Platter najlepszą restauracją w Polsce w 2019 roku.

Opublikowano: 27-10-2019

Platter By Karol Okrasa najlepszą restauracją w Polsce w 2019 roku.

 

Finał IX edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants w tym roku odbył się w Pałacu Tłokinia, miejscu niezwykle eleganckim, pełnym szyku i tradycji, w którym wszyscy goście mogli poczuć niezwykły szlachecki klimat i był to zdecydowanie najgorętszy dzień w tym roku. Wieczór zgodnie z zapowiedziami organizatorów był niezapomnianym wydarzeniem. Twórcom listy Poland 100 Best Restaurants zależy na promowaniu miejsc tworzonych z pasją, przy zachowaniu najwyższej jakości. Gala i sam przewodnik to świetne podsumowanie tego, co dobrego wydarzyło się w polskiej gastronomii i doskonały impuls do dalszego rozwoju branży restauracyjnej. W wydarzeniu wzięło  udział ponad 200 właścicieli i szefów kuchni restauracji, które znalazły się na liście Poland 100 Best Restaurants 2019.

W tym roku przeszkoleni, anonimowi inspektorzy odwiedzili i ocenili 845 restauracji. Na listę 100 najlepszych restauracji trafiły miejsca godne uwagi. Wszystkie odwiedzane przez inspektorów restauracje oceniane są za pomocą kwestionariusza składającego się ze stu podpunktów. Punkty przyznawane są za jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji.

Restauracje i karczmy w głównej mierze są oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Wszystkie restauracje są uszeregowane według „Poland 100 Best Restaurants Score” na podstawie kompilacji  przewodników i recenzji online. Dla każdej restauracji obliczana jest średnia wszystkich standardowych ocen, recenzji, ważona wskaźnikiem wiarygodności każdego źródła wraz z oceną inspektorów przeprowadzoną podczas badania Mystery Shopping.

Nagrody były przyznawane w KATEGORII: NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE oraz NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE w czterech grupach: AWARD OF EXCELLENCE – jeden widelec, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 widelce, GRAND AWARD – 3 widelce oraz GRAND AWARD – 3 widelce plus.

NAJLEPSZĄ RESTAURACJĄ W POLSCE 2019 ROKU została Platter By Karol Okrasa z Warszawy. Tytuł NAJLEPSZEJ KARCZMY W POLSCE 2019 ROKU przypadł  Karczmie pod Sokołem z Sokółki.

 

Przyznano również nagrody specjalne – SZEFEM KUCHNI ROKU 2019 został Maciej Majewski, OSOBOWOŚCIĄ KULINARNĄ ROKU 2019 została Iwona Niemczewska, SZEFEM KUCHNI JUTRA ROKU 2019 –  Rafał Durka, KUCHARZEM ODKRYCIEM ROKU 2019 – Maciej Pisarek, KUCHARZEM MŁODYM TALENTEM ROKU 2019 – Krzysztof Konieczny. Nagrodę za KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE 2019 otrzymał Maciej Nowicki, Wojciech Pasikowski dostał nagrodę za KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ 2019. Przyznano również dwie nagrody za DEBIUT ROKU 2019, które trafiły do warszawskich restauracji – Rest. Baczewskich oraz Niewinni Czarodzieje 2.0.

Uwieńczeniem wieczoru była 4 daniowa, najsmaczniejsza kolacja tego roku w Polsce serwowana przed uroczystością rozdania nagród. Menu przygotował szef kuchni Pałacu Tłokinia – Andrzej Klimek.

Połączenie kuchni polskiej z elementami kuchni francuskiej, inspirowane kuchnią pierwszej właścicielki pałacu Pani Zofii Chrystowskiej sprawiło, że podniebienia nawet najbardziej wymagających gości zostały w pełni zaspokojone. W menu znalazła się: PRZYSTAWKA – Burak panna cotta i chrzan /śmietana wędzona / chrust z buraka / beza. ZUPA – Consomme z leśnych grzybów z pierożkiem z perliczki prażynką grzybową. DANIE GŁÓWNE – Jeleń / kluski żelazne /marchew /seler w cieście solnym /sos z jałowcem oraz DESER – Migdał / wanilia / kokos / biała czekolada. Po uroczysty rozdaniu nagród goście raczyli się wykwintnymi potrawami zaserwowanymi w formie bufetu zimnego i ciepłego.

