Ogólnopolski Festiwal Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka ? IX Edycja Dań Wielkanocnych ? Baranów Sandomierski
Opublikowano: 29-03-2010
Festiwal jest pokazem wyjątkowej sztuki kulinarnej prezentowanej przez obiekty zabytkowe mającym na celu powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych z tradycjami wielkanocnymi.
Konkurs jest cykliczny i odbywa się corocznie przed Świętami Wielkanocnymi. Ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie obiekty historyczne mają możliwość pokazania polskie tradycje kulinarne oraz znaną
w świecie polską gościnność.
Oto lista zwycięzców i uczestników:
Miejsce I:
Zamek Dubiecko – Monika Suwała, Iwona MotysiaZa danie: Pieczony filet z kaczki z daktylami, podany na brokułowym omlecie w towarzystwie cytrusowego makaronu
Miejsce II:
Hotel Pałac Kawalera Świerklaniec – Józefa Michałek, Mariusz Czaja
Za danie: Polędwiczka cielęca w sosie borowikowo-miodowym na kapuście czerwonej z winem i żurawiną z dodatkiem ziemniaków prażonych z boczkiem i cebulką.
Miejsce III:
Hotel „AMBASADOR” – Dorota Pajęcka, Mariusz NazimekZa danie: Comber z jelenia przekładany perliczką podany z ziemniakami zapiekanymi z rozmarynem i modrą kapustą w sosie z jarzębiny.
Pozostałe ekipy:
„Oberża pod św. Jerzym” Zamek Chudów – Adrian Feliks, Adam Kwiska
Polędwiczka z dzika w płaszczu ze słoniny serwowana z plackiem gryczanym i dodatkiem konfitury z czerwonej cebuli, karmelizowanymi buraczkami, puree z selera i sosem śliwkowym, wino czerwone
Hotel Królewski – Wojciech Harapkiewicz, Andrzej Mliński
Pralina z indyka w agrestowej konfiturze podana z tatarem z miodowej kaczki i kasztanową szyjką
Szlachecki Zajazd Leśny w Księstwie Siewierskim – Paweł Hałota, Robert Gawełek
Comber z jelenia w sosie myśliwskim, na szparagach owiniętych boczkiem podawany z babą ziemniaczaną
Zespół Zamkowo – Parkowy w Krasiczynie – Agata Kubik, Maciej Gołdyn
Prezentowane danie: Królik z bażantem na bursztynowym szlaku
Atrakcją wieczoru była uroczysta Gala połączona z degustacją dań, w której wezięli udział zaproszeni Goście znani ze świata biznesu, polityki, mediów i kultury.
Najlepszy stół Wielkanocny oceniany przez Jury Smakoszy wygrała ekipa z Zespołu Zamkowo – Parkowego w Krasiczynie
Nagrodę publiczności otrzymała ekipa oczywiście z Krasiczyna
a tyle pozostało z nagrodzonego stołu…
Zapraszamy za rok na jubileuszową, gdyż już X Edycję Dań Wielkanocnych