Ogólnopolski Festiwal Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka ? IX Edycja Dań Wielkanocnych ? Baranów Sandomierski

Opublikowano: 29-03-2010

logobaranow.jpg

Ogólnopolski Festiwal Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka – IX Edycja Dań Wielkanocnych – odbył się 27 marca 2010 w Baranowie Sandomierskim.

Festiwal jest pokazem wyjątkowej sztuki kulinarnej prezentowanej przez obiekty zabytkowe mającym na celu powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko – magnackich ściśle związanych z tradycjami wielkanocnymi.

 

Konkurs jest cykliczny i odbywa się corocznie przed Świętami Wielkanocnymi. Ma charakter prestiżowej imprezy, gdzie obiekty historyczne mają możliwość pokazania polskie tradycje kulinarne oraz znaną

w świecie polską gościnność.

Oto lista zwycięzców i uczestników:

Miejsce I:

Zamek Dubiecko – Monika Suwała, Iwona Motysia
Za danie: Pieczony filet z kaczki z daktylami, podany na brokułowym omlecie w towarzystwie cytrusowego makaronu

1.jpg2a.jpg

Miejsce II:

Hotel Pałac Kawalera Świerklaniec – Józefa Michałek, Mariusz Czaja

Za danie: Polędwiczka cielęca w sosie borowikowo-miodowym na kapuście czerwonej z winem i żurawiną z dodatkiem ziemniaków prażonych z boczkiem i cebulką.

3.jpg4.jpg

Miejsce III:

Hotel „AMBASADOR” – Dorota Pajęcka, Mariusz NazimekZa danie: Comber z jelenia przekładany perliczką podany z ziemniakami zapiekanymi z rozmarynem i modrą kapustą w sosie z jarzębiny.

5.jpg6.jpg

Pozostałe ekipy:

„Oberża pod św. Jerzym” Zamek Chudów – Adrian Feliks, Adam Kwiska

Polędwiczka z dzika w płaszczu ze słoniny serwowana z plackiem gryczanym i dodatkiem konfitury z czerwonej cebuli, karmelizowanymi buraczkami, puree z selera i sosem śliwkowym, wino czerwone

7.jpg8.jpg

Hotel Królewski – Wojciech Harapkiewicz, Andrzej Mliński

Pralina z indyka w agrestowej konfiturze podana z tatarem z miodowej kaczki i kasztanową szyjką

9.jpg10.jpg

Szlachecki Zajazd Leśny w Księstwie Siewierskim – Paweł Hałota, Robert Gawełek

Comber z jelenia w sosie myśliwskim, na szparagach owiniętych boczkiem podawany z babą ziemniaczaną

11.jpg12.jpg

Zespół ZamkowoParkowy w KrasiczynieAgata Kubik, Maciej Gołdyn

Prezentowane danie: Królik z bażantem na bursztynowym szlaku

13.jpg14.jpg

Atrakcją wieczoru była uroczysta Gala połączona z degustacją dań, w której wezięli udział zaproszeni Goście znani ze świata biznesu, polityki, mediów i kultury.

Najlepszy stół Wielkanocny oceniany przez Jury Smakoszy wygrała ekipa z Zespołu Zamkowo – Parkowego w Krasiczynie

jury_smakoszy_krasiczyn.jpg

Nagrodę publiczności otrzymała ekipa oczywiście z Krasiczyna Big Grin

publiczna_krasiczyn.jpg

a tyle pozostało z nagrodzonego stołu…

pozostalosci.jpg

Zapraszamy za rok na jubileuszową, gdyż już X Edycję Dań Wielkanocnych