OFICJALNE WYNIKI IX EDYCJI POLAND 100 BEST RESTAURANTS 2019

NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE 2019

RESTAURACJA PLATTER BY KAROL OKRASA – Warszawa

GRAND AWARD – 3 WIDELCE+

SENSES RESTAURANT – Warszawa

ATELIER AMARO – Warszawa

RESTAURACJA BLOW UP HALL 5050 – Poznań

RESTAURACJA PLATTER BY KAROL OKRASA – Warszawa

AMBER ROOM – Warszawa

GÓRALSKA TRADYCJA – Zakopane

LA BRASSERIE MODERNE – Warszawa

RESTAURACJA BELVEDERE – Warszawa

KOGEL MOGEL – Kraków

N31 RESTAURANT&BAR – Warszawa

RESTAURACJA WZORCOWNIA BY BOBER – Pabianice

STREFA RESTAURACJA & BAR – Warszawa

RESTAURACJA HALKA – Zakopane

RESTAURACJA ARTE – Kołobrzeg

PAŁAC TŁOKINIA – Tłokinia Kościelna

PINK LOBSTER – Warszawa

GRAND AWARD – 3 WIDELCE

RESTAURACJA GRAND KASPROWY – Zakopane

Z DRUGIEJ STRONY LUSTRA – Szczecin

1906 GOURMET RESTAURANT – Ciekocino

SZARA GĘŚ – Kraków

RESTAURACJA Sand{acz} – Kołobrzeg

RESTAURACJA MARCONI – Łysomice

BOCCANERA – Kraków

FLAVORIA – Poznań

FORK RESTAURANT – Warszawa

RESTAURACJA LOBSTER W MARINE HOTEL – Kołobrzeg

TAWERNA FISZA CONCEPT BY MARCIN BUDYNEK – Augustów

RESTAURACJA POLANKA – Krosno

RESTAURACJA TRZY RYBKI – Kraków

NOWINA – Warszawa

RESTAURACJA CONCEPT 13 – Warszawa

REGIONALNA RESTAURACJA ŻUBRÓWKA – Białowieża

ZALIPIANKI EWA WACHOWICZ – Kraków

RESTAURACJA COPERNICUS – Kraków

RESTAURACJA UROCZYSKO SIEDMIU STAWÓW – Niemcza

RESTAURACJA BULAJ ARTUR MOROZ – Sopot

RESTAURACJA ACQUARIO – Wrocław

A NÓŻ WIDELEC – Poznań

FIORENTINA – Kraków

DRUKARNIA SMAKU CRISTINA – Zakopane

RESTAURACJA CAFE ORANŻERIA – Kraków

TRATTORIA LA CANTINA – Gdańsk

RESTAURACJA REFEKTARZ HOTEL ZAMEK RYN – Ryn

RESTAURACJA PAŁACOWA HOTELU ANDERS – Stare Jabłonki

RESTAURACJA PERGOLA – Łańcut

GRAND SIGNATURE – Kraków

QUALE RESTAURANT – Łódź

RESTAURACJA CZARNA OWCA – Piwniczna – Zdrój

RESTAURACJA ALEGLORIA – Warszawa

RESTAURACJA FERULA HOTEL BACÓWKA RADAWA&SPA – Radawa

RESTAURACJA THE GARDEN GRILLE & BAR – Rzeszów

BIESIADA OPOLSKA – Opole

CHAPEAU BAS – Ustka

RESTAURACJA MAGNIFICA – Kraków

CHŁODNA 15 BY WILAMOWSKI – Warszawa

RESTAURACJA SUBLIMA – Kołobrzeg

RESTAURACJA BLUEBELL W HOTELU NATURA RESIDENCE – Siewierz

DEKANT WINEBAR & RESTAURANT – Warszawa

POD PAPUGAMI – Wrocław

RESTAURACJA STARA WOZOWNIA – Mała Wieś

RESTAURACJA ATMOSPHERE – Słupsk

RESTAURACJA THE PIANO – Bytom

ENOTEKA PERGAMIN – Kraków

