w Żarkach 6 76 478 554 VI

4. ZSP omiechówek 4 55 533 588 III

5. ZS Grodzisk Mazowiecki 1 63 586 649 II

6. ZSGH Warszawa  9 64 434 498 VIII

7. ZSGH Warszawa  3 54 569 623 III

8. ZSP Łódź 5 52 562 614 III

9. ZSGS  Olsztyn 10 52 422 474 IX

10. ZSGS Olsztyn 7 59 503 562 V

11. ZSSG Warszawa  8 78 562 640 II

12. ZSSG Warszawa  12 77 615 692 I


Punktacja w konkursie Kelnerskim:

Lp. Szkoła             Nr. Startowy Jury Kelnerskie Total Miejsce

1. ZSG Kraków                     2                     10                   VI

2. ZSG Sucha Beskidzka 11                     18                     I

3. ZS w Żarkach                  6                      7                       IX

4. ZSP Pomiechówek        4                      12                    IV

5. ZS Grodzisk Mazowiecki 1                      9                     VII

6. ZSGH Warszawa           9                      14                      III

7. ZSGH Warszawa           3                         8                     VIII

8. ZSP Łódź                         5                       15                     III

9. ZSGS Olsztyn                10                      16                     II

10. ZSGS  Olsztyn               7                      13                     III

11. ZSSG Warszawa         8                       11                      V

12. ZSSG Warszawa       12                       17                     II

Organizatorzy i uczestnicy Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2009” składają serdeczne podziękowania  patronom honorowy, sponsorom, współorganizatorom, opiekunom merytorycznym, patronom medialnym, gronu pedagogicznemu, uczniom szkoły i osobom biorącym czynny udział w przygotowaniach i przeprowadzeniu konkursu.

image031.jpg 

Foto: Łukasz Kamiński – White shot

Foto: Piotr Kopyt – Pan Cater

W imieniu organizatorów

Adam Michalski