Pokazy, konkursy i aromat kawy, a wieczorem…

Opublikowano: 24-03-2010

Pierwszy dzień XIV Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro 2010 za nami. 241 wystawców z 12 krajów, najważniejsi przedstawiciele branży, spektakularne widowiska profesjonalistów, konkursy i interesujące seminaria – to synteza tego co wydarzyło się dziś w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska w Warszawie.

eurogastro1_czesc2033.jpg

 

Na odwiedzających czekało wiele interesująco przygotowanych stoisk, reprezentowanych przez najwybitniejsze firmy sektora HoReCa. Wśród oferty wystawców znalazły się m.in.: sprzęt, meble, urządzenia i akcesoria potrzebne do wyposażenia zaplecza kuchennego, elementy wystroju restauracji i barów jak i różnorodne produkty żywnościowe.

Wiele firm zaprezentowało najnowsze rozwiązania technologiczne m.in. Convoterm – nowy proekologiczny piec.

eurogastro_1dzien165.jpg

Nie zabrakło również wielu pokazów, prezentacji i degustacji.

eurogastro1_czesc2081.jpg  eurogastro1_czesc2083.jpg

Ten dzień odznaczył się również niepowtarzalnym aromatem kawy. Rozegrano  III Polskie SCAE Mistrzostwa Cup Tasting oraz IV Polskie SCAE Mistrzostwa Latte Art.

eurogastro1_czesc2104.jpg

Zwycięzcą pierwszego konkursu został Paweł Siemaszko. W drugim triumfował Michał Michalik.

Pierwszy dzień EuroGastro był również okazją do wzięcia udziału w branżowych seminariach. Katedra Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności SGGW zorganizowała seminarium pt: „Jakość w obsłudze i bezpieczeństwo zdrowotne konsumenta we współczesnej gastronomii”. Odbyła się także ciekawa konferencja : „Skuteczne wykorzystanie internetu w branży FMCG/Gastro” podczas której specjaliści z branży zaprezentowali najnowsze i najskuteczniejsze rozwiązania w dziedzinie reklamy internetowej dla branży FMCG/Gastro.

eurogastro_1dzien128.jpg eurogastro1_czesc3096.jpg

Po pierwszym dniu targów, w zaciszu Klubu Galop w Hotelu Trylogia odbyła się odprawa dla uczestników konkursu o tytuł „ Kulinarny Talent 2010”, a następnie kolacja inaugurująca drugą edycję tego autorskiego konkursu mistrza kuchni Roberta Sowy.





galop_moonsfera007.jpg   galop_moonsfera024.jpg

Na kolacji nie zabrakło osób ze świata gastronomi jak Teo Vafidis, Marcin Budynek, Waldemar Hołówka czy Jerzy Pasikowski. Nie mówiąc już o  Prezesie Spółdzielni Mleczarskiej Lazur Panu Zenonie Michasiu czy Pani Edycie Rusińskiej Dyrektor Handlowej w De’Longhi Polska Sp. z o.o., których firmy są jednymi ze sponsorów „Kulinarnego Talentu 2010”.

galop_moonsfera014.jpg   galop_moonsfera020.jpg