RESTAURACJA OYSTER – Świnoujście

RESTAURACJA À LA CARTE ARŁAMÓW – Ustrzyki Dolne

RESTAURANT & BAR CRISTAL – Białystok

WILLA POPRAD – Rytro

ŚLĄSKA PROHIBICJA – Katowice

PAWILON TOWARZYSKI – Białystok

RESTAURACJA ŻÓŁTY SŁOŃ – Kielce

RESTAURACJA PamPam – Warszawa

FILIPA 18 FOOD WINE ART – Kraków

RESTAURACJA KUCHNIA OTWARTA – Katowice

VENTO DI MARE – Opole

ZAFISHOWANI – Gdańsk

RESTAURACJA CYNAMON – Ustronie Morskie

RESTAURACJA ART – Kraków

ROCKABILLY – STEAKHOUSE & WHISKY BAR – Kielce

TRATTORIA ANTICA – Opole

RESTAURACJA ISTO – Katowice

RESTAURACJA TAAKA RYBA – Sumina

MORSKIE OPOWIEŚCI – Jarosławiec

RESTAURACJA YESIOTR W HOTELU ATUT – Licheń Stary

 BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 WIDELCE

RESTAURACJA ZIELONY OGRÓD – Zabrze

POD NOSEM – Kraków

LEŚNA PERŁA – Rudzieniec

RESTAURACJA BOSKO – Przemyśl

MILLE VIGIANI SYTA 93 – Warszawa

RESTAURACJA GIERKRÓWKA – Zawada

RESTAURACJA MONTE – CARLO – Kielce

DWOREK NEW RESTAURANT – Bielska – Biała

RESTAURACJA KRASNODWÓR – Warszawa

GOŚCINIEC RYŃSKI MŁYN – Ryn

WŁOSKA – Kielce

RESTAURACJA BELLE EPOQUE – Zgłobice

ZIELONYM DO GÓRY – Kraków

RESTAURACJA BARYŁKA – Gdańsk

RESTAURACJA MIODOWA – Ostrołęka

PRACOWNIA SMAKU ORSO – Knurów

RESTAURACJA SZKLARNIA – Gołkowice Dolne

RESTAURACJA ZATOKA SMAKÓW – Jastarnia

RISTORANTE OSTERIA LE BOTTI – Tychy

RESTAURACJA HOTELU OGNISTY PTAK – Ogonki

FOLWARK KSIĘŻNEJ ANNY – Siemiatycze

RESTAURACJA GALLO NERO – Bielsko-Biała

LWIA BRAMA² – Wrocław

AWARD OF EXCELLENCE – 1 WIDELEC

RESTAURACJA MODRZEWIOWY DWÓR – Gliwice

SZARA EMINENCJA – Warszawa

RESTAURACJA 77 – Chałupy

RESTAURACJA DWÓR BISMARCKA – Mysłowice

RESTAURACJA NA DŁUGIEJ 2 – Wodzisław Śląski

RESTAURACJA DWA WIATRY – Śniadowo

WINOSFERA – Warszawa

SZARA EMINENCJA PIASECZNO – Piaseczno

RESTAURACJA CRISTALINO KUCHNIA I WINO – Tarnów

LAVENDA GASTRO & CAFE – Poznań

PAŁAC BRUNÓW – Lwówek Śląski

RESTAURACJA SPOKOJNA – Łomża

KARDAMON RESTAURANT – Lublin

RESTAURACJA POZIOM – Gliwice

NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE 2019

KARCZMA POD SOKOŁEM – Sokółka

GRAND AWARD – 3 WIDELCE

KARCZMA LITWOROWY STAW – Białka Tatrzańska

KARCMA MUZYKANCKO – Poronin

KARCZMA POD SOKOŁEM – Sokółka

KARCZMA CICHY KĄCIK – Krynica Zdrój

JAKUBOWA IZBA – Ryki

NORDOWI MOL – Celbowo

BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 WIDELCE

KARCZMA CHATA ZBÓJNICKA – Zakopane

AWARD OF EXCELLENCE – 1 WIDELEC

KARCZMA U KLAGÓW – Łącko

KARCZMA MŁYŃSKA – Wrocław

NAGRODY SPECJALNE

SZEF KUCHNI ROKU 2019

Maciej Majewski

OSOBOWOŚC KULINARNA 2019

Iwona Niemczewska

SZEF KUCHNI JUTRA 2019

Rafał Durka

KUCHARZ ODKRYCIE ROKU 2019

Maciej Pisarek

KUCHARZ MŁODY TALENT 2019

Krzysztof Konieczny

KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE 2019

Maciej Nowicki

KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ 2019

Wojciech Pasikowski

PARTNER POLSKIEJ GASTRONOMII

Henkell Freixenet Polska Sp. z o.o.

PARTNER POLSKIEJ GASTRONOMII

Fundacja Klubu Szefów Kuchni

DEBIUT ROKU 2019

Rest. Baczewskich – Warszawa

DEBIUT ROKU 2019

Niewinni Czarodzieje 2.0 – Warszawa

ZA POMOC I ZAANGAŻOWANIE PRZY ORGANIZACJI GALI

PAŁAC TŁOKINIA – Tłokinia Kościelna

Więcej zdjęć

 

 

 

 

 

 

 

 

SZARA EMINENCJA PIASECZNO – Piaseczno

RESTAURACJA CRISTALINO KUCHNIA I WINO – Tarnów

LAVENDA GASTRO & CAFE – Poznań

PAŁAC BRUNÓW – Lwówek Śląski

RESTAURACJA SPOKOJNA – Łomża

KARDAMON RESTAURANT – Lublin

RESTAURACJA POZIOM – Gliwice

 

NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE 2019

KARCZMA POD SOKOŁEM – Sokółka

GRAND AWARD – 3 WIDELCE

KARCZMA LITWOROWY STAW – Białka Tatrzańska

KARCMA MUZYKANCKO – Poronin

KARCZMA POD SOKOŁEM – Sokółka

KARCZMA CICHY KĄCIK – Krynica Zdrój

JAKUBOWA IZBA – Ryki

NORDOWI MOL – Celbowo

BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 WIDELCE

KARCZMA CHATA ZBÓJNICKA – Zakopane

AWARD OF EXCELLENCE – 1 WIDELEC

KARCZMA U KLAGÓW – Łącko

KARCZMA MŁYŃSKA – Wrocław

NAGRODY SPECJALNE

SZEF KUCHNI ROKU 2019

Maciej Majewski

OSOBOWOŚC KULINARNA 2019

Iwona Niemczewska

SZEF KUCHNI JUTRA 2019

Rafał Durka

KUCHARZ ODKRYCIE ROKU 2019

Maciej Pisarek

KUCHARZ MŁODY TALENT 2019

Krzysztof Konieczny

KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE 2019

Maciej Nowicki

KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ 2019

Wojciech Pasikowski

PARTNER POLSKIEJ GASTRONOMII

Henkell Freixenet Polska Sp. z o.o.

PARTNER POLSKIEJ GASTRONOMII

Fundacja Klubu Szefów Kuchni

DEBIUT ROKU 2019

Rest. Baczewskich – Warszawa

DEBIUT ROKU 2019

Niewinni Czarodzieje 2.0 – Warszawa

ZA POMOC I ZAANGAŻOWANIE PRZY ORGANIZACJI GALI

PAŁAC TŁOKINIA – Tłokinia Kościelna

Link do pobrania zdjęć:  https://we.tl/t-axMppms0UQ